Dünya Çevre Günü

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle bir basın açıklaması yayımlayan WWF Türkiye ve Greenpeace, çevre kirliliğinin boyutlarına ve insan sağlığı üzerindeki çok ciddi etkilerine dikkat çekti.
Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan rapora göre, 2017 yılında 30 yaş üstünde gerçekleşen 399 bin 25 ölümün, 51 bin 574’ü hava kirliliğinden kaynaklandı. Bu sayı, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin tam 7 katı.


399 bin 25 ölümün, 51 bin 574’ü hava kirliliğinden

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun hazırladığı rapora göre, Türkiye'de 2017 yılında, 30 yaş üzerinde yaşanan 399 bin 25 ölümün, 51 bin 574’ü hava kirliliğinden kaynaklandı. Bu sayı, trafik kazalarındaki kayıplarınsa 7 katına tekabül ediyor.

Çin'de hava kirliliği, insan ömrünü üç yıl kısalttı

Greenpeace ve WWF Türkiye'nin yaptığı yazılı açıklamada, hava kirliliğinin boyutları şu şekilde ifade edildi:

''Dünya genelinde hava kirliliğinin sebeplerinin başında kömür kullanımı geliyor. Bu yıl Dünya Çevre Günü’ne ev sahipliği yapan Çin’de hava kirliliği yüzünden insan yaşamı ortalama üç sene kısalmış durumda.
Tek başına Çin’de kömür kaynaklı hava kirliliği sebebiyle her yıl yaklaşık 670,000 kişi hayatını kaybediyor. Bu rakam Hindistan’da 80,00 ile 115,000 arasında değişirken Avrupa’da 23,300’e, ABD’de ise 13,200’e ulaşıyor.''

Avrupa'da hava kirliliğinin sebebi emisyonlar

Aynı raporun devamında, Avrupa'daki hava kirliliğinin nedeninin ise ulaşım sektörü kaynaklı emisyonlar olduğu belirtildi:

''Ulaşım sektörü giderek daha çok karbon emisyonuna sebep oluyor. 2050’ye kadar üç kat büyüyeceği tahmin edilen ulaşım sektörü bazı bölgelerde parçacık emisyonlarının Avrupa’da yüzde 30’undan, bazı bölgelerde ise yüzde 70’inden sorumlu.''

Avrupa'nın havası en kirli 10 şehrinin 8'i Türkiye'de

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye, hava kirliliği düzeyinin en yüksek olduğu ülkeler arasında.

Avrupa'nın havası en kirli 10 şehrinin 8'i Türkiye'de yer alırken bu durum yanlış kentleşme, ulaşım ve sanayi kaynaklı hava kirliliğinin kontrol altına alınmaması, astım, KOAH, kanser gibi hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor.
 
Top