Dünya Barış Günü (1 Eylül)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Dünya Barış Günü (1 Eylül)

DÜNYA BARIŞ GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA, GENEL BİLGİ

Dünya Barış Günü (İngilizce: International Day of Peace, Fransızca: Journée internationale de la paix) - 21 Eylül tarihinde kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her Eylül’ün üçüncü salı gününü” “Uluslararası Barış Günü” ilan edilmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul'un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül'ün Barış Günü olarak kabul etmiştir.

Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” yazısı kazındı.

Eskiden Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Hitler faşizminin 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek ikinci dünya savaşını başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan edilmiştir. SSCB’nin ve Varşova Paktı’nın dağılmasından sonra hiç bir ülke 1 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak kutlamadı.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
DÜNYA BARIŞ GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA, GENEL BİLGİ - 2

Dünya tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan İkinci Dünya Savaşı, 1 Eylül 1939 günü Hitler’in Nazi ordusunun Polonya'yı işgaliyle başlamıştı. Ardında 50 milyonu aşkın ölü 100 milyonlarca yaralı, sakat, acı, gözyaşı ve harabeye dönmüş şehirler, kasabalar bırakarak 1945 yılının mayıs ayında bitmişti.

İnsanlık tarihinin gördüğü bu en kanlı savaşın başladığı gün olan 1 Eylül, bütün dünyada “Dünya Barış Günü” olarak hatırlanıyor ve üzerinden yarım asır geçmiş olmasına rağmen, İkinci Dünya Savaşı’nın bıraktığı acılar yeniden hatırlanıyor ve savaşların insanlık tarihini nasıl etkilediği anlatılıyor.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
DÜNYA BARIŞ GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA, GENEL BİLGİ - 3

İkinci Dünya Savaşı diye bilinen İkinci Büyük Emperyalist Paylaşım Savaşı, 1 Eylül 1939 günü Nazilerin Polonya'yı işgaliyle başladı. Ardında elli iki milyon ölü, milyonlarca yaralı, sakat ve moloz yığını haline gelmiş kentler ile acı ve gözyaşı bıraktı. Mayıs 1945’de son buldu.

İnsanlık tarihinin bu en acımasız, en kanlı ve en kirli savaşının başladığı gün, yani 1 Eylül, Dünya Barış Günü olarak kabul edildi.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
DÜNYA BARIŞ GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA, GENEL BİLGİ - 4

İkinci Dünya Savaşı 1 Eylül 1939 günü Nazilerin Polonya'yı işgaliyle başlamıştı. Ardında 50 milyonu aşkın ölü 100 milyonlarca yaralı, sakat, acı, gözyaşı ve enkaz yığını haline gelmiş şehirler, kasabalar bırakarak 1945 Mayıs'ında bitmişti.

İnsanlık tarihinin gördüğü bu en kanlı savaşın başladığı günü, yani 1 Eylül'ü, bütün dünya ulusları Dünya barış Günü olarak ilan ettiler.

Yarım asırdır 1 Eylül Dünya Barış Günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle yaşamakta, yaşatılmaktadır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
DÜNYA BARIŞ GÜNÜ İLE İLGİLİ AÇILIŞ KONUŞMASI, KONUŞMA METNİ

İnsanlık aleminin geleceği için en önemli ve anlamlı günlerden biri olan "1 Eylül Dünya Barış Günü"nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesini bir kere daha hatırlatmak istiyoruz.

Demokrasiye, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inanan ve yıllardır terörün acısını yüreğinde hisseden Türk Anneler Derneği, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, dünyanın değişik coğrafi bölgelerinde, farklı isimler altında insanlık suçu işlemeyi sürdüren ve dünya barışını tehdit eden bütün terör örgütlerini lanetlemektedir.

Bilginin ve teknolojinin hızla yaygınlaştığı, özgürlükçü demokrasinin giderek önem kazandığı globalleşen dünyamızda, insanların huzur, güven ve mutluluk içinde yaşamasının temel koşulunun, "şiddet ve terör örgütlerine karşı işbirliği ve dayanışma yaparak, barış ve dostluk ortamının sürekliliğini sağlamak" olduğunu düşünüyoruz.

Türkiye, Atatürk’ün ortaya koyduğu ve tüm milletimizce de benimsenen "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesini, temel ve vazgeçilmez bir ilke olarak, her platformda savunmuş ve bu barışçı tutumuyla, dünya ülkeleri arasındaki saygın yerini de almıştır.

Kafkaslar, Balkanlar ve Ortadoğu gibi dünyanın en yoğun sorunlarının ve çatışmalarının yaşandığı bir bölgede yer alan Türkiye, barış ve huzurun korunması, demokrasinin yerleşip, kökleşmesi için çaba sarf ederken, terör örgütleri, bölge barışını tehdit etmeye ve kaos yaratmaya çalışmaktadırlar. Terörle mücadele sırasında uygulamada bazı aksaklıklar yaşansa da, Türkiye, bu tür olumsuzlukları, demokratik bir yaklaşımla ve hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde aşmaya çalışmaktadır.

Cumhuriyetle beraber 70 yılı aşkın bir süredir, tüm anlaşmazlıkların karşılıklı saygı ve hoşgörü çerçevesi içinde, diyalogla çözümlenmesinden yana olan Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için, ırk, dil, din, kültür farkı gözetmeksizin tüm insanlığı işbirliği ve dayanışmaya çağırmaktadır.

Bu nedenle, barış ve istikrar ortamını bozucu bölgesel anlaşmazlıkların, şiddet ve terör hareketlerinin önlenmesi, açlıkla mücadele, çevre sorunlarına çözüm bulma gibi konularda sağduyu sahibi herkesin, üzerine düşen görev ve sorumluluğun bilinciyle hareket etmesi gerekmektedir.

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, terörden arınmış bir dünyada, mutluluğa, huzura, sevgiye, hoşgörüye, kardeşliğe ve evrensel barışa hep beraber kucak açalım!…

Saygılarımla…
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Dünya Barış Günü için Bağdat Caddesinde El ele tutuşmuş insanlar. Bir arkadaş çekip yayınlamış bende burada paylaşmak istedim :)

eSqhMps.jpg


rRNq8go.jpg


qqYndxm.jpg


4zEbw9S.jpg
 

muhtar*

Özel Üye
Özel üye
Dünya barış günü diyorlar ama avrupanın göbeğinde sırp katliamına göz yumdular.Şimdide Mısırda,Suriyede,Filistinde,Çinde Uygur Türklerini katlediyorlar.Ne yapıyor bu birleşmiş milletler örgütü günmü kutluyor! bari barış adnı kullanmasınlar.
 

DELİBALTA Muharrem

Öyle bir geçer zaman ki!
V.I.P
Keşke bir gün değil de her gün el ele tutuşabilsek... Keşke tutulacak eller menfaat için değilde gerçek samimi duygularla tutulabilse... Öyle çıkar ilişkileri için el sıkışmak ya da tutmak çok kötü, çok kötü... Olan olayları, savaşları kimse görmüyor mu... Neden barış sağlamak için el ele tutuşulmuyor ? Ama silahlar patlasın, mazlumlar ölsün diye kirli ve kanlı eller sıkı sıkı tutuluyor... Ne yaman çelişki... Öyle lafla, gösterişle olmaz barış günü ( yada başka günler ) falan... Gerçekten yaşanılır halde olması dileğiyle...
 
Top