Dondurmayla ilgili bilmediklerimiz

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
N4eG8Jz.jpg


Boğazına düşkünlüğü ile tanınan Roma imparatoru Neron, gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli yiyecekler sunan çeşni başlarını ödüllendirirmiş. Çeşni başlarından biri, bir gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş, üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk dondurmasını hazırlatmış.
Dondurma hakkında bilmediklerimiz ise;
-100 gram dondurma bünyeye 100-200 kalori yükler.
-Dondurma içerisindeki A,B,D vitaminleriyle, kalsiyum, protein ve fosfor deposudur.
-Dondurmayı ilk keşfeden medeniyetler; Mısır, Asur ve Çin olmuştur.
-Dondurma kendimizi mutlu hissetmemizi sağlar.
-Buz dondurmalar, krema dondurmadan daha önce keşfedilmiştir.
-Dondurmaya besin ve vitamini sağlayan süttür.
-1 litre dondurma yapımı için 6 litre süt gerekmektedi.
-100 gram sade dondurma vücuda 148 miligram kalsiyum sağlar.
-Bademcik ameliyatı sonrasında tıbbi açıdan ilk tüketilmesi gereken madde dondurmadır.
-1676 yılında Paris’te 250 ayrı dondurma dükkanı vardı.
-Dünyada en meşhur dondurmalarından biri Maraş dondurmasıdır.
-Dondurmanın tarihi, M.Ö. 4. yüzyıla dayanır, 17. yüzyılda ise Avrupa’ya gelmiştir.
-Sağlıklı olarak kabul edilse de aşırı dondurma tüketimi solunum ve sindirim yollarına zarar verir.
-Çocuklarda her gün en fazla 2 top dondurma tüketimi sağlığa faydalıdır.
-1 orta boy kâse dondurma , günlük kalsiyum gereksinimin yüzde 22’sini karşılar.
 
Top