• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Dom Dom Kurşunu

Selim C.

Selim Selimovic
(Açacak konu bulamadım. :D)

Aslında bu kelime domuz avlamak için kulanılan kurşunun halk arasındaki adı olsa da, hayatımızda bu kadar yer edinmesinin ana sebebi "Dom Dom Kurşunu" adlı şarkıdır. Aslında bu Aşık Mahzuni Şerif'in bir türküsü olsa da, hepimiz bu türküyü İbrahim Tatlıses'in bir şarkısı olarak biliriz maalesef.

Ayrıca bu türkünün hazin de bir hikayesi vardır. :(

"Kendi memleketinde 4 defa evi yakılan, ama inat edip her seferinde evini yeniden yaparak memleketini terketmeyen rahmetli Aşık Mahsuni Şerif yıllar önce bir kahvede almış sazı eline türkülerini söylüyor.

Çevresindeki arkadaşları hem hüzünleniyor, hem de eğleniyorlar.

Bizim toplumda eğlencelerin bile bir hüzünlü yanı vardır.

Bu eğlence Mahsuni Şerif'i öldürmek için kahveyi silahlarla tarayanların kurşun sesleriyle son buluyor. Kendisine sıkılan domuz kurşunlarından biri arkadaşının tam alının ortasına, iki kaşının arasına isabet ederek ölümüne neden oluyor.

İşte Aşık bu acı olay üzerine 'Dom dom kurşunu' bestesini yapıyor. 'Hançer yarası değil dom dom kurşunu değdi' sözü de Hz. Hasan'ın alnına vurulan hançerle öldürülmesine göndermedir."

Düğünlerde oyun havası şeklinde söylendiği için bu ağıdın anlamı ve sözleri gidiyor, hareketliliği kalıyor. Yani acı bir ağıt, maalesef bi şenliğe dönüşüyor. :(
 

Selim C.

Selim Selimovic
Bende duyunca şaşırmıştım. Gerçekten acınası bi durum. Ağlanacak halimize gülüyoruz yani..

Ayrıca Türkü Hikayeleri diye bir başlığınız olduğunu bilmiyordum. Bayağı güzel olmuş..
 
Top