Doğum kontrol hapı kullananlarda tip 2 diyabet riski artıyor

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Doğum kontrol hapları üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ilaç kullanımının tip 2 diyabet riski oluşturabileceği belirtildi.

75893


Avrupa Diyabet Araştırmaları Deneğinin (EASD), 22 yıllık bir araştırma sonucunu duyurdu. İspanya’nın Barcelona kentinde gerçekleştirilen deneğin yıllık toplantısında sunulan bu araştırma sonuçlarında ise ilaç kullanımında tip 2 diyabet riski oluşabileceğinin gözlemlendiği bildirildi.

Fransa’daki Avicenne Hastanesinden Dr. Sopio Tatulashvili'nin başkanlığını yaptığı ve 1992 yılında başlatılarak 2014 yılına kadar devam eden araştırmaya 83 bin 799 kadın katıldı ve katılımcıların yaş, kilo, sigara alışkanlığı, fiziksel aktivite, eğitim düzeyleri gibi unsurları incelendi.


22 yıl süren araştırma sonuçlarına göre ise tip 2 diyabet gelişiminin doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda kullanmayanlara göre yüzde 33 daha fazla olduğu öğrenildi.

Araştırma ekibini başkanı Tatulashvili, genetik diyabet hastalığı bulunanlar, kilolu ya da obezlerin ve polikistik over sendromu tanısı konmuş hastaların da tip 2 diyabete yakalanma risklerinin daha da fazla olduğunu ifade ederek regl dönemine 14 yaşında ve daha sonra girenler ile aynı şekilde 12 yaş ve daha erken girenlere göre tip 2 diyabet gelişimi riskinin yüzde 12 daha az olduğu kaydedildi.
Araştırmada ayrıca menapoza 52 yaşından sonra giren kadınlarda görülen tip 2 diyabet riski gelişiminin daha erken yaşta girenlere göre yüzde 30 daha az olduğuda ortaya çıktı.
 
Top