Diyet yaparken metabolizmana göre zayıfla

MeRciMeK

V.I.P
V.I.P
Diyette ne kadar başarılı olunacağını ve hangi diyetin tercih edilmesi gerektiğini kişinin metabolizma hızı belirliyor. Diyette ne kadar başarılı olunacağını ve hangi diyetin tercih edilmesi gerektiğini kişinin metabolizma hızı belirliyor. Uzmanlar, diyete başlamadan önce bazal metabolizma hızının ölçtürülmesini tavsiye ediyor.

İnsanın hiçbir hareket yapmadan, vücudunun normal fonksiyonları yerine getirebilmesi için gerekli olan enerji düzeyine bazal metabolizma deniyor. Bazal metabolizma dinlenme durumunda bir kişinin harcadığı enerji olarak tanımlanıyor. İç Hastalıkları Uzmanı ve Obezite Uzmanı Dr. Yavuz Furuncuoğlu, metabolizma hızını ölçtürmeden yapılan diyetlerin kişinin sağlığını ciddi şekilde bozabileceğini söyledi.

NASIL ÖLÇÜLÜR?

Pek çok kişinin zayıflamak için diyete başlamasına rağmen kilo vermediğine dikkat çeken Dr. Furuncuoğlu, bu durumun altında metabolizma hızı dikkate alınmadan tercih edilen diyet programın olduğunu kaydetti. Günümüzde bazal metabolizmanın çeşitli yollarla ölçülebileceğini aktaran Dr. Furuncuoğlu, "Bazal metabolizma hızı kullanılan oksijen miktarı belirlenerek ve oluşan kalori ölçülerek bulunabileceği gibi hesaplama yöntemi ile de tahmin edilebilir. Diğer bir yöntem kanda proteine bağlı iyot miktarını ölçerek bazal metabolizma hızını görmektir. Bazı cihazlar bunu otomatik olarak ölçer ve hesaplayabilir" diye konuştu.

KALORİ MİKTARI ÖNEMLİ

Diyet yapanlarda bazal metobolizma hızı mutlaka ölçülmesi gerektiğini söyleyen Dr. Furuncuoğlu, " Bazal metabolizma hızı ölçülür. Bundan 500 kalori düşülür ve diyette uyulacak kalori miktarı çıkarılmış olur. Böylelikle katı diyet uygulanmamış olur ve fark etmeden kilo vermek sağlanır. Böylelikle uzun süre uyumlu ve sağlıklı kilo verilebilir" şeklinde konuştu.

TROİDE DİKKAT!

Hastalıkların metabolizma hızını etkilediğini kaydeden Dr. Furuncuoğlu, özelikle triod hastalıklarına değinerek hipertroidide (zehirli guatr) metabolizmanın yükseldiğini, troid bezinin az çalışması olarak bilinen hipotroidi ise metabolizmayı yavaşlattığına dikkat çekti. Dr. Furuncuoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hipofiz ve böbrek üstü bezi hastalıkları ile yine bazı ilaçlarının da metabolizmayı etkilediğini unutmamak gerekiyor" dedi.

İDEALİ AYDA 4 KİLO

Kilo verdikçe bazal metabolizma hızının düştüğünü aktaran Dr. Furuncuoğlu, "Bunun bir nedeni de sağlıksız kilo vermeler nedeniyle yağ ile beraber kas kaybının da eşlik etmesidir. Bu nedenle yeniden diyet ayarlaması gerekir veya egzersiz ile kas kayıplarının önüne geçmek gerekir. Ayda 4 kilodan fazla kilo vermemeye özen göstermek gerekir. Hızlı kilo kayıplarında bu durum daha bariz olarak ortaya çıkar.

LEBLEBİ YİYİN

Metabolizmayı dengede tutabilmek için sağlıklı beslenmenin şart olduğunu dile getiren Dr. Furuncuoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: "Kesinlikle öğün atlamayınız. Zeytinyağlı sebze yemek tercihinizi yaparken az yağda pişmiş olmasına dikkat edin. Açlık hissi duyduğunuz anda 1 küçük havuç veya 1 küçük avuç beyaz leblebi yiyebilirsiniz"

FAZLA SODA ZARARLI

Günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmeyi öneren Dr. Furuncuoğlu, fazla soda tüketmenin ise zararlı olduğunu kaydederek " Günde bir su bardağından fazla soda tüketmeyiniz" dedi.
 
Top