Diyarbakır yemekleri

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
DİYARBAKIR ÇÖREĞİ

1 bardak ılık süt
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
5 bardak un
1 çorba kaşığı toz şeker
1 bardak erimiş tereyağı
Yarım çorba kaşığı çörekotu
Yarım paket yaşmaya
Yarım çorba kaşığı Mahlep

Mayamızı ılık sütte eritiniz. Tüm hamur malzemelerin yoğurunuz, kıvamı kulak memesi gibi olan bir hamur yapınız. Hamurunuzun üzerine temiz bez örtünüz. Ilık ortamda bir saat mayalanması için bekletiniz. Fırınınızı ısıtınız. Hamurunuzdan ince çubuklar yapınız. Zevkinize göre dört adet çubuktan iki adet sağa, iki adet sola olarak saç örgüsü yapabilirsiniz. Ya da çubukları gül böreği gibi dolayabilirsiniz ve ya dikdörtgen parçalarda hazırlayabilirsiniz. Üzerlerine yumurta sarısı sürünüz, isterseniz susam, çörek otu serpebilirsiniz. Isıttığınız fırına atıp, üzerleri pembeleşinceye kadar pişiriniz.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
KABURGA DOLMASI (DİYARBAKIR)

2 kilogram kaburga
2 su bardağı pirinç
Bir miktar karabiber
Yarım demet pul biber
2 yemek kaşığı maydanoz
Yağ

1. Salça, yağda biraz kavrulur. Üzerine pirinç dökülerek, 5-10 dakika daha kavrulur. 3 su bardağı kaynar su katılır. Kaynadıktan sonra altı kısılır. Suyu çektirilir.
2. Tam pişmeden ocaktan alınır. Kaburganın içine doldurulur. Kaburganın açık tarafı birleştirilerek dikilir.
3. Büyükçe bir tencerede, biraz daha yağ ve salça kavrulur. Hazırlanan kaburga, bunun içinde alt üst edilerek biraz daha kavrulur. Üzerine kaynamış su dökülür. Ağır ateşte pişirilir.
4. Pişen kaburga, suyun içinden alınır. Bir tepsiye yerleştirilir. Fırına sürülür. Nar gibi kızarınca fırından alınır ve sıcak servis yapılır.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
BOSTANA (DİYARBAKIR)

1 kilo patlıcan
250 gram yoğurt
5 adet iri çarliston cinsi biber
1 avuç maydanoz
1 çorba kasığı sadeyağ
1 kahve kaşığı kırmızı biber
birkaç diş sarımsak
yeteri kadar tuz ve su

Patlıcanlar kuvvetli bir ateşte her yanı kavurulacak bir şekilde pişirilir. Patlıcanlar pişince bunların yanmış olan kabukları bir bıçakla yukarıdan aşağı doğru soyulur. Kabukları temizlenen her patlıcan, içinde limonlu su bulunan bir kaba konur. Beri yanda biberler kömür ateşinde pişirilir, yanmış olan zar gibi kabukları soyulur ve saplarıyla çekirdekleri çıkarılıp atıldıktan sonra yıkanır ve bir kenarda süzülür. Patlıcanların temizlenmesi sona erince bunlar teker teker limonlu sudan çıkarılır, iyice sıkılır ve parçalara bölünerek havana konur. Suyu süzülmüş biberler de parçalara bölünerek bunların arasına serpiştirilir. Yeteri kadar tuz serpildikten sonra havanda iyice dövülerek macun hâline getirilir. Biberlerle patlıcanlar dövülerek macun hâline getirilince bunları dövmeye devam ederken azar azar yoğurdu katıp bunlara yedirmeli. Bu iş tamam olunca karışımı servis tabağına almalı. Yıkandıktan sonra kıyılmış olan maydanozu üstüne serpiştirmeli. Sadeyağla kırmızı biberi bir tavada kızdırdıktan sonra tabaktakilerin üstüne gezdirerek dökmeli ve hemen servis yapmalı.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
CARTLAK KEBABI (DİYARBAKIR)

750 gr. kuzu ciğeri, böbreği ve dalağı
¼ kg. Gömlek yağı
Yeterince tuz
Karabiber
Toz biber

Kuzu ciğeri, dalağı ve böbreği küp şeklinde doğranır. Gömlek yağı zar şeklinde kesilir. Tuz ve baharatlarla karıştırılarak şişlere dizilir. Şişler kömür ızgarasının üzerine konur ve kızarıncaya kadar pişirilir.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
BURMA KADAYIF (DİYARBAKIR)

½ kg burma kadayıf
½ kg çiğ iç antepfıstığı
250 g tereyağı
4 su bardağı su
5 su bardağı toz şeker

Tezgâha serdiğiniz burma kadayıfın üzerine fıstığı serpin. Bir ucundan burarak sarın. Tepsiye dizdiğiniz kadayıfların üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kadayıflar kızarıncaya dek pişirin. Bir tencerede su ve şekeri karıştırarak kaynatın. Fırından çıkardığınız kadayıfın üzerine şerbeti gezdirip, çekmesini bekleyin. Soğuduktan sonra servis edin.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
İÇLİ KÖFTE (DİYARBAKIR)

Dışı için:
1 kg ince bulgur
1 yumurta
Tuz.
İç Malzemesi İçin:
1 kg kuzu kıyması
1/2 kg soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz

Bulgur geniş bir kapta ıslatılır ve bir saat kadar bekletilir.Kıyma suyu çekene kadar kavrulur ve yağı eklenip biraz daha kavrulur. Sonra ince ince kıyılan soğan iyice ölene kadar kavrulup kıymaya eklenir. Üzerine tuz, karabiber ve yenibahar konarak soğumaya bırakılır. Dış malzeme hamur haline getirilir ve birbirine yapışıp elle şekil alana kadar yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde koparılan hamur parçaları ortası inceltilerek açılır ve soğumuş olan kıyma yerleştirilip yuvarlatılır. Daha sonra geniş bir tencerede bol su ve tuz atılıp iki dakika haşlanıp çıkartılır.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
AYVA KEBABI (DİYARBAKIR)



1 kg kemikli kuzu eti
1 orta boy soğan
2 küçük ayva
2-3 tane karabiber
1½ litre su
Tuz

Yemeklik doğradığınız soğanlar ve kuzu etlerini yumuşayıncaya kadar pişirin. Etler yumuşadığında dilimlediğiniz ayvaları ekleyip, yarım saat daha pişirin. Sıcak servis edin.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
SALÇALI MUMBAR DOLMASI (DİYARBAKIR)



1 koyun bağırsağı
250 g satır kıyması
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı domates ve biber salçası
Karabiber
Tuz
Sosu için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı nane
Tuz

Koyun bağırsağını soğuk suda üç, dört kez yıkayıp süzün. İyice temizledikten sonra bir şiş yardımıyla ters yüz edin. Bir kapta kıymayı, pirinci, salçaları, karabiber ve tuzu karıştırın. Avucunuzun içiyle kavradığınız bağırsağın bir ucundan hazırladığınız harcı diğer elinizle gevşek bir şekilde doldurun. Doldurma işlemini bitirince iki ucunu bir araya getirip bir ip yardımıyla sıkıca bağlayın. Tencerede kaynattığınız bir litre suda pirinçler şişene kadar haşlayın. Suyu süzün. Kızdırdığınız tereyağında salçayı kavurup, iki su bardağı kaynar su, nane ve tuz ekleyerek hazırladığınız sosun içinde ısıtarak servis edin.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
YAYLA ÇORBASI (DİYARBAKIR)

1 çay fincanı pirinç
6 su bardağı et suyu
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
1 su bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 yumurta sarısı

Pirinci iyice yıkayıp, ılık suda 20 dakika kadar ıslatın. Et suyuna süzülmüş pirinci, bir fincan suyla ezilmiş unu ve tuzu atarak karıştırın.
Piştikten sonra, tencereyi ateşten alın. Ayrı bir kapta bir fiske tuz ve bir bardak yoğurtla çırptığınız 2 yumurta sarısını, henüz kaynar haldeki çorbaya hızla karıştırarak katın. Üzerine dilerseniz içine kuru nane serpilmiş kızgın yağ dökebilirsiniz.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
PATLICAN DİZME (DİYARBAKIR)

500 gr Iri Çekilmis Az Yagli Kuzu Kiyma
4 Adet Iri Ay Patlican
2 Adet Domates
5-6 Adet Yesil Sivribiber

Kiymanin içine tuz ve karabiberi ekleyip iyice yogurun. Patlicani yikadiktan sonra soymadan enine 4-5 cm boyunda kesin.
Kiymadan irice ceviz büyüklügünde parçalar alip köfte sekli verin. Bir patlıcan bir köfte olarak yanyana dizin.Üzerine sivri biber ve domates dilimleyip dizin.
Önceden isitilmis firinda pisirin. Firindan çikarinca üzerine yarim çay bardagi su serpin. Agzini örtün 10 dakika dinlendirin. Lavas ekmekle servise sunun.
 
Top