Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?

Papatya

V.I.P
V.I.P

Hastalar ağız hijyenlerini yeteri kadar sağlayamadıklarında öncelikle ağız ortamından uzaklaştıralamayan gıda artıklarına ağız içindeki patojen yani hastalık yapan bakteriler yapışır ve diş plağı oluşur.


Bu plak tabakası şayet uzaklaştırılmaz ise tükürük ve tükürük içeriğinin etkisi ile diştaşı oluşur. Dişeti iltihaplarının bir numaralı etkeni plak ve diştaşı olduğu için hastalığın tedavisi için bu yapıların uzaklaştırılması gerekmektedir.


Diştaşının diş ve dişeti çevresinden uzaklaştırılmasında dişhekimi tarafından profesyonel bazı aletler kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi periodontal küretlerdir. Küret, ağız içindeki dişlerin ve dişetinin etrafını kolaylıkla saran ve hemen her bölgede kullanılmak üzere üretilmiş baze tek bazen de her iki tarafı keskin aletlerdir ve dişeti iltihabının giderilmesinde sıkça kullanılmaktadır. Diştaşları fırçalayarak asla uzaklaştırılmazken, küret adı verilen küretler keskin olduğu için kolaylıkla diştaşını ağız ortamından uzaklaştırabilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile çok özel ve zor bölgelere bile kolaylıkla ulaşan, çeşitli şekillerde açılandırılmış aletler piyada mevcuttur ve dişhekimleri tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.


Diş Tartarı Nasıl Temizlenir?


Diştaşının ağız ortamından uzaklaştırılmasında kullanılan diğer alet ise sonik ya da ultrasonik cihazlardır.
Periodontal küret adı verilen aletlerin bazı durumlarda kullanımının zor olması ve diştaşı temizliğinin uzun sürelerde ortadan kaldırılmasını sağlarken; su ve titeşimle çalışan uçları olan bu cihazlar sayesinde diştaşları kısa sürede uzaklaştırılabilmektedir. Bu cihazlar aşırı derecede titreşimden kolaylıkla ısınabilmekte ve diş dokusuna zarar verebilmektedirler.
Bu yan etkilerin ortadan kaldırılması açısından bu özel cihazlarda su soğutması vardır. Yapılan bilimsel çalışmalarda titreşimle çalışan bu aletlerdeki basınçlı suyun dişeti ve diş yüzeyindeki bakterileri ortadan kaldırıldığı tespit edilmiştir.
Bu cihazların tek dezavantajı ise periodontal küretler ile dişeti altına rahatlıkla ulaşılabilirken titreşim ile çalışan bu cihazların uçları dişetinin altına sınırla ulaşım imkanı sunmaktadır. Tüm bu persptektiflerden bakılacak olursa diştaşının uzaklaştırılmasında en etkin yöntem el aletleri ile sonik/ultrasonik aletlerin birlikte kullanılmasıdır. Bu tedaviler bazen tek seans sürebildiği gibi bazen birkaç seansı içine alan tedaviler halini alabilmektedirelr. Her iki cihaz kullanıldıktan sonra diş yüzeyine cila yapılmalıdır. Çünkü bakteri, plak ve diştaşı birikimi pürüzlü yüzeylerde çok daha rahat birikebilmektedir.

Alıntıdır.

 
Top