• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Dilimizden Neden Nefret Ediyoruz?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Edebiyat:

Dr. Mehmet Doğan

"Millet olarak binlerce yıllık tarihimiz ve tarihte kurduğumuz devletlerle öğünürüz. Buna karşılık milletimiz ve milli kültürümüzün devamında en etkili unsur olan dilimizi çoğu kez önemsemeyiz, ya da doğal olarak nesilden nesile aktarılacağını sanırız. Kendini "milliyetçi" sayanlarımız bile atalarımızın eserlerini Arapça ve Farsça yazmasıyla öğünür. Eski aydınlarımız Arapça, Farsça, Osmanlıca, Fransızca yazarken bu gün İngilizceye isteklidir. Bunda amaçları belki de daha çok kimse tarafından okunmak istemeleridir. Kendi halkı acaba yeterli yararlanabiliyor mu? Eski iletişim ve haberleşme araçları sınırlı olduğundan, halkımız ve dilimiz etkilenmiyordu. Bu günkü iletişim teknolojisiyle en küçük etki ve hata bile en ıssız köşelere ulaştırılabilir. Tarih boyunca yüzlerce dil ve milletin yok olduğu düşünülürse günümüzde bir dilin yok olması çok daha kolay olur."..............

....Ülkemizde adeta anaokulundan başlayarak yabancı dilde eğitim yapan okullar açılıyor. Yabancı dilde öğretim yapan okulların ülke düzeyinde hızla yayıldığını görüyoruz. Sırf İstanbul'da İngilizce, Fransızca, Almanca İtalyanca eğitim yapan orta dereceli okulların sayısı 150'nin üzerende. Bütün ülkede ise özel okulların sayısı 1995 yılı itibariyle 871'dir. Eğer önlem alınmaz ve sınırlamaya gidilmezse üniversitelerimiz de bu yola girer. Eğitim çağında 15 milyon nüfusun tamamını böyle özel okullara göndermemiz mümkün olmadığından (14.300.000. toplam öğrencinin sadece 200.000'i özel okullara gidebilmektedir.) talep de devamlı kamçılandığından maalesef en seçme başarılı öğrenciler "Robert Kolej, Galatasaray Lisesi" başta olmak üzere yabancı dilde eğitim yapan okullara gönderiliyor ya da bu okulları tercihe zorlanıyor. Yabancı dilde öğretim yapan üniversiteler için de aynı durum söz konusu.......

Spor:

Milne
'yi sanırım hepiniz bilirsiniz, Beşiktaş'a yıllarca teknik direktörlük yapan İngiliz spor adamı. Milne yıllarca Türkiye'de kalmasına rağmen ağzından bir kere bile Türkçe kelime çıkmamıştır.Fenerbahçeli Uche, yıllardır Türkiye'de ve o da bir kez bile Türkçe konuşmadı.Aklıma Türkçe konuşan bir tek Kompela geliyor. O a magazin soytarısı idi.

Rüştü Rençber kısa süren İspanya macerasında daha ilk günden basın toplantısında Katalanca konuşmaya başladı...Şimdi sular seller gibi Katalanca konuşuyor.

Fatih Terim İtalya'ya transfer olduğunda tabiki gerekli olarak hemen İtalyancayı öğrenmeye başladı,yakındaki İtalya ile yapılan hazırlık maçının basın toplantısında İtalyanca verdi demecini ve hepimiz ne güzel konuşuyor dedik.

Siyaset:
Rahmetli Turgut Özal İngilizcesinin mükemmeliği ile övünürdü, övülürdü... Amerikadaki tüm konuşmaları İngilizce idi. Rahmetliyi bir kez olsun Amerikan başkanın yanında gururla Türkçe konuştuğunu görmedik. Hadi İngilizce dünya dili peki siz hiç bir Fransız devlet adamının Amerika'ya gidince İngilizce konuştuğunu duydunuz mu?

Eğitim:
Dünyanın hangi ülkesinde "sömürge ülkeler" dışında bu kadar yabancı dille eğitim yapan okul,kolej,üniversite vardır?Daha düne kadar Anadolu liselerinde hazırlık sınıflarında haftada 28 saat İngilizce dersi veriliyordu.Yabancı dilde eğitim ana sınıflarına kadar indi...

Müzik:
Eurovision'da artık Türkçe ile yarışmıyoruz.İngilizce tabii olarak dünya dili olduğu için(!!!)

Halkımız:
Geçen gün büyük bir alışveriş merkezinde Hollanda'dan gelen Türk gençleri kendi aralarında Hollandaca konuşuyorlardı,Türkiye'de idiler, anavatanında idiler,ama onlar bunu tercih etmişlerdi.Kimsenin onları anlamalarını istemiyorlardı.

Tvden spikerleri anlatmama gerek yok zannımca.Ayrı bir kepazelik...

Bir de istatistik:
Birleşmiş Milletler ve dünya istatistik kuruluşlarının verdiği verilere göre dünyada yaygın kullanılan dilleri kullanış alanı ve amacına göre üç kategoride sınıflayabiliriz:

1) Dünyada en çok nüfus tarafından ana dil olarak kullanılan diller,

2) dünyada en geniş coğrafi alanda kullanılan diller,

3) Dünyada bilimsel ve teknolojik alanda ticaret, haberleşme ve bilgi alışverişinde yaygın kullanılan diller.

Birinci gruptaki diller açısından sıralama Çince, Hinduca, İngilizce, İspanyolca, Rusça, Arapça ve diğerleri; ikinci kategoriye göre sıralama İngilizce, Çince, İspanyolca, Arapça, Türkçe, Hinduca; üçüncü kategoriye göre ise sıralamada başlıca Batı Avrupa Dilleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Rusça yer almaktadır. Pasifik devletlerinden Japonya'nın hızla gelişen Çin'in dili de yakın bir gelecekte bu kategoride yer alacaktır.

Bu gün ülkemiz de öğretilen yabancı diller % 85 İngilizce %7-8 Almanca, %4-5 Fransızca, tarih ve Türk dili bölümleri ile fakültelerinde Arapça, Farsça, Osmanlıca öğretilmektedir. Çok az sayıda da olsa İtalyanca, Rusça, Japonca ve eski diller de öğretilmektedir.

Sizce bir milleti diğerlerinden ayıran en büyük fark nedir?
İnsan yığınına millet diyebilmemiz için gerekli en önemli unsur nedir?
"Dil, bir ulusun aynasıdır. Bu aynaya baktığımız zaman, orada kendimizin gerçek yankısını görürüz." diyen SCHİLLER saçmalamış mıdır?

Dilimizden neden nefret ediyoruz?

[Alıntı]
 
Son düzenleme:
Geri
Top