• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Dikkat: Wikipedia'ya Virüs Bulaştı...

Çirkin Kral

Forum Tutkunu
Ücretsiz Web tabanlı ansiklopedi Wikipedia, saldırganlar tarafından virüs yaymak için kullanıldı. Wikipedia’nın Almanca sürümünde bulunan bir virüs hakkındaki sayfayı değiştiren saldırganlar, bazı ziyaretçilerin virüsü temizleyen program yerine virüsün yeni bir sürümünü indirmesine yol açtılar. İçeriği kullanıcıları tarafından sağlanan Wikipedia daha önce de buna benzer pek çok saldırıya uğramıştı.

İçeriği gönüllüler tarafından sağlanan ve günden güne büyüyerek İnternet’in en çok ziyaret edilen bilgi kaynaklarından birisi olan ücretsiz ansiklopedi Wikipedia’nın adı yeni bir saldırıyla beraber anılıyor. Ücretsiz ansiklopedinin Almanca sürümündeki MSBlast virüsü hakkında bilgi veren sayfa, saldırganlar tarafından virüs yaymak için kullanıldı. Kullanıcılar virüsü temizlemesi beklenen yazılımın linkine tıkladıklarında virüsün yeni sürümünü indirdiler.

Saldırının fark edilmesinden sonra ilgili link Wikipedia.de tarafından hemen kaldırıldı; fakat linkin ne kadar süredir yayımda olduğu bilinmiyor. Sayfalarını düzenli olarak arşivleyen Wikipedia ayrıca, saldırganların virüse yönlendirme yapan sayfaları e-posta yolu ile yaymasını engellemek için sayfaya ait tüm arşivi sisteminden kalıcı bir şekilde sildi. Açıklamalara göre bu saldırının etkileri düşük düzeyde kaldı.

Daha önce de pek çok kez saldırıya uğrayan Wikipedia, işleyiş tarzından dolayı sık sık eleştirilere maruz kalıyor. Tamamen kullanıcıları tarafından geliştirilen ansiklopedi, ücretsiz olması ve çok geniş bir içeriğe sahip olması nedeniyle dünya çapında milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Fakat siteye herkes tarafından içerik eklenebilmesi, bazen kontrollerin yetersiz kalmasından dolayı yanlış bilgilendirmelere ve saldırılara yol açabiliyor.
 
Top