Derede Pisi Balığı Nasıl Tututlur

BeReNN

Alyam?
Özel üye
[h=2][/h]Yerli bir balık olan pisi, yazın sığ sulara ve dere ağzındaki sığlıklara sokulur. Kışın derin sulara çekilir. Kalkan gibi yassı balık olmasrna rağmen onun gibi tam yuvarlak değil, biraz ovaldir.

Pisi balığının gözleri kalkan balığının aksine sağ taraftadır. Sol tarafı dibe yapışır . Sırt ve karın yizgeçleri baştan kuyruğa kadar balığı çevreler.

Balığın dibe yapışan sol tarafi beyaz, sırt tarafl grili kahverengidir. Bu renk yaşadığı yere göre açık veya koyı olabilir. Yaklaşık 300 gram olan pisi balığının, küçük bir kalkan kadar irilerine de rastlanır. Esnaf arsında bınlara diplarya denir.

Karadeniz'de çok bulunan pisi balığı Marmara'da azdır. ilk baharda yumurta bırakmak için sığ dere ağızlarına girdiği zamanlar 4-5 köstekli ve akyemli oltalarla tutulur.

Genellikle yaşadığı sular biraz derince olduğu için yataklarını bilenler için pisi paraketesi de geçerli av aracıdıı Pisi balığı göl ve dere ağızlarındaki sığlıklarda Serpme' az derin sularda da pisi ve marya ağlarıy'a tutulur.

Pisilerin bazıIarı lagün göllerde ve dere ağızlarında yuvalanırlar. Bunlara dere pisisi adı verilir. Dere pisilerinin yemi, ayıklanmış karides, akyemdir.

alıntı
 

Top