DEPRESYON NASIL TANINIR?

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Depresyon, çoğu zaman farkedilmez ve tedavi olma yoluna gidilmez. Halbuki yorgunluk, baş ağrısı veya uykusuzluk gibi şikayetler depresyondan ileri gelebilir.

Depresyondaki bireyler çoğu defa bulgularını inkar ederler, önemsiz gösterirler veya stres deyip geçerler. Birçok hasta da doktora gitmekten kaçınır. Çünkü depresyon teşhisini hatalı bir şekilde, irade zayıflığı veya karakter güçsüzlüğü ile ilişkilendirirler.

Depresyon stresli, acılı bir olay ile tetiklenebildigi gibi, belirgin bir sebep olmaksızın da gelişebilir. Bulgular ani bir şekilde ortaya çıkabilir veya yavaş yavaş da belirebilir.

Şu bulgular aklımıza depresyonu getirmelidir:


Devamlı hüzünlü olma: Sürekli ağlamaklı oluyor yada ağlıyor veya kendimizi duygusuz hissediyorsak.


Hayattaki ilgi ve zevklerin kaybı söz konusuysa.

Kendimize bakmıyor, temizlik ve giyime dikkat etmiyorsak.

İştahta dengesizlik: İştahsızlık çekiyor veya aşırı yiyerek kilo alıyorsak.

Uyku düzeninde bozulma: Gece uykuya dalmada zorluk olabilir, sık sık uyanabilir veya sabah erken kalkıp tekrar uyuyamayabiliriz. Bazen de çok fazla uyuyabilir, günün büyük kısmını yatakta geçirebiliriz.

Yorgunluk ve enerji kaybı: Enerji seviyesi düşük olabilir veya kendimizi her zaman yorgun hissedebiliriz. Harekederimiz yavaşlayabilir ve daha yavaş bir şekilde konuşabiliriz.

Konsantrasyonda, dikkat ve hafızada azalma sözkonusuysa.

Ruh hallerinde aşırı değişmeler: Kısa süre içerisinde aşırı neşe halinden ümitsizliğe kadar değişebilen gel gider yaşıyorsak.
Çaresizlik duygulan varsa.

Karamsarlık ve ümitsizlik: Geleceğe ait endişeler, her şeyin kötüye gideceği hissi mevcutsa.

Sürekli olumsuz düşünce ve karamsar bakış açısı mevcutsa.

Başağrıları, sindirim bozuklukları veya müzmin ağnlar çekiyorsak.

ölüm ve intihar düşünceleri varsa.

Saydığımız bulguların bir kısmını dahi taşıyorsak depresyonda olabiliriz. Bu durumda bir uzmandan yardım istemeli, tedavi olma yoluna gitmeliyiz
 
Son düzenleme:
Top