DENİZCİLİKTE KULLANILAN MALZEMELER, REÇİNE ve MANTAR ÜRETİMİ

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
DENİZCİLİKTE KULLANILAN MALZEMELER, REÇİNE ve MANTAR ÜRETİMİ

Kva7gtd.jpg

Çok eski zamanlardan beri, suya dayanıklı ve özellikle reçineli otan iğne yapraklı ağaçlar kullanılarak çeşitli tekneler, kayıklar yapılmışlar. Boşta Akdeniz bölgesindeki teknelerin inşasında, reçineli olduğundan dolayı suya dayanıklı ve çıkarılan katranı ile de tahtalar arasındaki boşlukları kapatan sedir ağacı kullanılmıştır. Öte yandan, iğne yapraklı ağaçlardan, özeffikie Akdeniz bölgesindeki kızılçamlardan reçine elde edilmektedir. Reçineler de tekrar muameleye tabi tutularak çam sakızı veya tanen ile tanen asidi elde edilmektedir. Bunlar ilâç, boya ve vernik yapımında, deri sanayiinde kullanılmaktadır. Ayrıca, reçine ve mamulleri, ağaç malzemenin kimyasal maddeler kullanılarak emprenye edilmesini, bunların suya ve çürümeye karşı daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla orman ağaçlarından elde edilen reçine ve bunların distilasyonundan, yani damıtılmasından sağlanan çeşitli maddeler özellikle ağaç ve deniz araçlarının yapımında çok aranmaktadır.

Yine orman ağaçlarının yaprak, dal, tohum ve kabuklarından elde edilen çeşitli maddeler, yağlar ve tanik asitler, deri, boya ve ilâç sanayiinde ham madde olarak kullanılır. Fransa ve Portekiz'de yetişen mantar meşesi (Ouercus suâerjnin kabuğundan elde edilen mantar, içki sanayiinde şişelerin kapaklanmasında tercih edilir. (Ükemizde Köyceğiz Gölü ve Marmaris çevresindeki sığla ağaçlarından (Luquidambar örten tatis) sağlanan sığla yağı, yine boya, kozmetik ve parfüm yaptıranda kullanılır.

Cava ve Kolombiya'da çok rastlanan "Cinchona'' ağacının kabuğu ecza sanayiinde, kinin üretiminde; Somak, Gambier, Güney Afrika söğötü gibi ağaçların kabukları öğütülerek deri sanayiinde ve debakçılıkta kullanılır. Orta ve Güney Amerika ormanlarında yetişen SapocROa, Balata gibi ağaçların öz denilen İç kısımlarından çiklet İmal edilir. Güney Amerika'nın kuzeydoğusunda bol miktarda bulunan "Gütü perka'' denilen ağacı ve Kuzey Amerika ormanlarındaki Tupelo ağacının özü, çeşitli tecrit ilerinde, denizaltı kablolarının yapımında kullanılır. Yine tropikal bölgelerdeki Tung ağacının ceviz büyüklüğünde ve salkım şeklindeki meyvelerinden üretilen yağ; vernik, boya, çili sanayiinde kullanılır ve ayrıca bu yeğ çabuk kuruduğundan ve su geçirmediğinden kablo ve dinomo yapımında terdi! edilir. Ülkemizde dahil olmak üzere meşelerin meyveleri olan palamut veya mazı fazla miktarda tanen ihtiva ettiğinden deri ve boya sanayiinde bol miktarda kullanılır.

kaynak:

İbrahim Atalay
'
ın Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya kitabı
 
Top