Delphi - Access Veritabanı Bağlantısı

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Bu çalışmada tek satır kod yazmadan Delphi tarafından Access veritabanına bağlanıp veri girme, silme, düzenleme işlerini gerçekleştirmeyi öğreniyoruz.

***​

Microsoft Access programını başlatıyoruz ve sağdaki bölümden "Boş Veritabanı" sekmaesine tıklayıp oluşturulan boş veritabanını "Veritabani.mdb" adı ile kaydediyoruz.

Not: *.mdb Access veritabanı dosya uzantısıdır.

Daha sonra alttaki ekran görünecektir. Burada "Tasarım Görünümde Tablo Oluştur" balığına çift tıklıyoruz ve tablomuzda bize lazım olan alanları oluşturuyoruz.

UxIdRLu.jpg


Ben örnek olarak alttaki gibi 3 alan oluşturdum.
1- Adi_Soyadi
2- Sinifi
3- Aldigi Not

Bir de SiraNo diye bir alan var en üstte. Access'i veritabanı olarak kullanacaksanız bir de benzersiz alan (birincil anahtar) oluşturmanız sizin için iyi olacaktır. Böylelikle birbirinin tıpkısı alan oluşturmanızın önüne geçeceksiniz. Alanı Birincil Anahtar yapmak için üzerine ters tıklayın ve menüden Birincil Anahtar'ı seçip veritürünü Otomatik Sayı olarakbelirleyelim. Bu bölümdeki sayılar otomatik olarak verilecektir.

Bu tabloda her alan için karakter giriş sayısı belirleyebilirsiniz. Örneğin Adi_Soyadi alanına tıkladığınızda altta karakter uzunluğu default olarak 50 gelecektir. Bunu 1 ile 250 arasında değiştirebilirsiniz. Ben bu alanı 25, Sinifi alanını ise 5 karakter ile sınırlandırdım. Sayı alanlarına şimdilik dokunmanıza gerek yok.

VmvMiat.jpg


Alanları oluşturduğumuza göre bunu programımız için veritabanı olarak kullanmak üzere Kaydet butonuna tıklıyoruz. Bu sırada Tablomuza bir ad vermemiz gerekiyor. Default Tablo1 yazacaktır. Biz ogrenci olarak değiştirelim. Artık bu dosyayı açıp üzerinde işlem yapmamıza gerek yok. Sadece Delphi ile iletişim kurup üzerinde yaratacağımız program ile değişiklik yapacağız.

-----------------------------------------------------------------​

Delphiyi açtığımızda oluşan projeyi hemen Access ile oluşturduğumuz veritabanı dosyamızın olduğu klasöre kaydediyoruz. Daha önce öğrendiğimiz gibi delphi projemizi kaydederken önce *.pas, sonra *.dpr uzantılı dosyalarımızı kaydediyoruz.

* Projemiz üzerine ADO sekmesinden AdoTable bileşini atıyoruz. (Önce bileşene, sonra form üzerine tıklayarak bileşeni eklemiş oluruz)

* Form üzerinde bıraktığımız bileşene çift tıklayarak ya da sol menüdeki Properties sekmesinden Connection String bölümüne tıkladığımızda açılan yenipencereden "Build" butonuna tıklıyoruz.

* Açılan listeden "Microsoft Jet 4.0 OLE DB Provider" i seçili hale getirip "İleri" diyoruz.

8YL1S9p.jpg


* Bağlantı sekmesinden Gözat butonuna tıklayıp oluşturduğumuz Veritabani.mdb yi gösteriyoruz. (Burda dikkat etmemiz gereken birşey var. Satırda Veritanının tam yolu yazacaktır. Siz satırda sadece Veritabani.mdb bırakın. Böylece progamımızı hangi dizine gönderirseniz gönderin düzgün çalışacaktır.)

Bu ekranda Bağlantıyı Sına butonuna tıkladığımızda Alttaki pencere ile karşılaşıyorsanız sorunsuz buraya kadar geldik demektir. Tamam butonuna tıklayıp formumuzun olduğu ekrana tıklıyoruz.

AhDjE6t.jpg


* Şimdi soldaki Properties sekmesinden Active=True, TableName=ogrenciler olarak seçiyoruz. (daha önce veritabanı oluşturduğumuzda içerisinde ogrenciler adında bir tablo oluşturmuştuk)

* DataAccess tabından DataSource bileşenini ekliyoruz ve soldaki Properties sekmesinden Dataset=AdoTable1 olarak ayarlıyoruz.
Buraya kadar herşey tamam olduğuna göre artık forumumuzda verileri görebilmek ve kontrol etmek için iki bileşen daha eklememiz gerkiyor. Bu iki bileşen de Data Controls tabında bulunuyor.

* İlk önce formumuza bir adet DbGrid ekleyip Properties sekmesinden DataSource=Datasource1 olarak seçiyoruz (Daha önce bu bileşeni eklemiştik) Artık Access'le oluşturduğumuz ogrenciler isimli tablo içindeki sekmeler DbGrid içinde görünüyor olması gerek. Simdide ekleme, silme, düzeltme gibi işlemler için aynı sekmeden DBNavigator ekliyoruz ve Properties sekmesinden Datasource=DataSource1 seçiyoruz.

abP4NCU.jpg


Artık programımızı derlediğimizde verileri girebileceğimiz silebileceğimiz düzenleyebileceğimiz, veritabanı kullanan bir programız oluyor. Zamanla programınızı geliştirebilir, görselliğini kendi zevkinize göre geliştirebilirsiniz.

CYjGJyv.jpg


Dikkat ettiniz mi? Tek satır kod yazmadan programımız kullanıma hazır hale geldi. Bu programın çalışması için bilgisayarda Microsoft Access kurulu olması zorunlu değildir. Tüm Windows versiyonlarında çalışacaktır.

Kolay Gelsin
 

rajayagmur

Üyecik
selam benim acillen delphi ile programa ihtiyacım var accsess veri tabanı kullanılacak acccccccccccccccccccillllllllllllllllllllllllllllllllllllllll yaaaaaaaaaaaaaa
 

ozbey_cmyo

Üyecik
mrb, ben accsesde yapılmış olan bir adı soyadı tablosunu delphide okuma istiyorum nasıl yapmam lazım kod olrak ne yazmam lazım yardım cı olursanız sevinirim şimdiden tşk
 
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Delphi de access veri tabanına veri ekleme ve veri silme konusun da yardımcı olabilirmisiniz.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Yukarıdaki işlemleri yaparsanız zaten delphi-access veritabanı bağlantısı kurmuş olursunuz. Böylece hazırladığınız arayüzden veritabanına bilgi girişi, girilen bilgileri düzenleme/silme işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz.

Resimler silinmiş kısa sürede resimler yenilenecek.

Düzenleme: Resimler yenilendi.
 
Top