Darvaza krateri

Artemis

Özel Üye
Özel üye
Sovyet jeologlar 1971'de Türkmenistan'daki 350 nüfuslu küçük bir köyden yedi kilometre ötedeki Karakum Çölü'nde dev bir çukur açtılar. Sondaj kulesi delme sırasında gazla dolu büyük bir doğal mağaraya isabet etti. Mağara çöktü ve bu kısımdaki kayıtlar gizli tutulmasına rağmen, muhtemelen hem sondaj kulesini hem de birkaç jeologu beraberinde içeri aldı. Olayın sonunda yaklaşık 70 metre genişlikte ve 20 metre derinlikte bir krater oluştu ve içindeki metanı atmosfere yaymaya başladı.
Kratere yapılan ilk müdahale
türkmenistan cehennemi kapısı darvaza karakum çölü turistler film ekibi
Cehennemi Kapısı, Darvaza (Karakum Çölü, Türkmenistan)
Metanın iklim değişikliğindeki rolü ve sera gazı olarak potansiyeli henüz bu dönemde dünya bilincine yerleşmemiş olmasına rağmen, bir köyün yakınında geniş bir çukurdan sızan zehirli gaz olması fikri yeterince kötü görünüyordu. Sovyet bilim adamları en iyi seçeneğin krateri ateşe vererek gazı yakmak olduğuna karar verdiler. Yakıtın bir hafta içinde biteceğini tahmin ederek, bu görevi deliğe el bombası atarak yerine getirdiler.
Bu olay dört on yıldan daha uzun bir zaman önceydi ve bugün krater hala yanıyor. Çukurdan gelen parlaklık her gece Darvaza'dan görülebiliyor. "Darvaza" adı Türkmen dilinde "kapı" anlamına gelmektedir. Bu nedenle yerel köy halkı yanan bu çukura "Cehenneme Kapısı" adını vermeyi uygun gördüler.
 

Simurg

Kabullenmiş olmanın dayanılmaz hafifliği...
Özel üye
Resimde bile korkunç görünüyor bu krater gerçekte nasıldır kimbilir.
 
Top