Dağcılık Sporu ve Dağcılık Stilleri

jeriko

Özel Üye
Özel üye
54475


Dağcılık, belirli bir takım ilke ve kurallara dayalı olarak dağlarda yapılan yürüyüş , kampçılık ve tırmanış sporudur.

18.-19. yüzyılda Avrupalı ( İngiliz ve Fransızlar başta olmak üzere ) zenginlerin boş zamanlarını değerlendirme ve hayatlarının rutinlerini yeni maceralarla süsleme arayışı neticesinde ortaya çıkmıştır.

Uluslararası bir spor haline gelmesi ise, 1931 yılında, merkezi Cenevre’ de olan Uluslararası Dağcılar Birliği (UIAA)’nin kurulmasıyla mümkün olmuştur.

İzleyen yıllarda, belirli teknik ve emniyet yöntemlerinin geliştirilmesine paralel olarak kendine özgü disiplini ve ilkeleri olan bir spor haline dönüşen dağcılık, birçok doğa sporunun da önünü açmıştır.

Türkiye’de dağcılık, üniversite kulüpleri ve Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) bünyesinde canlılığını korumaktadır.

Dağcılık Stilleri

A) Alpinizm

1- Alpin Stil : Amaç doğrudan zirvedir. Zirveye mümkün olan en kısa sürede gidilir ve dönülür. Ana ve ara kamp yoktur. Hızlı ve hafif olmak için tek kamp noktasından hareket edilir.

2- Günlük Yürüyüş ( Hıkıng ) : Dağda, sabah başlayıp akşam biten günübirlik yürüyüştür.

3- Kamplı Etkinlik( Trekkıng ) : Dağda, çadır kamplı olarak yapılan yürüyüşlerdir.

4- Expediton : Dağda uzun süreli ve çok amaçlı olarak (zirve tırmanışları, araştırma gezileri ve tırmanışları vb.) yapılan etkinliklerdir.

5- Ferrata : Kayaya sabitlenmiş metal merdivenleri kullanarak tırmanmaktır .

B) Sportif Tırmanış ( Sport Clımbıng )

Genellikle kaya üzerinde ya da yapay duvarlarda yapılan tırmanış şeklidir . Kendi içinde 4 ana kısma ayrılır.

1- Bouldering : Yerden fazla yükselmeden kaya tırmanma tekniklerini kullanarak kaya üzerinde yapılan antrenmandır.

2- Kaya Tırmanışı : Kaya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak kaya üzerinde bir ip boyuna (50 mt.) kadar yapılan tırmanma şeklidir.

3- Uzun Duvar Tırmanışı : Kaya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak bir ip boyundan daha yüksek olan kaya üzerinde yapılan tırmanış şeklidir.

4- Yapay Duvar Tırmanışı : Genellikle kapalı alanlarda ( bazen açık havada ) kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan sabit veya ayarlanabilen duvar sistemlerini barındıran ve genellikle yarışmalara yönelik yapılmış değişik boyutlarda duvarlardır.

Değişik şekillerde ve değişik aralıklarda basamak ve tutamakları içermektedir . Top rope ( üstten emniyetli ip ) tekniğiyle çalışma yapılmaktadır . Bu tırmanış biçiminde duvara dağcılık teknik malzemeleri yerleştirilmez.

54476



54477
 
Top