Cyclamen (Sıklamen)

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Cyclamen Ağustos ayından Eylül ayına kadar çiçek açar. Çiçekleri beyaz pembe mor veya kırmızı renkdedir. Bazı türlerin yaprak uçları düz olurken bazı türlerin ise kıvırcıktır.

Cyclamen (Sıklamen)

Aydınlık ve serin olan ortamları severler. Diğer çiçeklerden biraz uzak bir yere yerleştirilmelidirler çünkü temiz havaya ihtiyaç duyarlar.

Toprağı sürekli nemli tutulmalıdır.

Yaprakları kahverengiye dönüştüğü zaman veya solduğu zaman dip kısımlarından tutulup koparılmalıdır.

Çiçekleri döküldükten sonra şu miktarını azaltın ve serin bir yere koyun. Yaz gelene kadar hiç su verilmeyin. Yaz ortasında çiçeğin soğanını yeni toprak doldurulmuş bir saksıya dikebilirsiniz. Saksıyı serin ve iyi ışık alan bir yere yerleştirip toprağı da sürekli nemli tutarak tekrar çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Cyclameni üretmenin yolu ise tohumlarını yaz bitiminde ekmek.

Fakat bitkinin çiçek açması 15 ile 18 ay kadar sürebiliyor. Zoru başarmak isteyenler deneyebilirler...

Cyclamen bakımı biraz zor bir çiçek olarak biliniyor. Ev koşullarında birkaç ay yaşadıktan sonra oluyorlar. Uzmanlar sonbahar ayında satılan cyclamenlerin alınmasını (kışın satılanların değil) ve seçerken tomurcukları çok ve tamamen açmamış olanlarının alınmasını tavsiye ediyorlar. Eve getirdikten sonrada direk güneş ışığı almayan ve serin olan bir yere yerleştirmek ise çiçeğin uzun süre yaşaması açısından şart.


Cyclamende görülebilecek bazı problemler ise şunlar:

Yaprak sararması: Sebebi sıcak ve kuru hava. Cyclamen sıcak ortamı sevmez. Çiçeğin bulunduğu odanın ısısı 15 dereceyi geçmemeli. Eğer odanın ısısı ideal ise yaprak sararmasının diğer sebepleri çiçeğin direk güneş ışığına maruz kalması yada yeterince sulanmamasıdır.

Çiçek komple solarsa: Fazla sulanması akla gelen ilk nedendir. Çiçeğin suyu alttan verilmelidir.

Kısa zamanda çiçek açması sona ererse çiçek çok fazla sıcak bir odada tutuluyordur gereğinden fazla yada az sulanıyordur yada bulunduğu odanın havası kurudur.
 
Geri
Top