• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Cumhuriyet Bayramı Örnek Konuşma Metinleri

OBir

MEB
Özel üye
2 gün sonra kutlanacak olan Atatürk'ün en büyük eserim dediği Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında konuşmacılara örnek olması açısında netten aldığım konuşma metinleridir.



29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konuşma Metni Örneği

Sayın Kaymakamım, Sayın İlçe Milli Eğitim Müdürüm, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Okul Müdürüm, Değerli Öğretmen Arkadaşlarım, Sevgili öğrenciler ve siz Değerli Misafirler;

Cumhuriyetimizin 92’inci yılını idrak etmenin sevinç ve gururunu yaşıyoruz. 19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkıp Milli Mücadeleyi başlatmasından, 29 Ekim 1923 tarihinde de “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare biçimi, Cumhuriyet idaresidir.” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Ulusuna bırakılmış en büyük miras ve asla vazgeçilemez bir değerdir.

Değerli Misafirler, Cumhuriyet rejiminde egemenlik kayıtsız şartsız milletin kendisine aittir. Bu rejimde halk, kendisini yönetecek kişileri yine kendisinin seçimle iş başına getirdiği temsilciler vasıtasıyla kullanır. Cumhuriyet rejimi vatandaşların seçme ve seçilme hakkını özgürce kullandığı rejimin adıdır. Bu rejimde devlet yönetimi, sınıfların, kişilerin ailelerin veya belirli ve ayrıcalıklı bir zümrenin eline bırakılamaz. Cumhuriyette milletin bütün fertleri yönetime iştirak edebilir ve yönetimde söz sahibi olabilir. Çünkü cumhuriyet, yönetiminde bütün vatandaşlar eşit hak ve özgürlüklere sahiptir. Cumhuriyetin en büyük özelliği, Türk halkını ulus olma bilincine kavuşturması ve ferdi yurttaş konumuna yükseltmesidir. Milletimiz, Cumhuriyetle birlikte milli bir devletin, onurlu, bağımsızca düşünebilen ve eşit haklara sahip olan yurttaşları haline gelmiş ve devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur.

Atatürk’ün hedef olarak belirlediği çağdaş ve uygar bir ülke olma yolunda laik, demokratik Cumhuriyet rejimi ile kat ettiğimiz mesafe tahmin edilenden kadar büyüktür. Zira Cumhuriyet bize millet olma ve de dünya milletlerinin onurlu bir üyesi ve elemanı olma bilincini kazandırmış yüce bir değerdir. Bütün bunların yanında Türkiye Cumhuriyetinin ….. yıllık öyküsü aslında bir başarı ve de bir uygarlaşma öyküsü olarak kabul edilebilir. Cumhuriyetin başarıları ile haklı bir kıvanç duyuyoruz. Bugün gelinen noktada Türkiye, İslâm dünyasındaki tek laik ve demokratik Cumhuriyet, çağdaş bir ülke, aynı zamanda yaşanan ekonomik krizlere rağmen dünyanın en büyük 25 ekonomisinden biri haline gelmiş olup bölgesinde hatırı sayılır caydırıcı bir güç, bir istikrar unsuru ve Avrupa Birliğine bir aday ülke konumundadır.

Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik yapısından taviz vermeden, Büyük Liderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık yolunda hızla ve emin adımlarla ve kararlılıkla ilerlemektedir. Buna da hiçbir güç engel olamayacak ve Atatürk’ün de dediği gibi Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza payidar kalacaktır. Yeter ki bizler Atatürk’ün bize bıraktığı ve en büyük eserimdir dediği bu mirası bilimsel ve akılcı yoldan ayrılmadan tam hakkıyla koruyabilelim. Temel hak ve hürriyetlerden mahrum olan toplumların ayakta kalmaları ve yaşamalarını devam ettirebilmeleri mümkün değildir. Bu nedenle, bizlere ve bizden sonra gelecek olan nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup, kollamak iç ve dış tehdit unsurlarına karşı çok dikkatli olmaktır.

Değerli Konuklar; kuşkusuz ki Cumhuriyet, demokrasiyi geliştiren en mükemmel sistemdir. Bireyin hak ve Özgürlükleri ancak ve ancak bu sistem sayesinde güvencede olabilir. Türk Ulusu Cumhuriyet’e bağlanır ve de onu yüceltip geliştirmeye muvaffak olabilirse işte o zaman demokrasinin nimetlerinden en iyi bir şekilde yararlanır ve çağdaş toplumlar içindeki o hak ettiği yerini alır. Bu nedenle Cumhuriyeti yüceltip sürdürmek her Türk’ün milli görevi olmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetin Kuruluşunun 92. yıldönümünü en içten dileklerimle kutlar, Başta Büyük Liderimiz Atatürk olmak üzere canlarını bu vatan uğurunda feda eden şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi de minnet ve şükranla anarım. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun…
 

OBir

MEB
Özel üye
Cumhuriyet Bayramı Örnek Konuşma Metni - 2


Sayın Kaymakamım, Sayın Belediye Başkanım, Sayın Garnizon Komutanım, Sayın Cumhuriyet Başsavcım, Sayın Daire Amirlerim, Sayın Öğretmen Arkadaşlarım, Sevgili öğrenciler, değerli misafirler;

19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Samsun'a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de "Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir." diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.

Cumhuriyet'te egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.Halk kendi kendisini yönetme yetkisini tmsilcileri aracılığıyla kullanır. Bu yönetimde yuttaşların seçme ve seçilme hakkı vardır.Devlet yönetimi,sınıfların, kişilerin ailelerin,bir zümrenin eline bırakılamaz.Milletin bütün bireyleri yönetime katılabilir ve söz sahibi olabilir.Çünkü cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit haklara sahiptir.

Cumhuriyetin en büyük erdemi, Türk toplumunu ulus olma bilincine kavuşturması ve bireyi yurttaş konumuna yükseltmesidir.Ulusumuz,Cumhuriyetle birlikte ulusal bir devletin, onurlu, özgürce düşünebilen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline gelmiş,devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur.

Atatürk'ün hedef olarak gösterdiği çağdaş uygar ülke olma yolunda laik, demokratik Cumhuriyet rejimi ile katettiğimiz mesafe küçümsenecek gibi değildir. Cumhuriyet bize ulus olma, dünya milletlerinin onurlu bir üyesi olma bilincini kazandırmıştır.

Ayrıca Türkiye Cumhuriyetinin ... yıllık öyküsü bir başarı, bir uygarlaşma öyküsüdür. Cumhuriyetin başarıları ile haklı bir gurur duyuyoruz. Bugün Türkiye, islâm dünyasındaki tek laik ve demokratik Cumhuriyet, çağdaş bir ülke, yaşanan ekonomik krizlere rağmen dünyanın en büyük 25 ekonomisinden biri, bölgesinde hatırı sayılan güç, bir istikrar unsuru ve Avrupa Birliğine aday ülkedir.

Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik anlayıştan taviz vermeden, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlemektedir. Buna hiçbir güç engel olamayacak ve Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar yaşayacaktır. Yeter ki bizler Atatürk'ün mirası olan bilimsel ve akılcı yoldan ayrılmayalım.

Hak ve hürriyetlerden yoksun toplumların ayakta kalmaları ve yaşamaları mümkün değildir. Bu nedenle, bizlere ve gelecek nesillere düşen en önemli görev; Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunmak, Atatürk ilke ve inkılaplarını koruyup, kollamak iç ve dış tehditlere karşı duyarlı olmaktır.

Cumhuriyet, demokrasiyi geliştiren en iyi sistemdir. Kişinin hak veözgürükleri ancak bu sistem içinde güvencede olabilir.Türk Milleti Cumhuriyet'e bağlanıp,onu yüceltip geliştirebilirse demokrasinin nimetlerinden yararlanırve çağdaş toplumlar içindeki yerini alır.Bu nedenle Cumhuriyeti yüceltip sürdürmek her Türk'ün milli görevidir

Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetin ....Kuruluş yıldönümünü kutlar, Büyük önder Atatürk ve canlarını bu uğurda feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anarım.
 

OBir

MEB
Özel üye
Cumhuriyet Bayramı Örnek Konuşma Metni - 3

Değerli misafirler ve değerli öğrenciler...

29 ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinde kullanılmak üzere Konuşma metinlerine ihtiyaç duyarız her yıl. Bu yılda 29 Ekim Cumhuriyet bayramında kullanmak üzere aşağıya ve diğer sayfalara ekliyorum. Konuşma metinlerine kolayca ulaşmak için google'a Konuşma metinleri yahyagungor.net yazabilirsiniz.

Atatürk’ün önderliğinde; Samsun’dan başlayıp, İzmir’de noktalanan ve Lozan’da biçimlenen, çöküşten kurtuluşa uzanan yol çetindir, yer yer umutsuzdur, engellerle ve yokluklarla doludur…

Ama Atatürk, taa başından umutludur… Ulusuna güvenmektedir…Nevşehir’in köylerinden gelen çarığa, Aksaraylı semerci İbrahim’den gelen kolonlara, yem torbalarına, nallara.. Niğde ovasının buğdaylarına, Sungurlu’nun arpalarına, Havza’ nın ununa, Çankırı’nın bulguruna, bu ülkenin insanına, taşına, toprağına güvenmiştir o…

Güvendiği gibi de olmuştur, zafer kazanılmıştır. Asıl önemli olan bundan sonrasıdır. Ulusuna, layık olduğu yönetim biçimini,cumhuriyet bayramı Cumhuriyeti getirmekle başlar işe…

Cumhuriyeti şu sözlerle tanımlar:
-"Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir". Yasama ve yürütme gücü, milletin tek gerçek temsilcisi olan mecliste toplanmıştır. Bu kelimeyi özetlemek mümkündür: "Cumhuriyet".

Cumhuriyetçilik ise, Atatürk devriminde, ana ilke ve esas değerdir. Anayasalarımızda öteki Atatürk ilkelerinin yer alışında diziliş sırasında en baştadır. Öyle ki anayasamızda değiştirilmesi önerilemez maddelerin en başında gelir. Kısacası bu ilke anayasanın bağımsız ana maddesidir.

Türk ulusuna seslenen büyük önder, şu tümcelerle cumhuriyetin, bağımsızlığın ayrılmaz parçası olduğunu vurgulamıştır:

-Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımlardan uyanmanın ve bu sevgili vatanin her köşesini sulayan kanların karşılığıdır. Bu sonucu Türk gençliğinin korumasına bırakıyorum."


EY TÜRK GENÇLİĞİ !
Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.

Bu sözleri ruhuna ve varlığına perçinlemiş olan Türk ulusu, cumhuriyeti dünya durdukça korumaya and içmiştir. Cumhuriyetçilik, öteki Atatürk ilkeleriyle birlikte uğrunda ölümü göze alma inancıdır. Çünkü, demokrasinin eşanlamlısı olan Cumhuriyet, ulus egemenliğini en iyi simgeleyen, en yüksek, dolayısıyla Türk ulusuna en layık ve onun yüce ruhuna en uygun bir devlet yönetimi biçimidir. Bunun bilincinde olan Türk gençliğinin kulaklarında daima Yüce Önder’imizin şu sözleri olacaktır:

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen, Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
 
Top