• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Corona Virüsü Hakkında Doğru Bilinen 21 Yanlış

Enda

Neylersin!!!
V.I.P
Çin'in Wuhan kentinde başlayıp dünyayı etkisi altına alan corona virüsü hakkında pek çok söylenti de ortaya atıldı.



Corona virüsü aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan virüs, ortaya çıktığı andan itibaren hakkında pek çok komplo teorisi ortaya atıldı. Bunlar genellikle virüsün nasıl ortaya çıktığına dair teorilerdi. Ardından ise, virüsün yayılması, belirtileri ve tedavisi hakkında pek çok söylenti dolaşmaya başladı. Bu konuda ise hem yerli hem de yabancı pek çok doktor açıklama yaptı. Spekülasyonların artmasıyla birlikte, toplumu bilinçlendirmek adına biz de yerli ve yabancı doktorların verdiği bilgilerden derlediğimiz corona virüsü hakkında doğru bilinen yanlışlar
Corona virüsü yaz aylarında ortadan kalkacak

Muhtemelen en çok duyduğumuz şeylerden biri de bu. Ancak bu bilgi yanlış. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Faheem Younus bu konuyu şöyle açıklıyor; Önceki pandemiler hava durumunu takip etmiyorlardı. Kuzey Yarım Küre yaza girerken, Güney Yarımküre’de kış yaşanacak ve bu virüs küresel.

2. Yaz aylarında virüs sivrisinekler aracılığıyla daha fazla yayılabilir
teoriler

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doktor Faheem Younus; “Bu bilgi yanlış. Bu enfeksiyon kan değil, solunum damlacıkları ile yayılıyor. Sivrisinekler yayılmayı arttıramaz.” dedi.
3. Nefesinizi 10 saniye tutabilirseniz, corona değilsinizdir
corona

Bu bilgi de corona hakkında doğru bilinen yanlışlar arasında. Corona virüsüne sahip genç hastaların çoğu nefesini 10 saniyeden daha uzun süre tutabilir ve virüse sahip olmayan birçok yaşlı kişi zaten bunu yapamaz.
4. Kan bağışı yaparken corona virüsü testi de yapılır
corona

Bu da halk arasında yayıla söylentiler arasında. Kan bankaları corona virüsü testini yapamaz. Öte yandan kan bağışı oldukça ciddi bir konudur. Bunu yapmak istiyorsanız, doğru nedenlerle bu işleme motive olmalısınız. Çünkü bu noktada önemli olan birinin hayatını kurtarmak.

5. Corona virüsü boğazda yaşar, bu nedenle çok su içilmeli
iran corona

Evet bu süreçte çok fazla su tüketmelisiniz. Ancak bunun nedeni virüsün boğazda yaşaması değil. Çünkü virüs boğaz yoluyla girebilir fakat ardından hücrelere yayılır. Virüsü yıkayamazsınız ya da çok su içerek midenize inmesini sağlayıp, mide asidinin onu yok etmesini bekleyemezsiniz.
6. Kendimizi eve kapatmak çok saçma, virüs gripten daha tehlikeli değil
corona

Corona virüsü son derece ciddi bir hastalık. Bu nedenle sosyal izolasyon da şart. Hem kendimizin hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmamak için önlem almalıyız. Vaka sayısı artmadığında ise bu izalasyonun sebebi daha iyi anlaşılacak.
7. Araba kazaları her yıl binlerce kişinin ölümüne neden oluyor. Corona virüsü, bu kazalardan daha az riskli
corona

Araba kazası bulaşıcı değildir, ölümleri her üç günde bir iki katına çıkmaz, kitlesel paniğe veya ekonominin çökmesine neden olmaz. Ancak corona virüsü, kitlelere kısa sürede yayılabilir.
8. El dezenfektanları su ve sabundan daha iyidir
corona

Yanlış. Sabun ve su aslında virüsü derideyken öldürür. Böylece virüs cilt hücrelerimize nüfuz edemez. Ancak dezenfektan aynı sonucu vermez.

9. Coronayı önlemek için evinizdeki her kapının kolunu dezenfektanla temizlemek gerekir
corona-4-1.jpg

Tabii ki bunu yapın. Ancak bu coronaya karşı tek başına koruma sağlamaz. Ellerinizi düzenli yıkamanız, evde yaşayan diğer kişilerle kişisel eşyalarınızı ayırmanız ve evdeki kişilerle aranıza daima mesafe koymanız gerekir.
10. Corona virüsü kasıtlı olarak yayıldı ve laboratuvarda üretildi
corona virüsü ilaç

Bu da pek çok kişi tarafından inanılan bir mit. Ancak corona virüsü zaten daha önce de vardı. Şimdi ise mutasyona uğrayarak insanlara yayıldı.
11. Türk genleri virüsten etkilenmiyor
corona virüsü ilaç

Virüslerin bir genetik seçilimi bulunmuyor. Ancak tabii ki corona virüsü kronik hastalığı olanlar için çok daha fazla risk teşvik ediyor.
12. Yalnızca maske takarak corona virüsünden korunabiliriz
corona-3.jpg

Maske yalnızca kişi enfekte ise diğer kişilere virüs bulaşmasını engelleyebilir. Virüsten korunmak için gerekli olan şey ise el temizliği. Eller mutlaka en az 20 saniye sabun ve su ile yıkanmalı, kirli ellerle yüze dokunulmamalıdır.

13. Sirke, tuzlu su gibi şeyler virüsü yok eder
corona

Bu konuda yapılmış hiçbir bilimsel çalışma bulunmuyor. Bu nedenle sirkenin ya da tuzlu suyun virüsü yok ettiğini söylemek doğru değil. Öte yandan gargara yaptığınız ya da burnunuza çektiğiniz tuzlu suyun tuz oranı fazlaysa bu üst solunum yollarına zarar verebilir.
14. Enfekte yüzeyleri sadece su ya da ıslak mendil ile silmek yeterlidir
corona-10.jpg

Hayır bu yeterli yeterli bir temizleme yöntemi değil. Yüzeyler belirli oranda sulandırılmış çamaşır suyu ya da deterjanla silinmeli. Bu yüzeyleri temizlemek için en etkili yöntemlerden biri.
15. Sarımsak, soğan yemek corona virüsü enfeksiyonunu önler
sar%C4%B1msak-1.jpg

Sarımsak ve soğan içerdikleri alisin ve kuvarsetin sayesinde antimikrobiyal özellikleri olan sağlıklı gıdalardır ama corona virüsten koruma gibi bir faydaları bilimsel olarak ortaya konmamıştır.
16. Alkolsüz kolonya, el dezenfektanı olarak kullanılabilir
dezen.jpeg

Bir sıvının dezenfektan özelliğe sahip olması için minumun yüzde 70 alkol oranına sahip olması gerekir. Uygun el antiseptiği bulunamayan yerlerde yüzde 80-90 arasında alkol içeren her türlü kolonya da el hijyeninde virüsten korunmada kullanılabilir.

17. UV lambalar corona virüsü öldürebilir
uv.jpeg

Bir ultraviyole dezenfeksiyon lambası yeni corona virüsü öldürmez. UV radyasyonu cilt tahrişine neden olabileceğinden, UV lambaları elleri veya cildin diğer bölgelerini sterilize etmek için kullanılmamalıdır.
18. Termal kameralarla corona virüsü taşıyan kişiler tespit edilebilir
corona

Termal tarayıcılar, yeni corona virüsü enfeksiyonu nedeniyle ateş gelişen (yani normal vücut sıcaklığından daha yüksek) kişilerin tespit edilmesinde etkilidir. Bununla birlikte, enfekte olan ancak henüz ateşi olmayan insanları tespit edemezler. Çünkü enfekte olmuş insanların hastalanıp ateşlenmesi 2 ila 10 gün sürer.
19. Zatürreye karşı aşılar sizi virüse karşı korur
corona-4-3.jpg

Hayır, korumaz. Pnömokok aşısı ve Haemophilus influenza tip B (Hib) aşısı gibi pnömoniye karşı aşılar yeni corona virüse karşı koruma sağlamaz.
Virüs o kadar yeni ve farklı ki, kendi aşısına ihtiyacı var. Araştırmacılar corona virüsüne karşı bir aşı geliştirmeye çalışıyor ve DSÖ çabalarını destekliyor.
20. Sıcak bir banyo yapmak corona virüsü önler
banyo-10.jpg

Sıcak bir banyo yapmak COVID-19’a yakalanmanızı engellemez. Banyo veya duşunuzun sıcaklığından bağımsız olarak normal vücut sıcaklığınız 36.5 ° C ila 37 ° C arasında kalır. Aslında, aşırı sıcak su ile sıcak bir banyo yapmak, derinizi tahriş edebileceği için zararlı olabilir. Kendinizi COVID-19’a karşı korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi yıkamaktır. Bunu yaparak ellerinizde olabilecek virüsleri ortadan kaldırır ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunarak enfeksiyonun solunum yoluna geçmesini engellersiniz.

21. Antibiyotikler corona virüse karşı etkilidir. Antibiyotik içerek enfeksiyondan korunabilirim

Hayır, antibiyotikler virüsleri değil, sadece bakterileri yok ederler. Corona virüse karşı antibiyotikler bir önleme veya tedavi aracı olarak kullanılmamalıdır. Bununla birlikte, COVID-19 için hastaneye yatırılırsanız, antibiyotik alabilirsiniz, çünkü bakteriyel koenfeksiyon mümkündür.

Alıntı
 
Top