Çok Uzun Süre Kulaklık Taktığınızda Vücudunuza Ne Olur?

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Doktorların güvenli kulaklık kullanımı için 60-60 kuralı vardır. Bu da ses yüksekliği yüzde 60 civarındayken maksimum 60 dakika müzik dinlemenizin güvenli olduğu anlamına gelir. Nitekim pek çoğumuz kulaklıklarla 60 dakikadan fazla zaman geçiriyoruz. Üstelik ses ayarını da genellikle en yüksek seviyede tutuyoruz. Ancak bu fiziksel sağlığımız için oldukça zararlı. Çok uzun süre kulaklık aracılığıyla yüksek sesle müzik dinlediğimizde baş dönmesi hissi, mide bulantısı ve hatta uyku bozukluğu yaşayabiliriz. Peki kulaklık taktığımızda vücudumuza başka ne mi olur? Detaylara birlikte bakalım.

Kronik baş ağrısı yaşayabilirsiniz​

kulaklık

Uzun süre headphone tarzı kulaklık kullandığınızda, başınız gereksiz bir baskıya maruz kalabilir. Sonuç olarak kafa derimiz ve iç kulağımız sıkışır. Bunun sonucunda ise baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Öte yandan eğer migren gibi problemler yaşıyorsanız, kulak üstü kulaklıklar bu durumu kötüleştirebilir.

İşitme problemleriyle karşılaşabilirsiniz​

kulaklık

Bilime göre, 30 yaşındaki çoğu kişi 17 kilohertzlik bir ses duyabilmeli. Bu da yaklaşan bir sivrisineğin duyulabileceği anlamına geliyor. Ancak gerçek şu ki, gittikçe daha fazla insanın duyma eşiği düşüyor. Pek çok kişi bu düzeyde işitemiyor. Öte yandan her insanda doğumdan itibaren 15 bin işitme hücresi bulunuyor. Ancak yaş ilerledikçe hücre kaybı başlıyor. Bilim insanları bu hücre kaybı sorununun sebeplerinden birinin sık kulaklık kullanımı olduğunu düşünüyor.

Kulaklarınızdaki kir dışarı atılamayabilir​

kulaklık

Kulak kiri; kirin kulak kanallarından doğal olarak çıkamadığı durumlarda birikir. Bu birikme yaşandığında ise kulaklarınız tıkanabilir, dahası kulak enfeksiyonlarına yakalanabilirsiniz. Kulaklıklar, pamuklu çubuklarla aynı etkiye sahiptir. Böyle bir durumda kulaklık takarsanız, kulak kiri kanalın daha derinlerine itilebilir. Bu ise kulak ağrısı ve baş dönmesine neden olur.

Vertigo yaşayabilirsiniz​

kulaklik-5-e1609763890967-edited.jpeg

Vertigo, kısaca baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Bu denge kaybı hissine sıklıkla mide bulantısı da eşlik eder. Bu durum ise, kulaklarımız tıkandığında yaşanabillir. Özellikle kulak içi kulaklıklarla yüksek seste müzik dinlerken iç kulak sinirini uyarıyor ve o noktaya doğal olmayan bir basınç uyguluyoruz. Bu nedenle baş dönmesi hissine neden olabilecek ek büyük faktör yüksek ses seviyesinde müzik dinlemektir.

Var olmayan sesleri duymaya başlayabilirsiniz​

kulaklik-6.jpg

Kulaklık kullanırken çok yüksek sesle müzik dinlerseniz, rahatsız edici bir kulak çınlaması hissi geliştirebilirsiniz. Tam sessizlik anında bile kulaklarınızda çınlama, uğultu, tıslama veya kükreme duymaya başlayabilirsiniz. Bilim insanları, bunun tedavisi olmadığını ancak kulaklıkla geçirdiğiniz süreyi azaltarak ve daha az sesli müzik dinleyerek kolayca önleyebileceğinizi söylüyor.

Cilt problemleri yaşayabilirsiniz​

Acne_Mirror_732x549-thumbnail.jpg

Tıp uzmanlarına göre, özellikle egzersiz yaparken kulak üstü kulaklık takanlar, binlerce bakterinin çoğalmasına izin veriyor. Bunun nedeni ise terlediğinizde kulak üstü kulaklıkların sünger kısmına terinizin bulaşması ve bakterilerin orada çoğalabilmesi. Bu durum ise sivilce ve cilt enfeksiyonlarına yol açabilir.

Alıntı
 
Top