Çocuklukta Arkadaşlık İlişkileri

İLK YAŞLARDA ARKADAŞLIK

1 yaşındaki bebekler bir araya geldiğinde, birbirlerine tepki vererek iletişim kurmak isterler. Birbirlerine bakar, yaklaşır, dokunurlar bir anlamda keşfederler. Ancak bu iletişim kısa sürelidir. 2 yaşında da bu gelişim sürer ama en yakın arkadaşları anne ve diğer aile bireyleridir. Davranışlarında bağımsızlık ve dikkat çekme ön plana çıkar.

3 yaşında çocukların Bazılarında olumsuz sosyal tavırlar görülür. Dürtüsellik, saldırganlık ve uyumsuzluk gösterebilir. Bazılarında da paylaşma ve işbirliği görülebilir. Bu yaşlarda kendi başına oynama k yerini birlikte oynamaya bırakır. Bu durum 4 yaşta da gelişerek devam eder grup bilinci işbirliği paylaşım gelişir. 5 yaşlarında ise, çocuğun artık uzunca bir süre beraber olduğu bir yada birkaç arkadaşı vardır.

Kreş Anaokulu bv yerler, çocukların yaşıtlarıyla birlikte olma ve onlarla faaliyette bulunma konusunda geniş olanaklar sağlar.

AKRAN ve ARKADAŞ İLİŞKİLERİ

Çocuklar genel olarak yaşıtlarıyla birlikte büyümekteler. Diğerleriyle bir arada ama onlardan bağımsız bir çocuk için akran ilişkisi söz konusudur, ama içinden bir ve birkaçıyla kurduğu özel iletişim veya duygusal bağ arkadaşlığı oluşturur. Arkadaşlığın özünde birlikte olmanın sevinci ve mutluluğu vardır.

Bir Kaç Öneri
  • Çocuğumuza örnek olmaya çalışalım. Unutmayalım ki çocuklar anne babalarını model alırlar. Bizim çocuğumuza ve arkadaşlarımıza göstereceğimiz nezaket anlayış saygı sevgi samimiyet hoşgörü paylaşım yardımseverlik iletişim becerimiz çocuğumuzun davranışlarında yankı bulacaktır.
  • Başkalarına iltifat etmeyi, düşünce ayrılıklarını ve eleştirileri olumlu yönde karşılamayı öğrenen çocuklar arkadaşlık ilişkilerini sürdürmekte başarılı olurlar. Onları bu yönde destekleyelim.
  • Çocuğumuz yeni bir gruba girdiğinde, yeni arkadaşlar edindiğinde o gruba kaynaşıncaya kadar ona sürekli destek ve cesaret verelim.
  • Çocuğumuz arkadaşları ile sorunlar yaşadığında onunla konuşarak bu sorunun çözülebileceğini anlatmaya çalışalım.
  • Çocuğumuzun da kendi ilgileri ve özellikleri olduğunu hatırlayarak, onu kendi ilgilerimiz ve isteklerimiz doğrultusunda arkadaş seçmeye zorlamayalım.
  • Arkadaşlık duygusal gelişim ve sosyalleşme için çok önemli bir yeri vardır. Bu sebeple uzun süre televizyon, bilgisayar ya da oyuncakları ile vakit geçirmelerine müsaade etmeyelim.
Birkaç Söz:

Elinde hava, ışık ve dost sevgisi kaldıysa üzüntü çekme.
Goethe

Gerçek arkadaşlık sıhhat gibidir, değeri ancak o yok olduktan sonra anlaşılır.
GOLTI

İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur.
MEVLANA
 
Top