• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Çocuklarda Kulak Akıntısı

~meLek~

GalataSaray'ım
Çocuklarda Kulak Akıntısı
Kulak akıntıları kulak kiri, irin yada sıvı veya kan olmak üzere kısımlara ayırabiliriz. Fakat çoğu zaman bir bebeği kulağından dışarıya sızan kulak kiridir. Fakat akıntının nedeni kulaktaki bir tahriş ve ya enfeksiyon da olabilir. Kulak zarındaki bir çatlama akıntı nedeni olabilir. Bu durumdaki akıntı beyaz, hafif kanlı veya sarı akıntı olabilir. Bu durumu bebeğinizin uyuduğu yastığa bakarak kuru ve kabuklu malzeme gördüğünüzde anlayabilirsiniz.

Kulaktaki bir kanama şunlardan kaynaklanıyor olabilir;

Kulak kanalındaki travma
Dış kulak kanalındaki bir nesne
Yaralanma
Kanser

AKINTININ NEDENLERİ NE OLABİLİR?
Bebeklerde kulak akıntısının en sık görülen nedeni kulak kirinin dışarıya akmasıdır ve bu da zararsızdır. Başka sebep olarak ise bebeğin kulağındaki bir enfeksiyon ve bu enfeksiyon sonucu içerdeki iltihap dışarı akmış olabilir.

Kulak enfeksiyonu bazen sinsi seyredip kendini belli etmeyebilir. Kulak zarının delinip dışarı iltihap akması da tehlikeli bir durumdur. Bu yüzden ihmal edilmeden doktora başvurulması gerekir. Yine akıntı kanamalı olabilir. Bebeğin kulağında bir travma olabilir. Uçak yolculuğu, pamuklu çubukla temizleme sonrasında kulağından kan akıntısı gelebilir veya bu akıntı banyo sonrası su olabilir. Bu nedenlerden dolayı bebeğinizin kulağında akıntı olabilir. Diğer sebepler arasında;

Kulak kanalındaki egzama ve diğer cilt tahrişleri
Enflamasyon veya enfeksiyon
Otitis eksterna
Kronik otitis eksterna
Malign otitis eksterna
Otitis media
Kronik otitis media
Mastoidit
Yüksek sesli gürültü
Ani basınç değişiklikleri(uçak yolculuğu)
Kulak zarı yırtılması

KBB UZMANINA GİTMEYE HAZIRLIK
Uzman doktorunuza gitmeden önce bebeğiniz hakkında bazı bilgileri bilmeniz gerekecektir. Uzmanınız kulak içine bakmak isteyebilir veya fiziksel muayene isteyebilir. Bunlara hazırlıklı olunuz. Doktorunuz bebeğinizin tedavisinde sağlıklı karar verebilmek için muhtemel soracağı sorular şunlardır;

Kulak akıntısı ne zaman başladı?
Ne kadar uzun sürdü?
Akıntı sürekli mi yoksa durup başlıyor mu?
Akıntı ile ilgili diğer şikayetleriniz nelerdir?(ateş, kulak ağrısı, baş ağrısı)

Doktorunuz kulak akıntısından örnek alıp incelemek için laboratuvara göndermek isteyebilir. Kulak içine yerleştirilen antibiyotik veya antiinflamatuar ilaçlar tavsiye edebilir. Eğer kulak akıntısına kulak zarı harabiyetinin neden olduğu düşünülürse antibiyotikler ağız yolu ile verilebilir.

NE ZAMAN DERHAL TIBBİ YARDIM ALMANIZ GEREKİR?

Akıntı beyaz, sarı, açık yada kanlı
Yaralanma sonucu bir akıntı
Akıntı 5 günden fazla sürerse
Şiddetli ağrı
Akıntı ile birlikte ateş yada başağrısı
İşitme kaybı
Kulak kanalına çıkan şişme ve kızarıklık

BEBEKLERDE KULAK AKINTISI TEDAVİSİ

Eğer akıntı enfeksiyona bağlı ise hemen tedavi edilmesi gerekir. Bebekte kulak akıntısı varsa bu kulak zarında delik var demektir. Tedavisi antibiyotik ve kulak damlası şeklinde verilir. Eğer kulakta kanama varsa KBB doktoruyla birlikte hareket edip beraber tedavi uygulaması gerekebilir. Kulak kiri sebebiyle akıntı olursa tedavisi evde tülbentle kulak yolunun hafifçe temizlenmesi, doktor denetiminde gliserinli damlalar, kulakta su birikintisi varsa hafifçe aşağı doğru eğip kulak memesini bastırarak hafif hareketlerle kulaktaki sıvıyı dışarı çıkarmak gerekir.

BEBEKLERDE KULAK AKINTISI İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Bebeğinizin kulağında akıntı varsa bunun sebebinin ne olduğunun öğrenilmesi gerekir. Bazı bebeklerde kulak kiri fazla olur. Unutulmaması gereken kesin bir bilgi kulağın pamuklu çubukla temizlenmemesi gerektiğidir. Pamuklu çubuk, dış kulak ve zarı hassas olduğu için bölgeyi zedeleyebilir ve doğal olan kulak kirini içeriye doğru itilip kulağın tıkanmasına neden olabilir.

Kulaktaki akıntı banyodan sonra fazlalaşıyorsa önlem almak gerekir. Bu yüzden zaman zaman doktor tavsiyesi altında kulak kiri temizleyen damlalar kullanılması, tülbentle hafifçe temizlenmesi daha sağlıklı olabilir.

BEBEKLERDE NE KADAR KULAK AKINTISI NORMAL KABUL EDİLİR?
Bebeğin kulağında zaman zaman kulak kiri sebebiyle akıntı olur. Bu sebepten kulak akıntılarını görmek normaldir. Bebeğinizin yastığında uykudan uyandıktan sonra, yatağının kenarında yada gün içinde kulağının etrafında görülebilir. Eğer gün boyu kulaktan akan bir akıntı varsa ve bu akıntı, iltihaplı kokulu bir akıntıysa, içine kan karıştıysa bu akıntı normal değildir. Banyo sonrası da kulağa kaçan su, akıntı gibi kulaktan gelebilir bu da çok normaldir. Bu nedenle akıntıların birbirinden ayrılması gerekir.

HANGİ DURUMLARDA DOKTORA GİDİLMELİDİR?
Aslında akıntıda koku olup olmaması size, doktora gidilip gidilmeyeceği konusunda fikir verebilir. Banyo sonrasında beyaz bir sıvı akabilir, kirden dolayı sarımtırak yada kahverengi renkte akıntı olması normaldir. Eğer rengi, sarı yada yeşilimsi bir renkte ve kokulu ise bebeğin kulağından çıkan iltihap olabilir ve kulak zarının esnemesine, kulak zarının delinip oradan akmasına da neden olabilir.

Aynı zamanda ya akustik travma yada uçak yolculuğundaki basınç farkı, bir pamuklu çubuk ve bebeğin kulağına sokabileceği zararlı maddeler de travma nedenidir. Bunun sonucunda da kanlı bir akıntı meydana gelebilir. Kulak iltihabı varsa ciddiye alınmalı, hemen doktora gidilmeli ve tedavi edilmelidir.
 
Top