Çocuklarda Başarının Sırrı Beslenmeden Geçiyor

Papatya

V.I.P
V.I.P


Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Didem Güner, çocuklarda başarının sırrının doğru beslenmeden geçtiğini söyledi.

Okul döneminde bir çocuğun yeni bir eğitim sürecine dahil olmakla beraber daha çok sosyalleştiğini, beslenme ile ilişkili olan birçok davranışın bu dönemde kalıcı olmaya başladığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Güner şu bilgileri verdi:

"Bu dönemde çocuk, yemek yerken açlığını bastırmanın yanı sıra, bulunduğu ortamda sosyal açıdan da doyum sağlamakta. Fizyolojik olarak bakıldığında, 6-12 yaş arası dönemde çocuğun büyümesi yavaş ancak devamlı ve besin alımı ile paraleldir. Çocuğun bu yaşlarda kazandığı yemek yeme alışkanlığı da hayatının daha sonraki dönemlerini etkileyerek ileride ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarını önlemede temel çözüm yolunu oluşturmakta. Yeterli ve dengeli beslenmeme sonucu oluşan sorunların önlenmesi beslenme eğitimi ile sağlanabilmekte."

'TEMEL ÇOCUKLUKTA ATILIYOR'

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının temelinin çocukluk döneminde atıldığını vurgulayan Didem Güner sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklara bütün besinlerin sağlığımızı korumada bir yer tuttuğunu, hepsinde farklı maddeleri aldığımızı, iyi- kötü besinin olmadığını bu küçük yaşlarda öğretmeliyiz. Çocuk kişisel özelliklerine göre beden ihtiyacını karşılayacak şekilde beslenmeli. Bu amaçla çocuğun ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğu, sağlıklı gelişimi ve büyümesi için besin maddelerinin hangi yiyeceklerden geldiği, hangi oranlarda beslenmesi gerektiği çok iyi bilinmeli."

VELİLERE ÖNERİLER

Güner, 6- 11 yaş grubu okul çağı çocuklarına yönelik beslenme modelinde daha bilinçli olmak için velilere şu önerilerde bulundu:

"Güne mutlaka kahvaltıyla başlamalarını sağlayın. Kahvaltısında süt, yumurta, peynir, taze meyve ekleyin. Taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran gibi sağlıklı içecekleri tükettirin. Çocuğunuza besin tercihi yapması konusunda şans tanıyın. Çocuğunuzun tabağını bir yonca yaprağı gibi düşünün. Çeşitli renkte ve grupta besinlerden uygun miktarlarda tabağına koyarak tüm besin gruplarından bir arada almasını sağlayın. Çok farklı çeşitte besinlere yer verin. Daha fazla tam taneli tahıl içeren ekmek, taze sebze ve meyve yedirin. İstikrarlı olmak çocuğun beslenme davranışının gelişmesinde önemli rol oynar. Örneğin süt içmiyor ise ona eşlik ederek birlikte süt için. Sofrada herkes aynı yemekleri yerse çocuğun besini reddetme veya yememe gibi şansı kalmaz. Bu nedenle sağlıklı yeme amaçları planlayın. Her besinin sağlıklı beslenmenin temel bir parçası olduğunu çocuğunuza öğretin. Sağlıklı beslenmeyi ve fiziksel aktiviteyi bir eğlence haline getirin. Çocuklara günde en az 60 dakika hoşlarına giden bir fiziksel aktivite yaptırın." - Çanakkale

 
Top