• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Çocuklarda Bademcik İltihabı Ve Bademcik Şişmesi

~meLek~

GalataSaray'ım

Çocuklarda bademcik iltihabı ile ilgili en önemli sorular! A-Grubu Beta hemolitik streptokoklar olarak adlandırılan bakteriler kış aylarında aktif bir şekilde insan vücudunu dejenere ederek boğaz iltihaplanmalarına neden olan mikrop türlerindendir. Faranjit olarak adlandırılan bu hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini şu şekilde açıklamak mümkündür;
Faranjite neden olan streptokoklar solunum yolu ile bulaşan bir bakteri türü olup genel manada 5-15 yaş arasında bulunan çocukların sağlık durumlarını tehdit eden bir hastalık türüdür. Bu konuda olan sorularımıza Kadıköy Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Yenice yanıt verdi.

Faranjit hastalığının belirti ve bulguları nelerdir?
Boğaz ağrısı problemi yaşayan çocukların 10’da birinde A-Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı mevcuttur. Bu durumda faranjit hastası olan kişi boğaz ve bademcik bölgelerinde şişkinlikler ve iltihaplanmalar yaşayacak bu nedenle de hasta yutkunmada ve beslenmede zorluk yaşayacaktır. Ayrıca faranjit hastası olan kişilerde görülen bir diğer durum da kötü ağız kokusudur. Streptokok faranjit hastalığına yakalanmış çocukların genel itibarıyla ateşlenmeleri de görülebilmektedir. Bu hastalığa yakalanan çocuklarda 38°C ve üzerinde vücut ısısı görülebilir. Bununla birlikte titremelerin yaşanması ve vücutta ağrılar iştahsızlık halsizlik gibi durumlar hastalığın belirtilerindendir. Faranjit olan bir hastada bademcik ve boğaz bölgelerinde kızarıklıklar oluşması küçük dilin şişmesi ve bu bölgelerde lekelenmeler görülmesi de muhtemeldir. Ayrıca lenf bezlerinin şişmesi de mümkündür.
Streptokok iltihaplanmalarında bazen mikropların toksin salgılaması sebebiyle deride döküntüler ve bununla birlikte kızarıklıklar yaşanması da görülebilmektedir. Böyle bir bulgunun görülmesi “kızıl” hastalığına işaret eder ve boğaz iltihaplanmasının yaşanmaya başladığı 2ç gün ile 6. Gün arasında bu dökülmeler devam edebilir. Streptokok iltihaplarının tedavi edilmemesi veyahut yetersiz tedavi edilmesi sonucunda bazen ateşli romatizma ve kalp romatizmaları ile eklem iltihaplanmaları yaşanabilmektedir. Bu hastalığın bir diğer komplikasyonu ise hastalığı takiben 2-3 hafta geçmesinin ardından oluşabilen böbrek iltihaplanmalarıdır. Streptokokların bir diğer etki alanı da sinüzite orta kulak iltihaplanmalarına zatürreye deri iltihaplanmalarına yol açabilmeleridir.


Beta bulaşıcı mıdır ve önlenebilir mi?
Hastalığın yaşanması esnasında beta mikrobunun bulaşıcı olduğu söylenebilir. Ayrıca bazı çocuklar bu mikrobun taşıyıcısı da olabilmekteler. Bu çocuklarda boğaz bölgesinde beta mikropları oluşmasına karşın kendileri hasta hastalık belirtilerini yaşamazlarken bir başka kişiye bu bakteriyi bulaştırabilmektedirler. Okul çağında olan çocuklarda beta mikrobu taşıyan çocukların oranı %10 civarındadır.
Bu hastalığa neden olan streptokoklara karşı alınabilen maalesef kesin bir yöntem bulunmamaktadır. Bu hastalığa yakalanmamak için hastalığın yaygın görüldüğü dönemlerde; çok fazla sokağa çıkmamak hijyene özen göstermek ve kişilerle yakın temastan kaçınmak yapılabilecek en temel uygulamalardandır.


Beta nasıl tedavi edilir?
Çocuğunuzda A Grubu Beta hemolitik streptokok iltihabı bulunması ihtimali var ise doktora başvurmalısınız. Bu durumda doktor boğaz bölgesinden alacağı kültürü incelemeye alacaktır. Bu inceleme sonucunda şayet hastalık mevcut ise mikrobun türünün belirlenmesi ve ona karşı antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Bu tedavi süreci yaklaşık 10 gün kadar devam eder.


Beta kaç günde iyileşir?
Bu bakterinin bulaşma evresinden hastalığın oluştuğu evreye kadar geçen kuluçka dönemi yaklaşık 7-10 gün arasında seyretmektedir. Bu tür boğaz iltihaplanmalarında ateş oluşacaktır ve bu ateşlenme 5 gün sonra sona erecektir. Ateşin düşmesi ile birlikte boğaz şikayetleri de azalacaktır. Antibiyotik tedavisi takribi 10 gün kadar sürecektir. Bu süreçte çocuğunuzun okula gitmesi diğer arkadaşlarına da hastalığı bulaştırma ihtimaline yol açabileceğinden sakıncalıdır. Ancak antibiyotik tedavisinin başlamasının ardından 2 gün geçtikten sonra çocuğunuz düzelmiş ise okula gidebilir. Bu durumda dahi antibiyotikler bırakılmamalı doktorun tavsiye ettiği süre boyunca düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
 
Top