Çocuklara spor eğitimi nasıl verilir?

Çocukların hem ruhsal hem fiziksel hem de sosyal olarak spor yapmaları gelişimlerinin önemli bir parçasıdır. Spor, genelde fiziksel gelişim için gerekli olan bir aktivite olarak algılanır ama sadece fiziksel gelişimden ibaret değildir. Spor; çocukların erken yaşlarda disiplin kazanmaları, arkadaşlarıyla başarılı ilişkiler yürütebilmeleri ve özgüven sahibi olmaları için de büyük önem teşkil eder.


Sporun çocuklara faydaları
Spor eğlencelidir. Çocuklar için de oyun ve eğlence vazgeçilmezdir. Çocuklar spor yaparken aynı zamanda kendilerini eğlenceli bir aktivitenin içinde bulurlar ve zamanlarını iyi değerlendirme fırsatı yakalarlar.
Fiziksel aktiviteler stresi azaltır. Spor yapan bir çocukta stres, öfke ve enerji fazlalığı az görülür.

K8hUXbO.jpg

Spor yapan çocuklar erken yaşlardan itibaren disiplin kazanmış olurlar. Bir hedef koyup ilerlemek, onların ileriki yaşamlarında da başarılı olmalarını ve hayatlarını düzenlemelerini sağlar.

Bir çocuk, spor yaptığında fiziksel gelişimini doğru yönde tamamlar. Sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olan çocukların özgüvenleri de yüksek olur.

Sağlıklı yaşam kurallarıyla erkenden tanışan çocukların, ileriki yaşlarda alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar edinme ihtimalleri daha düşüktür. Sporla eş zamanlı olarak verilen beslenme programları da çocukları obezite gibi risklerden korur.

Erken yaşlarda sporla tanışmış olan çocuklar, hem kazanmayı hem de kaybetmeyi öğrenmiş ve kabullenmiş insanlar olurlar. Bu da, hayatı eksileriyle ve artılarıyla kabullenmek, sorunlarla daha kolay başa çıkmak ve daha az hayal kırıklığı yaşamak demektir.

Spor sayesinde gelişen refleksler, aynı zamanda çocuklara stratejik düşünme yetisini de kazandırır. Sporun matematik zekâsını da geliştirdiği birçok araştırma ile ispatlanmıştır.

Belli bir yaştan sonra spor yapma alışkanlığı kazanmak zordur. Fakat erken yaşlardan itibaren spor yapan çocuklar, yetişkin olduklarında da spor yapmayı sürdürürler. Bu da sağlıklı bir yaşam demektir.

Spor salonlarında ya da kurslarında yaşıtlarıyla tanışma ve birlikte bir aktivitenin içinde bulunma fırsatı bulan çocuklar, sosyal hayata adapte olur, insan ilişkilerini iyi bir şekilde yürütebilirler. Bir grup içinde aktivite hâlinde olan çocuklar, toplum içinde de hem farklılıklara hoşgörülü davranmayı hem de gerektiği zaman söz sahibi olmayı öğrenirler.

Çocuklar için spor eğitimi
Çocuk sporları, yaş gruplarına göre kategorilendirilmiştir. Çocukların hem fiziksel hem zihinsel gelişimlerine uygun olarak, her yaş grubu için ayrı sporlar önerilmektedir. Fakat yüzme ve jimnastik sporun temelini oluşturur. Küçük yaşlardan itibaren yüzen ve jimnastik yapan çocuklar, edindikleri sağlam altyapı nedeniyle diğer sporları da kolaylıkla yaparlar.

Çocuklarda spor eğitimi için öncelikle çocuğun hangi spor dalına ilgisinin ve yeteneğinin olduğunun keşfedilmesi gerekir. Örneğin basketbola ilgisi olan bir çocuğu futbol oynaması için zorlamak, çocuğu spordan uzaklaştıracaktır. Bu yüzden, hem çocuğun hem ailelerin doğru tercihi yapabilmeleri için, ebeveynlerin çocuklarını erken yaşlardan itibaren birden fazla spor dalına yönlendirmeleri gerekir.

Çocuk spor merkezleri
Jimnastik, yüzme, basketbol, voleybol veya kayak gibi her spor dalına yönelik, yaş gruplarına özel eğitim veren spor merkezleri ve kursları mevcuttur. Çocuklar, spor eğitimini tamamlamış profesyonel eğitmenlerin ders verdiği spor merkezlerine kaydettirilmeli ve küçük yaşlardan itibaren yaptıkları sporda uzmanlaşma imkânı kendilerine sağlanmalıdır.

Günlük hayat aktivitesi olarak spor
Profesyonel spor merkezlerinin yanında, sporu çocuklar için günlük hayatın bir parçası hâline getirmek için aile bireylerinin bir oyun ve eğlence saati olarak çocuklarıyla birlikte spor yapmaları teşvik edici olacaktır. Örneğin evde televizyon izlerken, televizyonun karşısına serilmiş bir matta pilates hareketleri yapmak, birlikte yürüyüşe çıkıp, hedeflenen zamanda hedeflenen yol aşıldığında ödül olarak sinemaya gitmek ya da oyuncak almak, sporu çocuklara sevdirecek basit ama etkili yöntemlerdir.
 
Top