• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Çocuklara Renk Rehberi

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
Minik ev sakinlerine özel düzenlemeler
Bilimsel çalışmalar, renklerin zihinsel gelişime, yaratıcılığa, üretkenliğe, öğrenmeye etki ettiğini ortaya koyuyor. Bu etkiler konusunda olduğunu belirten İstanbul Rumeli Üniversitesi İç Mekan Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Betül Uç’un sözleri ise şöyle:

– Kırmızı: Enerji verir, iştah açan bir renktir.

– Pembe: Kırmızıya göre daha az etkili bir renktir. Sakinliği ve mutluluğu temsil eder.

– Turuncu: Canlılık, enerji ve eğlenceyi temsil eder. Sindirim ve bağışıklık sistemini etkiler.

– Sarı: Konsantrasyonu sağlar, ilham vericidir, beyni uyaran bir renktir.

– Mavi: Huzur verir, rahatlatıcı ve sakinleştiricidir, özgürlüğü temsil eder.

– Yeşil: Dinlendirici, güven verici, yaratıcılığı etkiler ve güven duygusunu temsil eder.

– Mor:
Sorumluluk ve otorite duygusu olan, isteği ve hareketi azaltan bir renktir.
 

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
AYDINLATMADA DOĞRU TERCİH

Çocukların renkleri doğru algılayabilmeleri için yüzeyleri aydınlatırken doğru ışık rengi seçilmelidir. Çocuk odaları aydınlatılırken tayfsal yapısı düzgün bir ışıkla aydınlatılmalıdır. Bu mekanların bol gün ışığı alması en iyi çözümlerden biridir.

KİMYASAL İÇERİĞİNE GÖZ ATIN


Çocuk odası için boya seçerken, yağlı boya yerine su bazlı boya tercih edilmelidir. Bunun nedeni ise su bazlı boyalar, tiner gibi kimyasallarla değil su ile seyreltilir. Duvarların nefes almasını engellemez, kısa sürede kurur ve koku bırakmaz. Küf önleyici ve antibakteriyel seçenekleri vardır.
Bir diğer alternatif, kimyasal kullanmadan ekolojik doğal hammaddelerle üretilmiş sağlıklı boya serileridir. İçeriğinde sağlığa zarar veren arsen, civa, katmium, kurşun gibi ağır metaller en aza indirgenmiş duvar boyaları tercih edilmelidir. Çocuk odalarında duvar kağıdı kullanılması çocukların kişisel gelişimi açısından bir sakınca yaratmamaktadır.

YARATICI YÖNÜNÜ HAREKETE GEÇİRİN

Çocukların odaları, içinde eğlenebilecekleri, rahat olabilecekleri ama aynı zamanda sağlıklı bir uyku için kalabalık olmayacak şekilde dizayn edilmelidir. Çocukların kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak konseptlerle düzenlenmesi gereken yaşam alanlarıdır. Dekorasyonda canlı renkler kullanmak, onların yaratıcılıklarını harekete geçirir. Ancak her renk çocuğunuzun kişiliğine uymayabilir. Çocuklar için hazırlanan odaların onların kişisel özelliklerine göre düzenlenmesi gerekir.

DİKKAT BOZUKLUĞUNA YOL AÇMAYIN


Bir mekanın özelliklerine uygun bir tasarım yapmak için renk düzeni önem taşır. Mekanda kullanılan renk sayısının çoğalması, algısal güçlük, dikkat bozuklu gibi sorunlara neden olabilir. Çocukların kullanacağı odalarda renk sayısının 3-5 arasında sınırlı tutulması, renk düzeninin daha anlamlı olmasını ve yapılmak istenen etkinin daha kolay algılanmasını sağlar. Koyu renkler, büyük alanlarda tercih edilmemelidir.

alıntı
 
Top