Çocuklar Hangi Yaşta Spora Başlamalı?

Papatya

V.I.P
V.I.P


Zamanlarının büyük kısmını televizyon ya da bilgisayar başında geçiren çocuklar, hem fiziksel hem de sosyal açıdan yetersiz bireyler olarak büyüyor. Bunun farkında olan aileler ise çocuklarına spor yapma fırsatları yaratma çabasındalar.

Universal Hastaneler Grubu'na bağlı Universal Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Mine Başıbüyük "6 yaşından sonra çocuklarda kontrollü hareket etme yeteneği gelişir, bu sebepten 7 ile 10 yaş aralığı çocukların spora başlaması için en uygun dönemdir" dedi.

Çocukların hiçbir şikayeti olmasa bile spora başlamadan sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğinin önemine dikkatleri çeken Universal Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Mine Başıbüyük "Ağır efor gerektiren futbol, voleybol, basketbol ve yüzme gibi sporlara başlamadan önce çocukların mutlaka kalp kontrolünden geçirilmesi gerekir.

Kalp kontrolünden geçirin

Genç sporcularda görülen ani ölümler, genellikle zamanında teşhis edilmemiş doğumsal kalp hastalıklarına bağlıdır. Kalp ritm bozukluğuna sebep olan bazı durumlar, doğuştan ya da sonradan olan kalp kapak bozuklukları, kalp kasında aşırı kalınlaşma, koroner arter anomalileri, egzersiz sırasında şikayetlere neden olabilecek hatta ani ölüme yol açabilecek ilk akla gelen kalp hastalıklarıdır. Çocuğun sadece spora başlarken değil spora devam ettiği sürece de belli aralıklarla kalp kontrolleri mutlaka yaptırılmalıdır. Spora ilk başlarken çocuğun hiç bir şikayeti olmasa da genel muayene, elektrokardiyogram, akciğer grafisi, tam kan sayımı, Hepatit B ve Hepatit C testleri yapılmalıdır" dedi.

Sporun organlara faydaları neler?

Spor akciğerleri ve kalbi kuvvetlendirir, yetişkin dönemde oluşabilecek kalp ve akciğer hastalığı riskini en aza indirir.

Enfeksiyonlar, kronik hastalıklar, ciddi organ yetmezlikleri ve spor yaralanmaları sırasında doktor kontrolü altında spor aktivitelerinde kısıtlamaya gidilebileceğini vurgulayan Dr. Başıbüyük "Ancak kısıtlama durumu ortadan kalktıktan sonra tekrar spora geri dönülmelidir. Spor akciğerleri ve kalbi kuvvetlendirir, yetişkin dönemde oluşabilecek kalp ve akciğer hastalığı riskini en aza indirir. Kasları ve eklemleri kuvvetlendirir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca çocuğu sosyal açıdan geliştirir" dedi.

Sakatlanmaları önlemek için ayakkabı seçimi önemli!

Çocuklarda spor ayakkabı seçiminde ayakkabının burnu ile en uzun parmağın ucu arasında bir parmak mesafe olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Başıbüyük "Ayakkabı alırken çocuğunuzun her iki ayağına da ayakkabıyı giydirin. İçinde mutlaka çorapları olmalı ve denerken ayakkabı bağcıkları bağlanmalıdır.
Birkaç dakika içinde ayakkabının uyup uymadığı anlaşılır. Ayaklar gün içinde hafifçe şişeceğinden ayakkabı alışverişine öğleden sonra ya da akşamüzeri gidilmelidir. Koşu ayakkabısı çok amaçlı bir ayakkabı olarak uygun değildir, çünkü koşu ayakkabıları yana doğru harekete izin vermediklerinden yaralanma riskini artırırlar" diye ekledi.

 
Top