Çocuğunuzun Uykusunu Alması Neden Önemli

  • Konuyu açan Konuyu açan BeReNN
  • Açılış tarihi Açılış tarihi

BeReNN

Alyam?
Özel üye
[h=2][/h]
Çocuğunuzun Uykusu

Çocuğunuzun Uykusunu Alması Neden Önemli?
Uyku, öncelikle çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için önemlidir. İyi bir gece uykusu çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel gelişimini destekler. Çünkü büyüme hormonu, en çok çocuğunuz uykudayken salgılanır. Yani çocuğunuz büyümesi o uykusundayken devam etmektedir ve bu sürecin aksaması, onun gelişimin de aksaması anlamına gelmektedir. Uykusunu iyi alan çocuklarsa, ertesi güne zinde, keyifle oynamak ve öğrenmek için hazır başlarlar.

Çocuğunuza iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmanın sizin için önemini biliyoruz. Onun sağlıklı kesintisiz bir uyku saati yaşaması için , aşağıda derlediğimiz önerileri deneyebilirsiniz.

İdeal Uyku Ortamı
Çocuğunuz için ideal uyku ortamı sessiz, karanlığa yakın hafif loş ışıklı ve çocuğunuzun rahat edebileceği uygun ısıda olmalıdır. Çocuklar için tavsiye edilen oda ısısı 18 - 22°C arasındadır. 1 yaşından sonra hafif ve onu sıcak tutan bir yorgan kullanılmalıdır.

Uykuda Neler Oluyor
Uykunun birbirini izleyen iki aşaması vardır. Non - REM ve REM
• Non-REM (non rapid eye movement – hızlı göz hareketlerinin olmadığı)
Çocuğunuz uykuya ilk daldığında bu evreye girer, bu evrede;
Çocuğunuzun nefes alışverişi yavaşlar.
Vücut sıcaklığı düşer.
En önemlisi bu evrenin sonunda büyüme hormonu salgılanır. Çocuğunuzun Uykusu
• REM (rapid eye movement – hızlı göz hareketleri)
Çocuğunuzun uykusunun %25'ini kapsar.
Bu evre;
Çocuğunuzun vücudu ve beyni için enerji sağlar.
Çocuğunuzun beyni aktif olarak çalışır.
Rüya görebilir.
Gözlerini kırpıştırır.

Uyanma Vakti


• Eğer Çocuğunuz 10 saat uyuduysa sabah uyandırılma vakti gelmiş demektir. Sabahları çocuğunuzu hep aynı saate uyandırmanız, onun uyku düzenine alışmasına yardımcı olacaktır.

Uyku Düzeni ve Süreleri


• Gece uykuları için 19.00 - 20.30 önerilen uyku vaktidir. Bu saati geçirdiği takdirde çocuğunuz yorulabilir ve uykuya dalmakta zorlanabilir. Gece geç saatlere kadar uyumayan çocuğunuz, beklediğinizin aksine yorgun görünmeyebilir. Hatta son derece enerjik ve hareketli olabilir, bu genelde uyku saatinin geçtiğinin bir göstergesidir.
• Gün içindeki uyku düzeni de aynı şekilde düzenlenmelidir. Gün içinde belirli uyku saatleri belirlemeli ya da çocuğunuzun yorulduğunu farkettiğiniz zamanlarda onu uyutmalısınız.
Aylara Göre Uyku Düzeni


Yaş Gece Uykusu Gündüz Uykusu Gündüz Uykusu Sayısı Toplam
12 Aylık
11 2 1,5 14
18 Aylık 11 1 2,5
13,5
24 Aylık
11 1 2 13
36 Aylık 10,5 1 1,5
12


* Tabloda verilen uyku süre ve sayıları çocuklara göre farklılıklar gösterebilir.
12-18 Aylık

Bu dönemde çocuğunuz ortalama 11 saat gece uykusu olmak üzere toplam 13-14 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu dönemin başında 2 kez olan gündüz uykuları 18 ayına doğru birden bire düşebilir. Bu konuda seçimi çocuğunuza bırakabilir ve gece uyku süresine göre gündüz uykusunu ayarlayabilirsiniz.
• Uyku öncesi hazırlıklara devam edebilirsiniz. Bu rutinleri aynı sıra ve zamanlarda tekrarlamaya özen gösterin.
• Çocuğunuz için günlük bir program oluşturabilirsiniz. Yemek, oyun ve uyku saatlerini belirler ve bu saatlere bağlı kalırsanız çocuğunuzun uykuya dalmasını kolaylaştırabilirsiniz.
• Çocuğunuzu kendi kendine uyuması için cesaretlendirmelisiniz. Uykusu geldiğinde yatağına yatırarak kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde çocuğunuz gece uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalamadığı için ağlayacak ve tekrar uyumak için sizin yardımınıza ihtiyaç duyacaktır.


18-24 Aylık

Bu döneminde çocuğunuz geceleri ortalama 10-12 saat uyuyabilir. Gündüz ise 2 saatlik bir uyku onun için yeterli olacaktır.
• Çocuğunuzu kendi kendine uyuması için cesaretlendirmelisiniz. Uykusu geldiğinde yatağına yatırarak kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde çocuğunuz gece uyandığında kendi kendine tekrar uykuya dalamadığı için ağlayacak ve tekrar uyumak için sizin yardımızına ihtiyaç duyacaktır.
• Bu aylarda çocuğunuz özgürlüğünün sınırlarını test etmek isteyebilir ve uyku vaktinde sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu çatışmaları engellemek için çocuğunuza uyku öncesi hazırlıklar konusunda seçenekler sunabilir; hangi kitabı dinlemek istediği veya hangi pijamaları giymek istediği konusunda seçimler yapmasına izin verebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken çocuğunuza 2 veya 3 seçenek sunmanız ve tüm seçeneklerin sizin isteklerinizi karşılamasına özen göstermenizdir. Örneğin “Şimdi uyumak istiyor musun?” yerine “Şimdi mi uyumak istersin, 5 dakika sonra mı?” şeklinde sorarsanız, hangi seçeneği seçerse seçsin, sizin için birşey değişmeyecek ve çocuğunuz kendi karar verdiği için daha mutlu olacaktır.


24-36 Aylık

Bu döneminde çocuğunuz geceleri ortalama 11 saat uyuyabilir. Gündüz ise 1,5-2 saatlik bir uyku onun için yeterli olacaktır.
• Bu aylarda çocuğunuz uyku vaktini geciktirmek için uğraşabilir, bir hikaye ve ya bir şarkı diye tutturabilir. Bu konuda kararlı olmalı ve tek bir istek için daha izin vermeli ama bunun son olduğu konusunda kararlı davranmalısınız.
Uyku Problemleri

• Uyuyamama : çocuğunuzun uykuya dalamaması, uzun süre uyanık kalması ya da sabah çok erken saatlerde uyanması olarak tanımlanan bir uyku problemidir. Kısa dönemli uyuyamama sorunu, stres, ağrı veya sağlık problemlerinden kaynaklanabilir. Konuyla ilgili bir uzmana danışarak yardım isteyebilirsiniz.
• Kabus : REM uykuda görülen korkutucu rüyalardır. Kabus gören çocuğunuzun yanına giderek onu sakinleştirmeye çalışmalısınız.
• Horlama : Solunum yolundaki bir tıkanma sebebiyle oluşan titreşimden kaynaklanır. Çocuğunuz üşüttüğünde, alerji mevsimlerinde veya çok yorulduğunda horlayabilir, bunun için endişelenmenize gerek yoktur. Ancak bu dönemler dışında düzenli olarak bir horlama görüyor iseniz uyku apnesinden şüphelenebilirsiniz, bunun için bir uzmana danışmanızda fayda vardır.
• Uyku Apnesi : Çocuklarda gelişme eksikliğiyle birlikte gırtlağın ve solunum borusunun gelişmemesi gibi problemler görülebiliyor. Bunların % 95'i bebeğin gelişmesiyle birlikte genelde 1 yaşına kadar geçebiliyor. Çocuğun, doğumda oluşan çeşitli sorunlar ile küçük çeneli olmasından dolayı, dili arkaya kaçabiliyor ve bu da Uyku Apnesi'ne neden oluyor. Konuyla ilgili bir uzmana danışarak yardım isteyebilirsiniz.
Özel Gece Beslenmesi

Eğer çocuğunz gece uykusundan gerektiği gibi faydalanamıyor ve acıkması sebebiyle sık sık uyanıyorsa; onu gece boyunca tok tutacak, geceye özel ürünler ile beslenmeniz gerekebilir.
Aptamil Nite Gece Sütü, gece için özel olarak dengelenmiş besin içeriğiyle çocuğunuzu gece boyunca tok tutar. Böylece gece boyunca rahat ve aralıksız uyuyan bebeğiniz, sabaha zinde ve keyifle başlar.
4. aydan sonra kullanabileceğiniz Aptamil Nite Gece Sütü:
• Bebeğinizi daha uzun süre tok tutar.
• Sadece Aptamil içeriğinde bulunan IMMUNOFORTIS ile bebeğinizin bağışıklık sistemini gece boyunca da doğal olarak güçlendirir.
Gece Çayı

Çocuğunuza uyku alışkanlığı kazandırırken, rutine ekleyeceğiniz sakinleştirici bir bitki çayının çok faydasını görebilirsiniz. Milupa Gece Çayı çocuğunuzun gece boyunca rahat uyumasını sağlar. Milupa Gece Çayı, doğal papatya, melisa, nane, anason ve kekik özlerinin dengeli karışımıdır. Bu karışım doğal olarak rahatlatıcı ve sakinleştirici bir özelliğe sahiptir. Rahatlatıcı etkisiyle çocuğunuzun uykuya dalmasına ve gece boyunca rahat uyumasına yardımcı olur. Beslenme sonrasında ve özellikle gece uykusu öncesinde arzu edilen miktarda verilebilir.
 
Geri
Top