Çocuğunuzun okul kaygısı sürekli mi?

Bazı çocuklar daha ilk günden okuluna, öğretmenine ve arkadaşlarına uyum sağlarken özellikle kaygı düzeyi yüksek çocukların okula uyum sağlayabilmesi için ailenin okul yönetimi ile işbirliği içinde olması ve gerektiğinde çocuk terapi merkezlerinden destek alması gerekir.

Okulun ilk haftası hassas bir dönemdir!
Özellikle okula yeni başlayan çocuklar ve aileleri için okulun ilk haftası hassas bir dönemdir. Çocuk; evin güvenilir, tanıdık ve sevecen ortamından çıkıp çok daha büyük, çok daha kalabalık, her şeyin ve herkesin yeni olduğu bir ortama yanında annesi olmadan girince kaygı duyar.

Çocuğun kaygı listesi:
  • Güvenebileceğim biri yanımda olmadan...
  • Evimi bulamazsam...
  • Servisi kaçırırsam...
  • Arkadaşlarım bana kötü davranırsa…
  • Öğretmenimin istediklerini yapamazsam ne yaparım? gibi maddelerle uzar gider.
7mhO41m.jpg
[/float_r]Çocuğunuzun kaygıları karşısında aile olarak neler yapabilirsiniz?
Çocuğunuzla, onun kaygı durumuna yönelik sohbet edin ve böylelikle çocuğunuza onun duygularını anladığınızı hissettirin. Çocuğunuza duyduğu kaygı ve korkuların onu geliştirerek kendine yeterli ve daha becerikli hale getireceğini anlatın. Açık uçlu sorular sorarak öğretmeninden hangi konularda yardım isteyebileceğini, hangi konuları da kendisinin halletmesi gerektiğini belirtin. İlk haftalarda ayakkabı bağlamak ve tuvalete girmek gibi alışkanlıkları sürdürün.

Özgüvenli çocuklar okula daha kolay uyum sağlıyor!
Özgüveni yerleşmiş çocuklar okula daha kolay uyum sağlarlar. Bu sebeple çocuğunuz karşılaştığı problemleri kendisi çözerse rahatlar ve bir süre sonra arkadaşlarını ev ortamına tercih eder, sosyal programlar yapmak ister.

Çocuğunuzun kaygı düzeyi yüksekse neler yapabilirsiniz?
Çocuğunuzun kaygı düzeyi çok yüksekse aile olarak sınıf öğretmeni ve okul rehberlik birimi ile birlikte hareket etmelisiniz. Bu noktada önemli olan aile olarak sizin okula ve okul yönetimine güven duymanızdır. İşbirliği ve tutarlı davranışlar sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır.
  • Çocuğunuzun kaygı durumunun devam etmesi,
  • Sınıfa girmek istememesi,
  • Aktiviteleri ve oyunları reddetmesi,
  • Ağlama atakşarının sürmesi durumu söz konusu ise ısrar edilmemelidir.
Bu durumda çocuğunuz henüz okula gerek duygusal gerekse de psikolojik olarak hazır değil demektir.
Bu aşamada çocuğunuz kendini hazır hissedene kadar çocuk terapi merkezlerinden destek alabilir, okul olgunluğunu ve özgüvenini pekiştirici çalışmalar yapabilirsiniz.
 
Top