Çocuğunuza Sınır Koyma - Robert J. Mackenzie

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Çocuğunuza Sınır Koyma Özet


Çocuğunuza Sınır Koyma adlı kitap on dört ana bölümden oluşuyor. Kitabın sonunda ek olarak ebeveyn çalışmaları için yönlendirici bir bölüm bulunuyor. Her bölümün sonunda bölüm özeti yer alıyor. Bölüm özetleri hem o bölümde anlatılanların bir arada görülmesini hem de pekiştirilmesini sağlıyor. Bölüm özetlerinden sonra o bölümle ilgili sorular bulunuyor. Bu sorular kitaptan daha çok fayda sağlamayı amaçlıyor. Bazı bölümlerde ebeveynlerin cevaplaması gereken soruların yanı sıra ebeveynlerin akıllarına takılabilecek sorular ve cevapları da bulunuyor. Ayrıca kitapta verilen bilgilerin anlaşılırlığını arttırmak için çok sayıda tablo ve şemaya yer veriliyor. Bazı sayfalarda önemli cümleler küçük kutular içerisinde tekrar edilerek vurgulanıyor. Kitapta çok sayıda yaşanmış örnek bulunuyor. Bu örnekler, kitapta verilen bilgilerin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor, gösterilen yöntemlerin uygulanmasını kolaylaştırıyor.

Bu kitap ile çocuklarla iş birliği yapılarak yaşanabilecek olumsuzlukların önlenebileceği, ebeveynlerin çocuklara saygı göstererek onlardan saygı görebileceği gözler önüne seriliyor. Ayrıca birçok ebeveynin çocuk eğitiminde, kendi çocukluklarında maruz kaldıkları yanlış tutumları uygulamadıklarını sanmalarına rağmen kendi ebeveynleriyle aynı tutumları sergilediklerini fark etmelerini sağlıyor.

Kitaptaki yöntemlerle, çocuk eğitiminde başarıyı sağlamak için çok kararlı davranmak, kesinlikle geri adım atmamak gerekiyor. Bir kez küçücük bir taviz vermenin bile bütün emekleri boşa götürebileceğini, her şeye yeniden başlanmasına neden olabileceğini unutmamak gerekiyor. Kitapta, çocukların ilk zamanlarda yeni kurallara uyum sağlamakta zorlanacağı, ebeveynlere hakaretler ederek, duygu sömürüsü yaparak ve daha birçok numarayla eski düzene dönmek için çabalayacakları çokça kez belirtiliyor.

SINIRLAR NEDEN ÖNEMLİDİR?

Bu bölümde ebeveynlerin, çocuklarına çizdikleri sınırların türünü keşfetmeleri sağlanıyor. Sınırların önemi ve faydaları anlatılıyor.

EBEVEYNLER KURALLARI NASIL ÖĞRETİR?

Bu bölümde ebeveynlerin, kuralları öğretirken çocuklara karşı yaklaşımları (cezacı-demokratik-yumuşak) anlatılıyor. Bu yaklaşımların etkilerine ve aralarındaki farklara değiniliyor.

ÇOCUKLAR KURALLARINIZI NASIL ÖĞRENİR?

Bu bölümde çocukların sınırları zorlamalarının, kuralları öğrenmeye çalışmalarının göstergesi olduğunu anlatılıyor.

AİLE DANSI

Çocukların yanlış davranışları karşısında ebeveynlerin sergiledikleri tutumla çocukların tepkisinin oluşturduğu silsile "aile dansı" olarak adlandırılıyor. Aile dansı, ebeveynler ile çocuklar arasındaki iletişimin şemaya dönüştürülmesiyle gözler önüne seriliyor.

SINIRLARINIZ SERT Mİ, YUMUŞAK MI?

Bu bölümde sert ve yumuşak sınırların özellikleri anlatılıyor.

DANS PİSTİNDEN İNMEK

Bu bölüm ebeveynlere, çeşitli tekniklerle aile dansının başlamasını engellemeyi ve başlayan dansı sonlandırmayı öğretiyor.

TEŞVİK ETME: İŞBİRLİĞİNİN DİLİ

Bu bölüm, çocukları teşvik etmenin işbirliğini sağlayacağını, aksinin ise çocukların ebeveyne karşı direnişe geçmesine neden olacağını anlatıyor.

SORUN ÇÖZME BECERİLERİNİ ÖĞRETME

Bu bölüm çocuklara bir şey öğretmek için sadece bilgi verilmesinin yeterli olmayacağını, öğrenmeleri için ebeveynlerin onlara örnek olmalarının, hatalı davrandıklarında yeniden denemeleri için onları yönlendirmelerinin gerektiğini anlatıyor.

KURALLARINIZI SONUÇLARLA DESTEKLEME

Kuralların sonuçlarla desteklenmesi gerekiyor çünkü kurallar sonuçlarla desteklenmediğinde ebeveynler tutarsız davranmış oluyor. Bu durum çocuklara açık kapı bırakmak anlamına geliyor ve sınırları daha çok zorlamalarına neden oluyor. Ama kurallar sonuçlarla desteklendiğinde yani çocuklar kurallara uymadıklarında sonuçlarına katlanmak zorunda kaldıklarında artık kurallara uymak zorunda oldukları mesajını alıyorlar.

ERGENLERE SINIR KOYMA

Bu bölüm çocukların ergenlik dönemine geldiklerinde kurallarının düzenlenmesi gerektiğini anlatıyor.

HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ OLAN ÇOCUKLARA YARDIMCI OLMA

Bu bölümde ADD teşhisi konan çocuklar için uygulanması gereken tedavi yöntemleri ve ailelerle okul müdürü ve öğretmen gibi kişilerin yapmaları gereken işbirlikleri anlatılıyor.

EV İŞLERİ

Bu bölümde çocukların yapabilecekleri işleri ebeveynlerin yapmamaları gerektiği anlatılıyor. Farklı yaş gruplarına göre çocukların yapabileceği işler listeleniyor.

EV ÖDEVİ DANSI

Bu bölümde ev ödevlerinin amaçlarının hatırlanması sağlanıyor. Öğretmenlerle işbirliği yapılarak da uygulanabilecek çözüm önerileri sunuluyor.

DEĞİŞİME HAZIRLANMAK

Bu bölüm ebeveynlerin öğrendiklerini uygulamaları için motivasyon sağlıyor. Ayrıca eğitim sürecinde karşılaşabilecekleri zorlukları anlatıyor.

EBEVEYNLER İÇİN ÇALIŞMA GRUBU BAŞLATMA
 
Son düzenleme:

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
Bu bölümde çalışma grupları için öneriler yer alıyor. Haftalara göre izlenmesi gereken adımlarla örnek bir plan bulunuyor.
 
Top