Bebeklerin anne-babası ile aynı odada uyumaları ihtiyaçlarının karşılanması açısından doğaldır. Ama 6 aylıktan sonra veya bebeklikten çocukluğa geçiş dönemlerinde çocuğun anne-baba ile yatması uzmanlar tarafından doğru karşılanmıyor.
Zaman zaman her çocuk gecenin bir yarısı çeşitli nedenlerden dolayı anne-babasının yanına gitmek isteyebilir. Bu nedenlerin en başında korku gelirken, bunu tuvalet ihtiyacı, güven ve sevgi ihtiyacı takip eder. Peki, çocuğunuz yanınıza geldiğinde ne yapmalısınız?
İşte yapılması gerekenler..
Çocuğunuzun özgüveninin gelişmesini, kendi kendine yeten bireyler olarak yetişmesini istiyorsanız onları odalarına geri gönderip yalnız uyumalarını sağlamalısınız. Bunu yapmak annelik içgüdülerine ters gibi görünsede, uzmanlar bunun doğru olduğunu ve anne-baba ile uyumanın hemen bir alışkanlığa dönüşebildiğinden, ileride daha büyük problemlere yol açabileceğini belirtiyorlar.
Özellikle okul öncesi dönemde yani 3-4 yaş civarında korkulu rüyalar, kabuslar, gece ağlamaları görüldüğünden bu dönemde anne-babaların daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu çağda anne-babanın yatağına gelip uyumak çok sıklıkla görülen bir durumdur. Bu yüzden bu çağlarda anne-babaların bu konuya çok dikkat etmeleri "aman 1 gece yatmadan ne çıkar?" gibi sözlerle kendilerini kandırmamaları gerekmektedir. Aksine bu durum çocuğun problemini çözmez, problem yaratır. Her ne sebeple olursa olsun anne-baba ile uyumak, çocuğun genel kişilik gelişimi, cinsel gelişimi ve kimliği ve bağımsızlaşması açısından hiç doğru değildir.
Gece yanınıza gelen çocuğa nasıl davranmalı?
Gece yanınıza gelen çocuğunuzu hemen yanınıza alıp uyumaya devam etmemelisiniz. çocuğun odasına beraber gidip, o sakinleşene kadar yanında beklemeli ve yalnız olarak odanıza geri dönmelisiniz. Uzmanlar, çocuğun ilk başta bunu reddeceğini, ağlayabileceğini bunların normal olduğunu ama annelerin işin kolayına kaçıp vazgeçmemesi gerektiğini belirtiyorlar.
Bu durumu önlemek için yapılabilecekler
1. Çocuğun odasında değişiklikler yapabilirsiniz. Onun sevdiği film karakterlerinden bir gece lambası, peluş oyuncağı odasına koyabilirisniz.
2. Yatağında uyumasını gerektiren ve ona büyüdüğünü hissettiren bir durum belirleyin. "artık 4 yaşındasın sana uygun bir yatak aldık" gibi konuşmalar hoşuna gidecek ve durumu fark etmesini sağlayacaktır.
3. Kesinlikle ağlamalarına kapılmayın ve geri adım atmayın. Bir kere ağlayıp yanınıza aldığınızda çocuk ağlayarak dediğini yaptırmaya alışacaktır. Kararlı ve net olun.
4. Korktuğunu söyleyen çocuğu dinleyin ve ona telkin edin. Odayı beraber kontrol edin ve onu ikna edin.
5. Gün içinde çocuğun odasında bol bol vakit geçirmesini, oyuncaklarıyla oynamasını sağlayın.
6. Uykuya yatmadan önce onu sakinleştirecek müzik dinleyin ya da heyecanlı olmayan bir kitap ve öykü okuyun.
7. Yatmadan önce ılık süt her zaman iyi ve sakin bir uyku için idealdir.