Çocuğa Yönelik Şiddet - Aöf Sosyoloji Dersleri

BeReNN

Alyam?
Özel üye

[h=2]Aöf Aile Sosyolojisi - Çocuğa Yönelik Şiddet ve istismarda Risk Faktörleri[/h]Çoğu gelişmiş ülkede yapılmış araştırmalar hangi çocukların şiddet ve istismara uğrama bakımından tehlike altında olduklarını ortaya koymuştur. Bu araştırmalarda elde edilmiş risk faktörleri şunlardır:

[h=2]Çocuğun Duyarlılığını Artıran Risk Faktörleri[/h]- Çocuğun Yaşı: Çocuğun yaşı ile şiddete uğrama arasında bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Küçük çocukları ölümle sonuçlanan fiziksel şiddete daha çok maruz kaldıkları ve bu bakımdan 2 yaş altındakilerin en büyük riski taşıdığını söylemek mümkündür. Ölümle sonuçlanmayan fiziksel şiddet ise 3-12 yaş arası çocuklar için daha yaygındır.

- Çocuğun Cinsiyeti: Pek çok ülkede kız çocukları erkek çocuklara göre daha fazla tehlike altındadır. Cinsel istismara uğramanın kızlarda erkeklere oranla 1,5-3 kat fazla olduğu belirlenmiştir. Okul çağında olup da okula gitmeyen 130 milyon çocuğun % 60′ı kızdır. Pek çok ülkede kız çocukları kardeşlerine bakmak, ev işlerini yapmak üzere evde alıkonmakta veya aileye yardım amacıyla çalıştırılmaktadır. Bazı ülkelerde ise erkek çocuklar daha fazla fiziksel şiddete uğramaktadırlar.

- Çocuğa ait özellikler: Vaktinden önce doğanlar (prematüre), ikizler ve engelli çocuklar fiziksel şiddete ve ihmale uğrama bakımından daha büyük tehlike altındadır.

[h=2]Aileye ve Çocuğa Bakım Veren Kişiye Ait Özellikler[/h]- Cinsiyet: Pek çok ülkede kadının daha çok fiziksel şiddet uyguladığı belirlenmiştir. Ancak ölüm ile sonuçlanan ciddi fiziksel şiddetin sorumluları genellikle erkeklerdir. Cinsel istismarı hem kadın hem de erkekler uygulamaktadır; ancak pek çok ülkede erkekler çoğunluktadır. Kızlara yönelik cinsel istismarın % 90′ı, erkeklere yönelik olanların ise % 63-86′sı erkekler tarafından yapılmaktadır.

- Ailenin yapısı ve kaynakları: Fiziksel şiddeti uygulayan ebeveynin daha çok genç, fakir, eğitimsiz ve işsiz olduğu, tek ebeveynden oluşan ailelerde çocukların daha çok fiziksel şiddete uğradıkları belirlenmiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde tek başına yaşayan genç ve yoksul annelerin çocuklarına en çok fiziksel şiddet uygulayanlar oldukları saptanmıştır.

- Aile büyüklüğü ve ev halkının yapısı: Çok çocuklu ve kalabalık ailelerde çocukların şiddete uğrama olasılığı artmaktadır. Ev halkı sabit değilse, yapısında sürekli değişmeler oluyorsa bu durum da çocuğun ihmale uğrama tehlikesini artırmaktadır.

- Kişilik ve davranış özellikleri: Kendine güveni düşük, dürtülerini kolay denetleyemeyen, akıl sağlığı sorunları olan, antisosyal davranış özelliklerine sahip ebeveynler, hem çocuklarına daha çok şiddet uygulamakta hem de çocuklarını ihmal etmektedirler. Şiddeti uygulayan ebeveynlerin, çocuklarından gerçekleşmesi olanaksız beklentiler içerisinde oldukları, çocuklarını daha az destekledikleri, onlara karşı daha az sorumluluk duydukları, çocukları üzerinde daha çok baskı kurdukları ve saldırgan oldukları ortaya çıkarılmıştır.

- Şiddete maruz kalmış olma öyküsü: Çocukken kötü muamele gören veya şiddete uğrayan ebeveynlerin kendi çocuklarına karşı daha çok şiddet uyguladıkları belirlenmiştir.

- Aile içi şiddet: Araştırmalar, eşe yönelik aile içi şiddet ile çocuğa yönelik şiddet arasında yakın bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yani eşe yönelik şiddetin var olduğu ailelerin çocukları şiddete daha çok maruz kalmaktadır.

- Diğer risk faktörleri: Ebeveynin iş değişikliği, gelir kaybı, sağlık sorunları ve aile ortamını etkileyen diğer nedenler dolayısıyla stresle karşılaşması, çocuğa yönelik şiddetin veya ihmalin artmasına neden olur. Yine birçok çalışmada ebeveynin madde bağımlılığı ile çocuğa yönelik şiddet arasında bir ilişki olduğu belirlenmiştir.


[h=2]Toplumla İlgili Risk Faktörleri[/h]- Yoksulluk: Yoksulluk ve işsizliğin yaygın olduğu toplumlarda çocuklara yönelik şiddet ve istismarın da yaygın olduğunu gösteren çalışmalar vardır.

- Sosyal kapital: Sosyal bağları ve ilişkilerin derecesi sosyal kapital olarak adlandırılmaktadır. Sosyal kapitalin düşük olduğu toplumlarda çocuklar istismara uğrama, davranış bozuklukları ve ruhsal sorunlar yaşama bakımından daha büyük bir tehlike altındadır. Sosyal bağlantılar ve komşuluk ilişkileri çocukları koruyucu bir etki yapmaktadır.


[h=2]Öteki Toplumsal Risk Faktörleri[/h]Pek çok sosyal etmenin çocuklara yönelik şiddet ile ilişkili olduğu bulunmuştur:

- Ailelerin tercihlerini belirleyen kültürel değerler ve ekonomik güçler,
- Cinsiyet ile ilgili eşitsizlikler ve gelir dağılımındaki eşitsizlik,
- Kadın ve erkeklerin rolleri, ebeveyn-çocuk ilişkileri ve aile meselelerinin gizliliği ile ilgili kültürel normlar,
- Ebeveynin çocuğu terk etmesi, annenin çalışması, çocuğun bakımının sağlanması gibi çocuk ve aile politikaları,
- Çocuklardaki istismarı saptayıp buna müdahale yapabilecek koruyucu sağlık hizmetlerinin kapsamı ve yaygınlığı,
- Sosyal güvenlik sisteminin gücü,
- Sosyal korumanın kapsamı, yaygınlığı ve ceza yaptırımının gücü,
- Büyük sosyal çatışmalar ve savaş.

alıntı
 
Top