Coca-cola'da etil alkol saptandı

Tüketiciler Birliği, gazlı içeceklerden sonra Coca-Cola ile ilgili yaptırdığı alkol analizinden de alkol çıktığını açıkladı. İşte basına açıklanan laboratuar raporundaki bilgiler:


Bu arada Ekim ayında gazozda alkol tartışmaları yaşanırken, gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen etil alkolün, bu ürünlerin içeriğindeki meyve aromaları ve konsantrelerden geldiği, bakanlık tebliğinde belli miktara kadar izin olduğu belirtilmişti.

Şahin, düzenlediği basın toplantısında, Tüketiciler Birliği olarak yaptırdıkları analizlerde gazozlarda alkol olduğunu belirlediklerini, vatandaşın aklına takılan sorulara cevap olması için kolalarda da aynı çalışmayı yaptıklarını belirtti.

Türk Gıda Kodeksinin alkolsüz içecekler ile ilgili bölümünde, içecek içeriğinde alkol bulunabileceği şeklinde düzenleme olduğunu, bu çelişkinin ortaya çıkarılması için bu tür çalışmalar yaptıklarını ifade eden Şahin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Kayseri İl Kontrol Laboratuvarında yaptırdıkları analizde, bir firmaya ait kola içeceğinin 200 mililitresinde 0.075 gram/litre etil alkol tespit edildiğini bildirdi.

Türk Gıda Kodeksine göre, gıda maddelerinin içeriğindeki maddelerin ambalaj üzerinde belirtilmesi zorunluluğu olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

''Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'nin Alkolsüz İçecekler Tebliği'nde, bu içeceklerde belli oranda alkol bulunabileceği belirtilmektedir. Bu bir çelişkidir. Ayrıca yasalarımıza göre gıda maddelerinin ambalajında içeriğinde bulunması gereken maddeler yazmalıdır. Yaptırdığımız analizde alkol tespit edildi. Ancak, ürünün ambalajında içeriğinde alkol olduğuna dair herhangi bir bilgi yok. Bu firma, yıllardır özüt adı altında içeriğini açıklamıyor ve bunu kimsenin öğrenemeyeceğini söyleyerek övünüyor. Devletler, içeriğini öğrenemediği maddeler içeren içeceğin satışına nasıl izin veriyor? Bunu da anlamak mümkün değil.''

Diğer kola markaları ve ambalajlı içecekler ile ilgili de benzer analizler yaptıracaklarını ifade eden Şahin, elde ettikleri sonuçları kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtirken, tüketicilerin bilinçli olmalarını ve içeriğini bilmedikleri içecekleri tüketmemelerini istedi.

GAZOZDAKİ ALKOL DE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

Bu arada geçen yıl Ekim ayında, gazozdaki alkol konusu da tartışmalara yol açmıştı.

İddialara karşılık gazozda olduğu gibi, doğada bulunan birçok meyve ve sebzenin doğal yapısında da değişik oranlarda etil alkol bulunduğu, etil alkol miktarının meyve ve sebzenin olgunluk derecesi ile içerdiği şeker miktarlarına göre değiştiği vurgulanmıştı.

Meyve ve sebzeler olgunlaştıkça fermente oldukları, bunun sonucunda belirli miktarlarda etil alkolün yan ürün olarak meydana çıktığı ifade edilirken, üretici firmalar tarafından ''Ethanol sadece iddia edildiği gibi gazozda değil aynı zamanda tüm gazlı içecek ve meyve sularında, birçok meyve, sebze ve temel gıda maddelerinde de doğal olarak vardır'' görüşüne yer verilmişti.

O dönemde analiz raporlarına göre günlük hayatta tüketilen bazı yiyecek ve içecek maddelerinin içerdiği etil alkol miktarları (gram/litre) ise şöyle belirtilmişti:

''Patates 4,47 gr/lt, Yoğurt 2,48 gr/lt, Boza 2,26 gr/lt, Portakal 2,13 gr/lt, Hurma 1,90 gr/lt, Sirke 1,69 gr/lt, Gül suyu 1,53 gr/lt, Ekmek Mayası 1,24 gr/lt, Greyfurt 0,95 gr/lt, Meyve suyu 0,48 gr/lt, Kola 0,2 gramdan az/lt,Gazoz 0,2 gramdan az/lt, Portakallı Gazoz 0,2 gramdan az/lt.''

O dönem, bu tablonun günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olan meyve, sebze ve içeceklerde, gazozlarda çıkan alkol miktarının en az 2 katı ile 22 katından daha fazla alkol olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çekilmişti.

Sektör tarafından, gazlı içecekler ve meyve sularında ölçülen ve ''eser'' olarak nitelendirilen miktardaki alkolün, bu ürünlerin içeriğindeki meyve aromaları ve konsantrelerden geldiği ifade edilirken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ''Alkolsüz İçecekler Tebliği''nde, alkol miktarına litrede 5 grama kadar izin vermesinin nedeninin de, içeceklerde kullanılan doğal aromalardan ve meyvelerden dolayı oluşacak etil alkol miktarı olduğu kaydedilmişti.

AA
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
İngiliz gazetesi Dailymail, Coca-Cola'nın içinde bulunan bir boya maddesinin kanser yapıcı özelliğinin klinik deneylerde ortaya çıktığını yazdı.
 

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
coca cola yıllardır bu iddialarla sarsılıyor,zaten sevmem ben ama biraz abartılıyor gibi...alkol varmış,hamam böceğinden yapılıyormuş bu iddialar çok komik :)
uludağ limonata için,şekersiz :D
 
Top