Cisim nedir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Cisim, maddenin şekil almış parçası.

Ağırlığı ve hacmi olan varlıklara madde, maddenin şekil almış parçalarına da cisim denir.

Bu tarife göre hava, su, taş, tahta maddedirler.

Işık, elektrik akımı birer varlık iseler de, madde değildirler. Çivi, iğne birer cisimdir. Hepsi, aynı demir maddesinden yapılmışlardır.

Duran bir cismi harekete getiren, harekette olan bir cismi durduran veya hareketini değiştiren sebebe kuvvet denir. Duran bir cisme kuvvet etki etmezse, hep durur, hareket edemez.

Hareket eden bir cisme kuvvet etki etmezse hareketi değişmez ve hiç durmaz.

Maddelerin, cisimlerin ve maddelerde bulunan enerjilerin hepsine alem ve tabiat denir. alemde her cisim, hareket etmekte, değişmektedir. Demek ki her cisme, her an çeşitli kuvvetler tesir etmekte, değişiklik olmaktadır. suların akması, rüzgarın esmesi, kuşların uçması, çocukların büyümesi, yaprakların sallanması, kalbin işlemesi, dünyanın dönmesi, cisimlerde görülen değişikliklerden bazılarıdır. Cisimlerde meydana gelen değişikliğe hadise veya olay denir.

İki türlü olay vardır

Fizik Olayı​

cisimde meydana geldiği zaman, cismin özünü, yapısını değiştirmeyen olaylardır. Kağıdın yırtılması fizik olayıdır. Çünkü kağıdın şekli değişti, fakat özü yine kağıttır.

Kimya Olayı​

Bir cisim üzerinde meydana geldiği vakit, cismin tümünün, yapısını değiştiren olaylardır. Kağıdın yanması, kimya olayıdır. Çünkü kağıdın yapısı bozuldu, kül oldu. Fizik olayını inceleyen ilme fizik ilmi hikmet kimya olayını inceleyen ilme, kimya ilmi denir.

Bir maddeden yapılmış cisimlere, saf cisim adı verilir. Saf cisimde, bir maddenin belirli özellikleri vardır. Bir saf cisimden başka bir madde çıkarılamazsa, bu maddeye basit cisim, eleman denir. demir, bakır, kükürt, oksijen birer elemandır. Bugün 105 eleman element bilinmektedir. iki veya daha çok eleman birbirleriyle birleşerek, başka sıfatları taşıyan, yeni bir madde meydana getirebilir ki, bu maddeye mürekkep veya bileşik cisim denir. Su, ispirto, şeker, tuz bileşik cisimlerdir. Bileşik bir cisimden, başka başka basit cisimler çıkarılabilir. Başka maddelere ayrılabilen saf cisme bileşik cisim denir. Bugün yüzbinlerce bileşik cisim bilinmektedir. Elemanları insanlar yapamaz, arar bulur. Bu sebepten insanlar icat edemezler, sadece keşfederler.
 

CANISIKILANADAM

Özel Üye
Özel üye

Cisim nedir?​

  • Cisim, matematikte cebirsel yapılardan birine verilen addır.
  • Cisim, fizikte hacim kaplayan her türlü öğelere denir. Aynı zamanda maddenin şekil almış hâline de denir.
  • Cisim, felsefede hissedilen, duyulan, dokunulan her şeye denilir.
  • Beden veya vücut anlamında kullanılır.
  • Nesne anlamında kullanılır.

Madde ve cisim arasındaki farklar?​

Madde: Hacmi ve kütlesi olan her şeye madde denir. Maddeleri örneklemek gerekirse; su, toprak, kömür gibi hacmi olan varlıklardır. Günlük hayatta maddeler genel olarak katı, sıvı ve gaz olarak bulunmaktadır.
maddeler.jpg


Cisim: Katı maddelerin şekil almış haline cisim denir. Örneğin; su bardakları camdan yapılan bir cisimdir, üzerinde ders çalıştığımız masalar ağaçtan yapılmış cisimlerdir.
cisimler.jpg


Özet olarak madde ve cisim arasındaki fark olarak; cisim katı maddelerin şekillenmesiyle oluşur fakat madde ise hacmi ve kütlesi olan varlıklardır. Her cisim maddedir ama her madde cisim değildir. Örneğin, su, süt, meyve suyu maddedir fakat şekil verilemedikleri için cisim olamaz.
 
Top