Çin Aslanı Nasıl Temizlenir?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Çin Aslanı Nasıl Temizlenir?

Çin aslanı (chow cow), gözleri çekik olan, küçük kulaklara sahip, kafa bölgesinde aslan yelesi gibi tüyleri dikleşmiş olan bir köpek ırkıdır. Anavatanı Çin’dir. Dış görünüşü aslana benzediğinden ve vatanı Çin olduğundan Çin aslanı olarak tanınmaktadır. Çin aslanlarının Çin’de beslenme amacı, teknelerin karaya çekilmesinde, bekçilikte ve avcılıkta kullanılırlar. “Chow chow” ismi de İngilizler tarafından takılan; ne işe yaradığı belli olmayan eşyalara takılan bir deyim olarak tanımlanır. Bu köpek ırkıda 1800’lerde İngiltere’ye getirildiğinde ne amaçla kullanılacağı tespit edilemediğinden bu ismi takmışlardır.

Çin aslanlarının bakımında öncelikle; günlük olarak uzun yürüyüşler önemlidir. Günlük minimum 4-5 km sabah akşam yürütülmesi gerekir. Eklemlerinde rahatsızlık meydana gelmemesi için yapılmalıdır. Her ne kadar bahçe yerler yaşamları için daha uygun olsa da küçük yaşlarda edinilerek apartmanlarda da bakılabilir. Gözleri hassas olduğu için ve gözlerinin genetik yapısından dolayı, günlük olarak ister istemez çapaklanma görülmektedir. Veteriner hekimin vereceği uygun solüsyonla göz temizliği yapılır. Kulakları öne doğru dik durduğu için rüzgârla gelen her türlü etkeni içeri alacağından kulaklarının temizliğine de dikkat edilmesi gerekir. Hafta da bir kez kulak temizliği yapılmalıdır. Tüylerinin temizliğinde de hafta da 2-3 kez uygun bir fırçayla taranabilir. Ama fırça seçimi çok önemlidir. Deri hassasiyeti için canını acıtmayacak fırçalar kullanılması gerekir. Köpeğin tüylerinin sağlığı açısından ev içerisindeki sıcaklık, 11°C olmalıdır. Tüyleri dışarıda ıslandıysa, mutlaka tüyleri kurutulmalıdır. Yani kendi kendisinin kuruması beklenilmemeli, çünkü hemen kokuya sebebiyet verecektir.

Temizliğinde uygun şampuan seçimi de önemlidir. Çünkü derisinin ph’ını bozmaması gerekir. Deri gözeneklerinin nefes alabilmesi için, kuru şampuanlar tercih edilmemelidir. Yele kısmı taranırken aşağı doğru tek bir hareketle taranması gerekir. Popo kısmının her zaman açık olması temizlik açısından önemlidir. Tırnak uçları ve tüy aralarının rutin kontrolleri yapılmalıdır. Çünkü sağlığı açısından mikrop bulaşımı bu bölgelerden daha sık girer. Bu tüp düzenli bakım ve temizlikle oluşabilecek hastalıklardan kaçınılmış olunur.
 
Top