• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Cep Telefonunda Bazı Numaraları Tuşlamak Duygusal Durumumuzu Değiştiriyor

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Teknolojinin gelişmesiyle hepimizin hayatında farklı alışkanlıklar ve de farklı eşyalar vazgeçilmez oldu. Hiç şüphesiz cep telefonu bunların en önemlileri arasında. Özellikle yeni nesil, cep telefonlarına bağımlı derecede yetişiyor. Vazgeçilmezleriyse: mesajlaşmak!

Psychological Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Almanya'da bir bilim adamı telefonların özellikle kısa mesajların beynimizi etkilediğini buldu. Sadece bazı kelimelerin (‘aşk' gibi) karşılığı olan sayıları tuşlayarak, zihnimizde o kelimenin anlamını aktif hale getirebiliriz.

iStock_000007788015Small-300x200.jpg
Bu araştırma için Würzburg Üniversitesi'nden Sascha Topolinski ve öğrencileri bir liste kelime hazıladılar. Bu kelimeler telefonda yazılırken birden fazla tuşlanması gerekmeyen kelimelerdi. Ayrıca her sayı kombinasyonundan sadece bir kelime oluşuyordu.

İlk araştırma için Topolinski olumlu ve olumsuz kelimelerden oluşan iki liste hazırladı. Örneğin olumlu için; 54323 (“liebe”–aşk) ve 373863 (“freund”–arkadaş) ve olumsuz için; 373863 (“schleim”–sümük) ve 26478 (“angst”–korku) gibi.

Katılımcılara bir telefon verildi. Telefonun tuşlarında harflerin görünmesini engelleyen stickerlar bulunuyordu. Kendilerinden bir takım numaraların tuşlanması istendi. Her birini tuşladıktan sonra kendilerinden tuşladıkları numaralardan ne kadar hoşnut olduklarını puanlanlamaları istendi. Katılımcılar genelde tuşladıkları olumsuz anlamlı kelimelerden ziyade olumlu olanları tercih etti.

Telefon ergonomisiyle ilgili bir çalışmada olduklarını düşünen katılımcılar, deneye katılılımlarının ardından kısaca bilgilendirildiklerinde; deney esnasında numaraların kelimelerle ilgisi olabileceğini düşünmediklerini ifade ettiler.

Bu kelimelere denk düşen numaraları tuşlamak, zihinlerinde belli kavramları aktif hale getirmeleri için yeterli. Kavramların ortaya çıkması ayrıca diğer katılımcılar için de söz konusuydu.

Diğer bir katılımcı grubundan, belli numaraları tuşlamaları ve sonrasında bilgisayar ekranına gelen kelimeyi tesbit etmeleri istendi. Sonuçta katılımcılar tuşladıkları numaralara denk düşen kelimeleri diğerlerine oranla daha hızlı bildi.

Motorola%E2%80%99s-Droid-is-solemn-smart-phone.jpg
Topolinski araştırma sonuçlarını psikolojide ‘cisimleştirme' (embodiment) kavramıyla ilişkilendiriyor. Bu fikre göre belli vücut hareketleri, ilgili fikiler hakkında düşünmeye neden olabilir. Örneğin yumruk görüntüsü, insanda güç kavramını düşündürtebilir.

I 5683 You!

“Fakat bu çalışma cisimleştirme araştırmaları için açılan yeni bir kapı oldu” diyen Topolonski; “Aslında katılımcılar sadece belli parmak hareketleri yaptılar. Yani sadece telefona bazı numaraları tuşladılar. Sonuç olarak gördük ki, kelime yazarken motor hareketler beyinde kodlanıyor ve bu hareketler tekrarlandığında zihninde bazı fikirlerin oluşmasına sebep olabiliyor.”

Bu çalışmanın ayrıca pratik sonuçları da var. Bir diğer deneyde Topolinski katılımcılardan bazı işletmelerle ilgili olduğu zannedilen numaraları aramalarını istedi. Bu numaraların bazılarında belli kelimeler gizliydi. Örneğin; bir kuyumcu için “takı”, ya da emlakçı için “apartman” kelimeleri telefon numaraları esnasında tuşlanıyordu.

Telefon arandıktan sonra telesekreter mesajı duyuluyor, ardından katılımcılardan bu işletmeyi çekiciliğine göre puanlamaları isteniyordu. Katılımcıların numara işle eşleştiğinde, eşlenmemiş numaralara göre daha yüksek oy verdikleri bulundu. Örneğin, içinde “varlık” kelimesi olan finansal danışman numarası daha çekici bulundu.

İşletme sahipleri telefon numarası seçerken bu etkiyi göz önünde bulundurmalı, diyen Topolinski; “örneğin bir avukatsanız, içinde “adalet” geçen bir numara almaya çalışın, ya da yardım ve bağış hattı için “ver” içeren bir numara etkili olur” diye ekledi.

Kaynaklar: ScienceDaily

S. Topolinski. I 5683 You: Dialing Phone Numbers on Cell Phones Activates Key-Concordant Concepts. Psychological Science, 2011; DOI: 10.1177/0956797610397668

Çeviri: Meleknur SOYLU
 
Top