Cep Telefonlarını Nasıl Temizlemeliyiz?

Cep telefonlarının düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Cep telefonlarının uygun şekilde kullanılmadığı taktirde yeni koronavirüsün bulaştırılmasında risk oluşturabileceğine işaret ediliyor...

Telefon temizliği
“Ellerimizle telefonların tüm yüzeylerine temas ediyoruz. Hatta gün içinde birkaç saat boyunca telefonlarımız ellerimizde olabiliyor. El hijyenine dikkat edilmediği taktirde, kontamine yerlere dokunduktan sonra cep telefonları tutulduğunda, birkaç saat boyunca telefonların yüzeylerinde virüs canlı olarak kalabiliyor. Bu durumda yüz bölgesinde ağız ve buruna yakın bölgelere telefon yakınlaştığında bulaşma olasılığı artabiliyor.”

Bu nedenle cep telefonlarının da cihaza zarar vermeyecek şekilde yüzeylerinin temizlenmesinin yarar sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Topkaya, “ Bu noktada temizlik için el antisepsisi için önerilen solüsyonlarla, el antiseptikleri ya da alkol bazlı antiseptikler veya kolonya ile birkaç saat aralıklar silmek yeterli olacaktır. Ancak daha da önemlisi el hijyenine dikkat etmektir. Güvenli olmayan, bilinmeyen yerlere dokunulduğunda uzun süre cep telefonlarını elde tutmamaya gayret etmekte yarar var. Ayrıca el hijyenine maksimum önem göstermeliyiz. El yıkamanın mümkün olmadığı yerlerde de dezenfektanlar ile ellerin temizlenmesi gerekir. Yayılımın daha hızlı olabileceği bir dönemdeyiz. Bu nedenle cep telefonlarının da temizlemekte fayda var.”

Virüsü yenildiğinde bulaşmaz, solumak gerekiyor. Herhangi bir şekilde bir ürünün üzerindeyken yenilse bile mide asitleri tarafından öldürülür. Ancak solunduğunda virüs akciğerlere inerek zatürreye neden oluyor. Ancak yine de ürünleri mümkün olduğunca pişmiş olması gerekiyor.
 
Top