• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Cennet Papağan Türleri

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Cennet Papağanı cinsleri, Cennet papağanı türleri

Şeftali Yüzlü Cennet Papagani (Agapornis roseicollis)


Dogada, Güneybati Afrika, Angola ve Namibya, Güney Afrika ve Botswana'da yasarlar. Çok aktif, küçük kuslardir. Boylari 15 cm., agirligi 55 gr. kadardir. Büyük kafeslerde beslemek gerekir. Bazen umulmayacak kadar sessiz olabilirler. Genç kuslar özellikle elde yetistirilirse çok tatli ev kusu olabilirler ve az miktarda kelimeyi de tekrar edebilirler. Vücutlari yesil renkte, kanat tüyleri ise koyu yesildir. Yüz kismi kirmizidir. Genç kuslar daha yumusak renklerdedir. Koyu kahverengi benekleri olabilir. Mutasyonlar sonucunda çok çesitli renkleri kafeslerde üretilmistir.

Maskeli Cennet Papagani (Agapornis personata)
Dogada, Orta Afrika, orta ve kuzey Tanzanya'nin küçük bir kisminda yasarlar. Çok aktif, küçük kuslardir. Boylari 15 cm., agirligi 50 gr. kadardir. Büyük kafeslerde beslemek gerekir. Ideal görünüslü olan bu papaganlar popüler kafes kuslarindandir. Çünkü ötüsleri kaba degildir ve çiftler üremeye gönüllüdürler. Yuvalama aliskanliklari çok çekicidir. Bir çok papaganin tersine bu papaganlar folluklari içine yuvalarlar. Boynu, ense bölgesi ve kafasi siyah renktedir ve kusun maskesini olusturur. Boynunun alt tarafi bir önlük seklinde sari renktedir. Kanatlari yesil, uçma tüyleri koyu yesildir. Kuyruk tüyleri sari ve yesil renklerdedir. Belirgin beyaz göz halkalari vardir ve gagalari kirmizidir. Mutasyonlar sonucunda çok çesitli renkleri kafeslerde üretilmistir.

Fisher'in Cennet Papagani (Agapornis fischeri)
Dogada Kuzey Tanzanya'dan, Viktoria gölünün güney sahillerinde, 100-2000 metre yüksekliklerde, savanlar ve açik otluk alanlarda, yüksek platolarda akasya, çesitli palmiye ve diger agaçlarda yasarlar. Boylari 15 cm. kadardir. Ömürleri ortalama 10 yildir. Alin yesil, gaga dibi ile göz arasindaki bölge turuncu-kirmizi; tepe ve kafa arkasi zeytini-turuncu; yanak ve bogazi turuncu-yesil; gögsü ve ensesi turuncu-sari; vücudunun yan taraflari, karin ve kuyruk alti ve kanat alti tüyleri sarimtirak-yesil; kiç tarafi parlak mavi; kanat alt tüyleri mavi ve yesil; kuyruk yesil; dis tüyler sari bantli olup üst ve alt kenarlari siyahtir. Gaga kirmizi, ayaklar gri renktedir. Göz çevresindeki halka beyazdir. Renk olarak disilerle erkekler arasinda bir fark yoktur. Fiziksel olarak disiler daha iri vücutlu ve daha küçük kafalidirlar.

Nyasa Cennet Papagani ( Agapornis lilianae)
Afrika kitasinin, Zambiya nehirler vadisinden Kuzey Zambesi boyunca kuzey Zimbabwe'ye, güney Malawi, kuzeybati Mozambik ve güney Tanzanya gibi alanlarinda yasarlar. Nehir vadilerindeki özellikle akasya, mopani gibi agaçlarda ve 600-1000 metre yüksekliklerdeki ormanlarda mevsimsel olarak yasarlar. Ayrica savanlar ve otlaklarda bulunurlar. Genellikle 20-100 kusluk sürüler halinde kisa boylu agaçlarin bulundugu yerlerde bütün gün beslenirler. Her gün birkaç defa su içmek için nehir kenarlarina uçarlar. Boylari 13,5 cm. kadardir. Ömürleri ortalama 10 yildir. Vücut genellikle yesilin tonlaridir. Yüz alani, turuncu-kirmizi; az miktarda parlak pembe tüyler bas ve gögüsün üst kismina kadar yayilmistir. Gögsün altindan karin ve kuyruk altina kadar sarimtirak-yesil; kuyruk, yesildir. Dis tüylerin üst ve alt kenarlari, portakal-sari bantlidir. Göz kenarlari halkasi beyaz; iris, kirmizi-kahverengidir. Gaga kirmizidir. Ayaklar gri ve et rengindedir. Disiler erkeklere benzerler. Cinsiyeti dogru tespit ancak endoskopi ya da birkaç tüye uygulanacak DNA testi ile kesin olarak bilimsel yöntemlerle yapilabilir. Genç kuslarin gaga dibi siyahtir ve eriskinlere göre tüyleri daha mattir.

Siyah Yanakli Cennet Papagani ( Agapornis nigrigenis )
Güneybati Zambiya, Zambesi nehri, Senanga'nin kuzeyi, Kafue Milli Parki ve Livingstone'dan, Victoria, kuzeybati Zimbabwe'ye kadar alanlarda görülebilirler. Akasya agaçlarinda, savanlar ve genis açik alanlarda 600-1000 metre yüksekliklerde ve özellikle nehir vadilerinde küçük guruplar halinde yasarlar. Boylari 13 cm. kadardir. Ömürleri ortalama 10 yildir. Vücut genellikle yesilin tonlaridir. Alin ve ön tepe kismi kirmiziya çalan kahverengi; yanaklar ve bogaz, kahverengi-siyah; kafanin arkasi ve ense, kirli sari-yesil; gögüs üstü, portakal-kirmizi; gögüs alti, karin ve kuyruk alti, sariya çalan yesil; kiç, açik yesil; dis tüyler, portakal-sari bantli; ve dis tüylerin alt üst kenarlari siyahtir. Göz kenarlarindaki halka beyazdir. Göz irisleri kahverengidir. Ayaklar gri renktedir. Disiler erkeklerle ayni renktedir. Cinsiyeti dogru tespit ancak endoskopi ya da birkaç tüye uygulanacak DNA testi ile kesin olarak bilimsel yöntemlerle yapilabilir. Genç kuslarin gagalarinin dipleri siyahtir.

Gri Kafali Cennet Papagani ( Agapornis cana )
Madagaskar Adasinin güneybati sahillerinde, Mascarene, Comoro, Zanzibar ve Mafia adalarinda yasarlar. Boylari 14 cm. kadardir. Ömürleri ortalama 8 yildir. Genellikle yesil kafa, gögüs ve boyun soluk gri, vücudun karin bölgesi ve kuyruk alti sarimtirak yesil, kanat alti tüyleri siyahla kaplidir. Dis tüyleri, siyah çizgilidir. Göz kenarlarindaki halka gri, irisleri kahverengidir. Ayaklari gridir, pençeleri kesin ve sivridir.Gagalari renklidir. Gri bas kusun erkek oldugunu gösterir. Erkeklerin kanatlari daima vücudun diger kisimlarindan daha koyu bir yesil tonudur. Eriskin disilerde hakim renk yesildir. Genç erkekler enseye kadar açik yesildir. Nadiren tamamen yesil basli olurlar. Gaga, daha açik renklidir ve gaga dibi siyahtir. Bu küçük cennet papaganlarinin cinsiyetleri gözlemlemeyle ayrilabildiginden beri gerçek bir çift edinmedeki problem büyük ölçüde azalmistir. Baslangiçta asabi olabilir, fakat bir tenhalik saglandiginda kushaneye iyi yerlesirler.

Kirmizi Yüzlü Cennet Papagani ( Agapornis pullaria )
Güneyden kuzey Angola ve Orta Afrika, Gine ve Sierra Leone'ye, dogudan güney Sudan ve Bati Uganda'ya kadar alanlarda yasarlar. Boylari 15 cm. kadardir. Ömürleri ortalama 8 yildir. Vücudunun genel rengi yesildir. Alin bölgesi, portakal-kirmizi; gögüs, karin ve kuyruk alti, sarimtirak-yesil; kiç kismi, mavi; kanat altlari ve kanat kenarlari, siyah; kuyruk, yesil; dis tüyler, sari-kirmizi parçali ve siyah bantli; göz kenari halkasi, dar ve gri; gaga, portakal-kirmizi, göz irisleri, koyu kahverengi ve ayaklari gridir. Disi kuslar erkeklere benzerler ancak kanat altlari yesille kaplidir. Genç kuslar disilere benzerler, genç erkeklerin kanat altlari siyah çizgilerle kaplidir.

Siyah Kanatli Cennet Papagani ( Agapornis taranta )
Etopya'nin yüksek kesimlerinde, yüksek ormanlik alanlarda akasya agaçlari, savanlar ve otlaklarda 1800-3200 metre yüksekliklerde sürüler halinde yasarlar. Boylari 17 cm. kadardir. Ömürleri ortalama 10 yildir. Vücudunun genel rengi yesildir. Alin ve göz bölgesi, kirmizi; karin, gögüs ve kuyruk alti soluk açik yesil renkli tüylerle kaplidir. Kanat alti ve uçma tüyleri siyahtir. Kuyruk, yesil; dis tüyler, sari parçali ve siyah çizgilidir. Göz çevresindeki halka koyu gridir. Göz irisleri koyu kahverengidir. Gaga, kirmizidir. Ayaklari gri renktedir. Disiler erkeklere benzer. Fakat baslarinda kirmizilik vardir ve kanat altlari yesille kaplidir. Genç kuslar disilere benzerler fakat daha hareketsizdirler. Gaga sarisi-kahverengi ile siyah renktedir. Yetiskin tüyleri 3-4 ay içinde çikmaya baslar, 8-18 ay içersinde tüyler tamamlanir.

Siyah Yakali Cennet Papagani ( Agapornis swinderniana )
Afrika'da Liberya ve güney Gana'da yasarlar. Boylari 13 cm. kadardir. Ömürleri ortalama 8 yildir. Vücudunun genel rengi yesildir. Kafa, gögüs ve karin açik soluk yesil; ensede siyah dar bir bant bulunur. Boyun bölgesi, sarimtirak renkten zeytini sariya; kanat altlari yesil renkle kaplidir. Uçma tüyleri, siyah ile yesil kenarli olup kuyruk yesildir. Göz kenarlarindaki dar halka gridir Göz irisleri saridir. Gaga, kül renginden siyaha döner. Ayaklari gridir. Disiler erkeklere benzerler. Cinsiyeti dogru tespit ancak endoskopi ya da birkaç tüye uygulanacak DNA testi ile kesin olarak bilimsel yöntemlerle yapilabilir. Genç kuslar yetiskinlere benzerler. Fakat enseye dogru siyah bantli olurlar ve gaga soluk gridir. Genç kuslarda göz irisleri kahverengidir.

Yasam süresi:
Cennet Papaganlarin ortalama ömrü 8-10 yil arasindadir. Bununla birlikte, yasadigi ortam, beslenme gibi iyi bir bakimla Cennet Papaganlarinin ömrünün daha da uzayabildigi görülmektedir.
 

Top