Çene Yapısındaki Bozukluk Etkileri

aslann

Ülken İçin Yaşa Aşkın İçin Öl!
Özel üye
uHwlbYM.jpg



Çene yapısındaki bozuklukların çiğneme ve konuşmayı zorlaştırıcı sağlık sorunlarına neden olabildiği belirtildi.
Pek çok kişi, çiğneme ve konuşmada zorluk çektiği halde sorununun nereden kaynaklandığını bilmiyor.

Birçok vakada sorun çene bozukluğundan ileri gelirken, bu rahatsızlıkların tedavisinin mümkün olduğunu belirtiliyor. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Ceren Saruhanoğlu, çene bozukluklarının neden olduğu sorunları ve tedavi şeklini anlattı.

Saruhanoğlu, "Günümüzde kişilerin yüz, çene ve dişlerinin düzgün yapıda olması için yapılan cerrahi tedavi yöntemi olan ortognatik cerrahi eski yunanca da orgos (yüz) ve gnagos (çene) kelimelerinden türetilmiştir. Ortognatik cerrahi, bireyin diş, çene ve yüz yapısındaki bozuklukların ortodonti (tel tedavisi) işlemi ile düzeltilemediği durumlarda ortodontik tedavi ile birlikte uygulanan cerrahi tedaviye verilen addır. Bu ameliyatlar sonucu kişinin diş, çene ve yüz dokularının birbirleriyle olan bozuk ilişkileri düzeltilmektedir. Alt ve üst çene arasındaki yapısal bozukluk çok çeşitli nedenlerden dolayı olabilir. Aşağıda belirtilen tüm bu yapısal bozukluklar ortognatik cerrahi ile tedavi edilebilir" dedi.

Ortognatik cerrahi planlamasının çok detaylı yapılması gerektiğine işaret eden Dt. Ceren Saruhanoğlu, "Öncelikle hastanın alt üst çenesinden ölçü alınır ve bu modeller alçıdan dökülerek hastanın çene ilişkileri detaylı bir biçimde incelenir. Panoramik, sefalometrik ve çene eklemi görüntülemeleri değerlendirilir. Hastanın sefalometrik analizi yapılır ve tüm bu analizlere göre yapılacak cerrahi işlemler kararlaştırılır. Ameliyat öncesinde ortodontist mevcut dişleri ameliyat ortamına hazırlamak için hastanın ortodontik tedavisine başlar. Dişler istenilen düzeyde konumlandıktan sonra hastanın çenelerinin yeniden konumlanması için hasta operasyona alınır. Ortognatik cerrahi ameliyatları tam donanımlı hastanelerde yapılır. Operasyonlardaki genel amaç ilişki bozukluğu bulunan kemiklerin düzgün kesi hatları ile yeniden yapılandırılması ve sabitlenmesidir. Sabitleme işlemi doku dostu özellikli ufak vidalarla yapılmaktadır" diye konuştu.

Ameliyat sonrası bakımın büyük önem taşıdığına vurgu yapan Saruhanoğlu, şu uyarılarda bulundu: "Ameliyat sonrası bakım çok önemli olduğundan hasta ameliyatı takiben yapılan işleme göre 1 - 3 gün süreyle hastanede kalır. İlk günler beslenme sıvı gıdalarla olur. Çoğunlukla ilk iki hafta sıvı - yumuşak beslenme devam eder. Hasta ancak ikinci haftanın sonunda çiğneme fonksiyonunu yavaş yavaş kullanır. Operasyon sonrası hem çenelerin konumlarını hem de dişlerin konumlarını sabitlemek için ortodontik tedaviye devam edilir. Ortognatik cerrahi operasyonları hastaların çiğneme, ısırma ve yutma sorunları, konuşma problemleri, kronik çene ve çene eklemi ağrısı, karşıt çene ile kapanış bozukluklarını tedavi etmeye yöneliktir. Ortognatik cerrahi tedavisi hastanın ağız, diş, çene fonksiyonlarının düzeltilmesinin yanı sıra hastaya çoğunlukla yeni bir estetik görünüm sağlamaktadır. Bu operasyonlar sonrasında yeni ve ideal bir görünüme sahip olan hastaların aynı zamanda ameliyat sonrasında kendine güvenlerinde artış görüldüğü bilimsel araştırmalarla tespit edilmiştir"
 
Top