Çarşamba Günün Sorusu!

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Günün Sorusu!​

Ay'da en son insan yürüdüğünde tarih 11 Kasım 1972'ydi. Sizce o günden bu güne kadar teknoloji daha da geliştiği halde neden Ay'a hiç insan gönderilememiştir?

soru.jpg
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
İnsanoğlu Ay'a son kez ayak bastığında tarih 11 Aralık 1972'yi gösteriyordu. Ay'a ulaşan son apollo görevi olan Apollo 17'nin 3 kişilik mürettebatından 2'si (Eugene A. Cernan ve Harrison Schmitt) Ay'da son yürüyen kişiler oldular. İlk kez bir jeolog Ay üzerinde yürüdü (Harrison Schmitt). Apollo 17'den sonra çeşitli nedenlerden dolayı bir daha Ay'a gidilmedi. Ancak bu nedenlerden hiçbiri Ay'da olan Dünya dışı canlılarla bağlantılı değil. Çünkü yok öyle birşey. Ufocular ve Dünya dışı canlı meraklısı dostlar, kusura bakmayın ancak durum bu.
 

yilmaz27

Ne Mutlu Türküm Diyene
Site Yetkilisi
Süper Moderatör
1. Uygun roket yok
O dönemde Satürn V roketleri ile uzaya insanlı ay görevleri gönderiliyordu. Yaklaşık yüz tonluk yükü dünyadan uzaklaştırmak için roketin on iki dakika içinde saatte yaklaşık 40.000 kilometrelik bir kaçış hızına çıkması gerekiyor.
Teorik olarak, bir Satürn V bugün tekrar uzaya fırlatılabilir. Ancak 1960'lardan kalma olduğu için artık kullanılmamaktadır. Ek olarak, eski inşaat planlarının tozunu almak ve o zaman bile son derece zaman alıcı olurdu: O zamanın şirketleri, araçları ve üretim makineleri bugün artık yok. Bunu yeniden inşa etmek, gelecek planları açısından yeni, daha iyi bir roket yapmaktan daha az mantıklı. Ne de olsa sonraki görevlerden sorumlu olanlar, daha fazla ağırlık ve teknoloji taşıyabilmek ve böylece astronotları ayda daha uzun süre bırakabilmek için roketin yük kapasitesini artırmak istiyor. 50 yıl önce başarıyla tamamlanan ay programını bugün başlatmak için herhangi bir uzay organizasyonu için yeterince değerli olmazdı. Örneğin NASA'nın emelleri için daha güçlü roketlere ihtiyaç var.

NASA'nın aklında Uzay Fırlatma Sistemi adında bir halefi var. Ancak simülasyonlar ve ilk motor testleri dışında proje daha fazla ilerlemedi.

Tesla'nın kurucusu Elon Musk da Falcon Heavy roketlerinden birini aya göndermek istiyor. NASA'nın yeni amiral gemisi taşıyıcısı tamamlanana kadar, model şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket olacak. Musk, bir Japon milyarderi olan ay görevi için bir gönüllü seçti.



2. Para yok
Soğuk Savaş sırasında, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği uzay üstünlüğü için savaştı. Herhangi bir yeni misyon sadece kişinin kendi egosu ve bilimsel prestiji için değildi, uluslar arasında sembolik bir hesaplaşmaydı. Bu mücadele, maliyetine bakılmadan yapıldı.
O zaman, her yıl Apollo misyonları için NASA bilim adamlarına yaklaşık on bir milyar dolar verildi. Ancak planlanan Apollo 18 görevi için bile para yavaş yavaş tükeniyordu. Bugün bütçe yılda iki milyara düştü. Bu, ciddi gelişmeler ve insanlı görevler için pek yeterli değil.

3. Çok fazla radyasyon
Atmosfer eksikliği ve eksik bir manyetik alan nedeniyle, ayda yüksek düzeyde radyasyona maruz kalınmaktadır. Ay'a seyahat etmek de emilen radyasyonu arttırır. Dünyada yılda yaklaşık iki milisievert radyasyon alırken, Apollo misyonlarının ortalama değeri zaten 0,5 milisievert idi ve bu sadece birkaç gün sonra. Dokuz günlük Apollo 14 görevi sırasında, astronotlar neredeyse altı yılda Dünya'da olduğu kadar radyasyon aldılar.
Bundan, araştırmacılar, diğer şeylerin yanı sıra kardiyovasküler sistem için tehlikeler türetiyorlar. Bununla birlikte, yalnızca birkaç Apollo astronotu ve hayvanı incelendiği için bu sonuçlar şüphesiz henüz kanıtlanmamıştır. Yüksek enerjili radyasyon nedeniyle kalıcı hücre hasarı ve kanser de düşünülebilir.

Gelecekteki insanlı ay görevleri için planlanan kapsüller ve taban kubbeleri bu nedenle özel radyasyon korumasına sahiptir. Ayrıca astronotların ayda daha uzun süre yaşamasına (veya hayatta kalmasına) izin vermelidirler. Bu tedbirlerin kalıcı yerleştirme için yeterli olup olmadığı halen tartışılmaktadır.

4. Büyük bilgisayar çabası
İlk Apollo misyonları için hesaplama çabası hala sınırlar içindeydi. O zaman, örneğin, görevin programlama kodu hala tam olarak yazdırılabilirdi. 50 yıl önce uzay görevleri bir intihar görevi değil, daha riskliydi. Günümüzde hesaplamalara daha fazla faktör, bilimsel bulgu ve dolayısıyla ek değişkenler girmektedir. Bu, onu daha karmaşık ama aynı zamanda daha güvenli hale getirir.
Yıllarca süren hazırlık ve aşırı maliyetler göz önüne alındığında, uzay yetkilileri bu nedenle riski en aza indirmek istiyor. Bugün, yeni bilimsel bulgular nedeniyle dahil ettiğimiz ve yalnızca ultra modern süper bilgisayarların yapabileceği birçok faktör ve hesaplama nedeniyle artık düşünülemez.

Bir sonraki görev için hazırlıklar çok daha karmaşık olacak, çünkü bu sefer iki astronot yerine dört astronot aya inecek. Tüm bunlar, önceden planlamayı çok daha karmaşık hale getirir.


5. Ay görevi için uygun neden yok
İlk aya inişin temel amacı, aya inişin mümkün olduğunu kanıtlamaktı. Sonraki görevler, Bu arada Dünya'daki kompozisyonu incelemek için daha fazla toprak ve kaya örneği aldı.
 
Top