• Yazarlık... E-COZUM.NET
    Fikirlerinizi/yazılarınızı yayınlayabileceğiniz elit bir platform arıyorsanız; E-COZUM.NET doğru adres! Detaylar BURADA ...
  • Merhaba Ziyaretçi.
    "Karantina" konulu fotoğraf oylaması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de oy kullanmaya bekliyoruz...
  • Merhaba Ziyaretçi.
    Kazandığınız her 1000 ÇTL birikiminizi 5 TL ile değiştirip ödeme alabilirsiniz...

Canlılar İçin Madde Ve Enerji İle İlgili Test Soruları

~meLek~

GalataSaray'ım
1.Soru
Aşağıdakilerden hangisi hepçildir?
A) Kedi
B) Köpek
C) At
D) Ayı

2.Soru
En yüksek enerji verici besin aşağıdakilerden hangidir?
A) vitaminler
B) proteinler
C) yağlar
D) karbonhidratlar

3.Soru
Vitaminin görevi nedir?
A) Vücudu beslemek
B) Vücudun çalışmasını düzenlemek
C) Vücuttaki yaraları onarmak.
D) Enerji vermek.

4.Soru
Açlıktan bayılan bir insana öncelikle aşağıdakilerden hangisi verilmelidir?
A) Baklava
B) Üzüm suyu
C) Sütlaç
D) Kuru fasulye

5.Soru
Aşağıdaki besinlerden hangisi vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılaması için en uygunudur?
A) Madensel tuzlar
B) Proteinler
C) Karbonhidratlar
D) Vitaminler

6.Soru
Sindirildiğinde aminoasit denilen yapı oluşan besin aşağıdakilerden hangisi olabilir?
A) Kızarmış tavuk
B) Maden suyu
C) Zeytinyağı
D) Sirke

7.Soru
Hayatsal faaliyetlerini devam ettiren bitkiler hangi gaz maddeyi sürekli olarak kullanmak zorundadır?
A) Oksijen
B) Karbondioksit
C) Azot
D) Soy gazlar

8.Soru
Bitkiler fotosentez yaparken aldıkları güneş enerjisini aşağıdaki enerji türlerinden hangisine dönüştürürler?
A) Elektrik enerjisine
B) Isı enerjisine
C) Kimyasal enerjiye
D) Mekanik enerjiye

9.Soru
İyot ve lügol maddeleri nişasta çözeltisini hangi renge boyar?
A) Mavi
B) Pembe
C) Açık kırmızı
D) Sarı

10.Soru
En çok enerji veren besin hangisidir?
A) Karbonhidratlar
B) Proteinler
C) Yağlar
D) Su

11.Soru
I. Pekmez, bal, patates
II. Hurma, kuru üzüm, makarna
III. Yumurta, et, süt
Yukarıdakilerden hangileri karbonhidratça daha zengindir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I-II
D) II-III

12.Soru
Sağlıklı bir insanda aşağıdakilerden hangisi fazla miktarda alındığında dengeli beslenme açısından olumsuz bir durum gözlenmez?
A) Yağ
B) Protein
C) Nişasta
D) Su

13.Soru
Glikozda bulunan elementler aşağıdakilerden hangisinde bulunmaz?
A) Protein
B) Nişasta
C) Yemek tuzu
D) Yağ

14.Soru
Vitaminler hangi besin gruplarındandır?
A) Düzenleyici
B) Onarıcı
C) Yapıcı
D) Enerji verici

15.Soru
Vücuda alınan protein miktarı az olduğu zaman protein yetersizliği ortaya çıkar.
Bu durumda aşağıdaki olaylardan hangisinin oluşması beklenemez?
A) Büyüme yavaşlar.
B) Yaralar geç iyileşir.
C) Kandaki ürik asit artar.
D) Vücut direnci azalır.

16.Soru
İnsan bitinin midesinde yaşayan mayalar burada güvenli bir ortam bulur ve ürettiği bazı vitaminleri bite verir.
İnsan ile bit arasında ve bit ile maya arasında nasıl bir yaşam şekli vardır?
İNSAN-BİT __ BİT_-_MAYA
A) Mutualist----- Mutualist
B) Saprofit------- Kommensalizm
C) Parazit-------- Mutualist
D) Mutualist----- Parazit

17.Soru
Aşağıdakilerden hangisi beriberi hastası olmamak için gereklidir.
A) A
B) B
C) C
D) E

18.Soru
I. Protein
II. Madensel tuz
III. Su
Canlı yapısına katılan yukarıdaki besinlerden hangileri aynı zamanda düzenleyicidir?
A) Yalnız I
B) I-III
C) I-II
D) II-III

19.Soru
Oksijenli solunum yapan bir hücrede 4 molekül glikoz dan kaç ATP sentezlenir.
A) 8
B) 38
C) 76
D) 152

20.Soru
Enerji verici olmayan organik besin hangisidir?
A) Karbonhidrat
B) Vitamin
C) Mineral
D) Protein

21.Soru
Aşağıdakilerden hangi seçenektekilerin birlikteliği likeni meydana getirir?
A) mantar+bakteri
B) suyosunu+karayosunu
C) bakteri+suyosunu
D) suyosunu+mantar

22.Soru
Akyuvarlar mikropları yutar ve parçalar.
Buna göre akyuvar hücreleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Hücre zarından geçmeyen maddeleri içine alabilir.
B) Enerji , üretir ve tüketir.
C) Büyük moleküllere küçük moleküllere dönüştürebilir.
D) Ototrof besinlerdir.

23.Soru
Hangisi bazların özelliği değildir?
A) Kaygan olmaları
B) Tatlarının acı olması
C) Asitlerle tepkimeye girerek tuz oluşturmaları
D) Turnusol kağıdına etki etmemeleri

24.Soru
I. enzim kullanılması
II. ışık kullanılması
III. klorofil kullanılması
IV. tek hücreli canlılarda görülmesi
Yukarıdakilerden hangileri hem fotosentez hem de solunum için ortaktır?
A) Yalnız II
B) Yalnız I
C) II ve IV
D) II ve III

25.Soru
Aşağıdakilerden hangileri alkol fermantasyonu ile oksijenli solunum yapan canlıların oluşturdukları ortak ürünlerdir?
A) CO2 ve ATP
B) Laktik asit ve ATP
C) CO2ve H2O
D) H2O ve ATP


CEVAP ANAHTARI

1D 2C 3B 4B 5C 6A 7A

8C 9A 10C 11C 12D 13C 14A 15C

16C 17B 18D 19D 20C 21D 22D 23D 24B 25A
 
Top