Çalışan Anneler Ne İster? / Derya Coşkundeniz

Papatya

V.I.P
V.I.P


Dünya Kadınlar Günü ya da bir diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün nasıl ortaya çıktığıyla ilgili özet bilgiyi aktarayım önce. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verir.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde, Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirir ve öneri oybirliğiyle kabul edilir. Türkiye'deyse ilk kez 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanır.

5h2tiqh.jpg


Kadının topluma kazandırılması bir tarafa, zaten çalışan bir kadının, anne olduktan sonra süt izni gibi sebeplerle var olan işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi, maalesef sadece bizim ülkemizde değil, pek çok ülkede kadınların genel problemi haline geldi. Her yıl Dünya Kadınlar Günü’nü kadınları öven şiirlerle kutlamak yerine, kadın istihdamı için ne yaptığımızı, kadınların iş hayatından neler beklediğini sorgulamanın daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Çalışan annenin talebi


İş yerlerine çeşitli alanlarda çözüm ortaklığı sunan Regus’un yaptığı, çalışan annelerle ilgili bir anketin sonuçlarından çıkan çarpıcı bulgu ve istatistikler de şöyle:

- Ankete katılan Türkiye’deki çalışanların yüzde 92’si, kadınların anne olduktan sonra işe geri dönmelerini teşvik etmek amacıyla alınabilecek önlemlerin başında esnek çalışma saatleri, eve yakın bir yerden çalışma seçeneği ve işyerine yakın kreş olanaklarının geldiğini söylüyor. Türkiye’deki çalışanların yüzde 86’sı iş seyahati yerine video-konferans kullanımının, yüzde 83’ü ise iş paylaşımının kritik önlemler arasında yer aldığını belirtiyor.

- Türkiye’deki çalışanların yüzde 70’i, çalışan anneleri istihdam etmek için çözümün daha fazla izin günü sunmakta olduğunu söylerken, yüzde 64’ü ise iş hayatına geri dönen anneleri istihdam etmenin şirket verimini arttıracağı görüşünde.

- Araştırmanın küresel sonuçlarından elde edilen ortalamalara göre, dünyada çalışanların yüzde 93’ü esnek çalışma saatlerinin, yüzde 92’si eve yakın bir yerden çalışmanın, yüzde 85’i işyerine yakın kreş olanaklarının, yüzde 79’u iş seyahati yerine video konferans kullanımının, yüzde 65’i ise iş paylaşımının, çalışan annelerin işe dönmesi için büyük önem taşıdığını düşünüyor.

- Küresel ortalamalara göre, ankete katılan iş insanlarının yarısı, anne olan iş kadınlarının iş hayatına kazandırılması için daha fazla izin günü olmasının gerektiğini düşünürken, yüzde 57’si ise işe geri dönen anneleri istihdam etmenin verimi artıracağına inanıyor.

 
Top