Bye Bye Turkce - Oktay Sinanoğlu

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Oktay Sinanoğlu Türkçe'mizin vahim durumunu anlatıyor:

"İnsanlar istedikleri dili öğrensinler, ama eğitim bir ülkenin kendi diliyle yapılır. Az bilenlerin hiç bilmeyenlere öğrettiği bilim, bilim değildir." diyor.

Örnekler veriyor, milletlerin yabancı dille eğitim yaparak kimliklerini, bağımsızlıklarını nasıl kaybettiklerini, ama buna karşılık sömürgecilerin nasıl kazandığını anlatıyor. Ve bunları anlatan deha, yıllarını Amerika'nın en büyük üniversitelerinde hocalık yaparak, dünyada konferanslar vererek geçirmiş bir kişi.

Yabancı dil öğrenmenin bu kadar revaçta olduğu, dil bilmeyenin ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü bir ülkede bu tür konuşma önce ters gibi geldi, sonra Alman, Fransız, İtalyan, İspanyol, hatta İsveç üniversitelerini düşündüm. Hiçbirinde kendi dillerinden başkası kullanılmıyordu. Bilim dilini(!) seçen bir biz kalmışız, anlaşılan.Başka dilden okutulan bir bilim dalı ülkenizde kullanılamadığı gibi yabancı ülkelerde de ise yaramayacak, çünkü o dili daha iyi konuşanlar sizi geçenekler. O zaman ülkede bilim adamı yetişmeyecek, ülkeyi başka ufuklara taşıyan kimseler de... Çünkü dil kullandırmak ülkenin sömürgeleştirilmesidir. yabancı dili iyi konuşanlar isletmeci, borsacı olur. Bilim ve diğerleri o dili kendi öz dili olarak konuşanlara kalır. Bunlar Sinanoğlu'nun ileri sürdükleri.

Sinanoğlu'nun en ilginç yaklaşımlarından biri de kendi ülkesinin yabancı dille eğitim yapan bir üniversitesiyle ilgili anisiydi. Orta Doğu Teknik Üniversite'sinde kuramları ile ilgili olarak verdiği konferansta ünlü bir profesörün yanına yaklaşıp kulağına "Burası ODTÜ, lütfen Türkçe değil, İngilizce konusun." dediğini anlatıyor.Oktay Sinan oğlu sabaha kadar konuştu. Ülkesinin geleceği için, Türk insaninin geleceği için. Çünkü dili kullanmamanın bir buçuk nesil sonra o milleti yok ettiğini gözleriyle görmüştü ve bunun Türkiye'ye uygulanmasını istemiyordu. Sabah kiminle konuşsam bana Sinanoğlu'ndan söz ediyordu. Amerika'da ve dünyada bilim dalında büyük hizmetler veren, Nobel'e aday olan Meydan Larousse'da söz edilen bir adam kendisini bilimden sonra ülkesinin geleceğine adamıştı.Bugün herkes onun söylediklerini ve bundan sonra yapacağını söylediği savası tartışıyor. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Ülkenin durumu karanlık ama en azından onun gibiler, düşünenler, savaşçılar var.
 

beytepe

Üyecik
Her Türk gencinin mutlaka okuması gereken bir kitap.
Özellikle Batı kültürünün ve dolayısıyla dillerinin, kültürümüz üzerindeki baskısını kırmak için, Oktay Sinanoglu ve onun gibi değerli yazarlarımıza kulak vermeliyiz. Kitaplarını okumakla kalmayıp, bu alanda emek sarfeden kişilere destek olmalıyız.
Paylaşım için teşekkürler.
 

kolay

Üyecik
Bu linkten Erdal Demirkıran'ın yazdıgı Ben Dünyanın En Akıllı İnsanıyım isinli kitap çıkıyor. Yanlışlıkla bu linkin verildigi kanaatindeyim zira insanlara Oktay Sinanoğlu'nun eserini vaadedip boş yere istemedikleri dosyaları indirmelerine sebep olmazsınız diye düşünüyorum.
 

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Haklısınız link Erdal Demirkıran'ın kitabına verilmişti. Düzeltildi. Oktay Sinanoğlu'nun Bye Bye Türkçe adlı e-kitabı Pdf formatında, eğer bilgisayarınızda gerekli program yüklüyse direkt olarak görüntüleyebilir veya bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
 
Top