Burun Akıntısı Neden Olur? Burun Akıntısının Sebepleri

Papatya

V.I.P
V.I.P

Mukus, vücudumuzun çoğu yerinde bulunan bir maddedir. Bir çok görevi faydası bulunan bu malzeme burunda da yararlı bir amacı vardır.
Mukus, bakteri ve tozlara tuzak kurarak onların akciğerlere girmesini önler.

Soğuk algınlığı yada alerji gibi durumlarda burundan mukus çıkışı olabilir yada burnunuzda kalma yerine boğazınıza akabilir. Mukus burun dışına aktığında nazal akıntı yada daha yaygın olarak burun akıntısı olarak isimlendirilir.

Burun akıntısı ayrıca post-nazal akıntı veya rinoraji olarak da isimlendirilebilmektedir.

Rahatsız edici olmasına rağmen, burun akıntısı yaygındır ve genellikle kendi kendine geçer.
Fakat bazı durumlarda, tıbbi müdahale gerektiren daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.


BURUN AKINTISININ POTANSİYEL NEDENLERİ

Burun akıntısı için birçok olası neden vardır.
En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır

Soğuk algınlığı ya da grip: Soğuk algınlığı burun ve boğazdaki bir viral enfeksiyonun bir sonucudur. 100’den fazla farklı virüs soğuk algınlığına yol açabilmektedir. Soğuk algınlığı kendinizi mutsuz hissetmenize yol açsa da uzun vadede genellikle zararsızdır.

Grip burun, boğaz ve akciğere saldıran ve yerleşen bir virüsten kaynaklanır. Soğuk algınlığından farklı olarak, grip, çocuklar ve yaşlılarda olduğu gibi yüksek risk altında olan kişiler için tehlikeli olabilir.

Burun akıntısı soğuk algınlığı ve grip hastalıkları için rutin bir belirtidir. Bu hastalıkları olan kişide vücut, akciğer ve vücudun diğer bölgelerinde hastalığa neden olan virüsleri tuzağa düşürmek için daha fazla mukus üretir. Bu mukusun bir bölümü ise burun yoluyla vücuttan ayrılır.

Alerjiler: Belirli bir maddeye alerjiniz varsa, dokunma ya da soluma yolu ile maddeyi vücudunuza aldığınızda burun akıntısı yaşayabilirsiniz. Alerjik reaksiyona neden olan etkene alerjenler denir. Yaygın alerjenler arasında toz, hayvan tüyü ve çim sayılabilir. Vücudunuz da sanki zararlı bakteri varmış gibi fazla mukus salgılayarak alerjenlere tepki verir.

Sinüzit: Sinüzit, sinüsler ya da burnunuzun geçiş yolları şiştiğinde ve iltihaplı olduğu zaman oluşur. Bu da burun bölgesini daraltarak solunum güçlüğü ve mukus birikmesine neden olur. Bu durum varsa, mukus burun dışına boşalabilir ya da boğazınıza hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Sinüzit ile ilişkili mukus genellikle kalındır. Ayrıca sarı veya yeşil renkli olabilir.


Pek çok şey burun akıntısına yol açabilir.
Birkaç olası nedenler şunlardır:

Suçiçeği

Gebelik
Saman nezlesi
Septum deviasyonu
Küme baş ağrısı
Uyuşturucu bağımlılığı


BURUN AKINTISI NASIL GİDERİLİR?

Genel olarak, evde yapabileceğiniz şeyler burun akıntısını azaltabilir.

Mukusun ince olması durumu: Eğer mukus ince ve yapışkan ya da kalın olmadığından emin olun. Kalın, yapışkan balgam nefes ile sorunlara neden olur ve bu, kulak enfeksiyonları gibi komplikasyonlar için sizi daha fazla risk altına sokar.

Mukusu incelterek dışarı akıtmanın önemli bir yolu bol su içmektir. Ayrıca tuzlu burun spreyi kullanın veya havanın nemli olmasını sağlayabilmek için hava nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Doktorunuz aksini söylemedikçe üst üste üç günden fazla bir dekonjestan burun spreyi kullanmayın.


Antihistaminikler: Antihistaminikler, alerji belirtilerini önleyen ilaçlardır. Bazı antihistaminikler sizde son derece uyku yapabilir. Her zaman ağır makine kullanıyor yada başka bir iş yapıyorsanız ilaç etiketini kontrol edin.

Antihistaminikler diğer ilaçlarla tepki verebilir. Özellikle kas gevşeticiler, uyku hapları ya da sakinleştirici kullanıyorsanız antihistaminikler almadan önce doktorunuzla konuşun.


Soğuk algınlığı ve grip: Soğuk algınlığı veya gripe bağlı burun akıntısı varsa mevcut tedavi yoktur. Bol dinlenme ve bol sıvı içtiğinizden emin olmalısınız. Grip belirtileri çok şiddetli ise, doktorunuz size bir antiviral ilaç reçete edebilir. Bu iyileşme için gereken süreyi azaltabilir.



Alıntıdır.


 
Top