Bursa Anadolu Kız Lisesi

Papatya

V.I.P
V.I.P


HAKKIMIZDA

Bursa'nın köklü eğitim kurumlarının başında gelen okulumuz 1854 yılıda kurulmuş, 26 Eylül 1949 yılda Mili Eğitim Bakanlığınca adı “Kız Lisesi “olarak tescillenmiştir. 2005-2006 Öğretim yılından itibaren Anadolu lisesi statüsünde olup, "Bursa Anadolu Kız Lisesi" adını almıştır.

Okulumuzda yaklaşık 1000 öğrenci karma eğitim görmektedir.

Okulumuz A Blok, B Blok ve Yatakhane olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır.Zengin bir kütüphanesi , konferans salonu,fizik-kimya- biyoloji laboratuvarları, revir ,müzik odası gibi bölümler ile derslik ve idari odalardan oluşmaktadır.

Okulumuzda değişik branşlardan toplam 70 öğretmen 5 idareci ve 8 hizmetili görev yapmaktadır.

 

Papatya

V.I.P
V.I.P
BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ TARİHÇESİ

Bursa'nın köklü eğitim kurumlarının başında gelen Bursa Kız Lisesi, 1854'te kurulmuş. Osmanlı imparatorluğu'nda batılılaşma hareketlerinin hızlandığı yıllarda kadınların da eğitimine önem verilmeye başlanmış. Türk toplumunda kız çocuklarının eğitimli olması adına bu tür okulların açıldığını görüyoruz. Bu günkü Kız Lisesi tarihi Mahkeme Hamamı karşısında tek katlı kagir bina olarak inşa edilmiştir. Aynı yıl Erkek Rüştiyesi (ortaokul) olarak kullanılmaya başlanmış, 1892'de Mülki idadisi (lise ) ile birleştirilmiştir. O dönemin Bursa'sında kız çocuklarının eğitimi için yapılan bu çabalar dikkate değer doğrusu. Tanzimattan ve Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan hemen sonra kadınların ve kız çocuklarının eğitimi konusu Bursa'da da önem kazanmıştır. 1911 yılına gelindiğinde Kız Rüştiye (Malhatun) Mektebi adını almış. Elimizde bulunan kaynaklara göre kuzeye bakan bahçe tarafında iki dershaneli Numune-i Terakki adında bir özel okulun açıldığını biliyoruz. Yine o yılların Bursa'sında özel bir okulun açılması da önemli bir gelişmedir. Bu özel okul Köse Nuri Efendi'ye aittir. Okulun, 1915 yılına kadar, Bursalılara eğitim konusunda hizmet ettiği görülüyor. 1920 yılında kapatılan bu okul İsmail Hakkı Bey tarafından Kız Sanayi Mektebi olarak tekrar eğitime başlamıştır. Hepimizin bildiği gibi Bursa yaklaşık iki yıl Yunan işgali altında kalmıştır. O acı günleri anlatan bir çok belge bugün kitap halinde yayınlanmış ve arşivlerde saklanan facia fotoğrafları yavaş yavaş toplumun önüne serilmiştir, işte o yıllarda dahi eğitime ara verilmemeye çalışılmış, bu güç şartlarda dahi eğitimin önemi topluma anlatılmaya gayret edilmiştir, işgal sırasında Yunanlılar bu okulu hastane olarak kullanmışlar. Yatılı talebeler, bugünkü müdür evinde kalmış, bu evin karşısındaki binada da eğitim görmüş lerdir. Bu olumsuz şartlar altında gizlice yürütülmeye çalışılan eğitim faaliyetleri, Yunanların Bursa'yı terkinden sonra rahat ve özgürce yapılmaya başlanmıştır. O zaman adına Kız Muallim Mektebi den*diği biliniyor.

4 Ekim 1925 tarihinde Atatürk Bursa Kız Muallim Mektebi'ni ziyaret ederek burada bir müsamere izlemiştir. Muradiye semtinde bulunan "Bursa Amerikan Kız Koleji'nin 29 Ocak 1928 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılması üzerine. Sonradan yerine Maarif Cemiyetine bağlı bir Kız Lisesi açılır. Kız Lisesi bu binada eğitim vermeye başlar. Muradiye semtindeki Kız Lisesi'nin ilk müdürü Türkiye'nin ilk kadın milletvekillerinden Fakihe Öymen'dir. Okul 1947 - 1948 öğretim yılına kadar Muradiye'deki binasında eğitim vermiş, daha sonra da günümüzdeki yerine taşınmıştır. 1931 yılında Atatürk ve İnönü Kız Lisesini ziyaret etmişlerdir. 1949 yılı 26 Eylülünde Milli Eğitim Bakanlığınca adı Kız Lisesi olarak tescil edilmiştir. Yılların birikimi ile günümüzdeki Kız Lisesi'ne ulaşılmıştır. Bir çok Bursalı ailenin kız çocuklarını eğitmiş olan bu köklü kurum, neredeyse her Bursalı ailenin belleğine yer etmiştir. Çünkü uzun dönemler her Bursa ailesinden bir kişi Kız Liseli olurdu. Geçmişi on yıllara dayanan bu eğitim kurumundan ünlü isimler de yetişmiş ve halâ yetişmeye devam ediyor. Örneğin: Atatürk'ün manevi kızı Prof. Dr.
Afet inan, Prof. Dr. Afife Batur, Prof. Dr. Yıldız Aydın Avanoğlu, Kız Lisesi mezunlarındandır. Ünlü Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ da 1931 yılında Bursa Kız Muallim Mektebini bitirmiştir.

Günümüzdeki Kız Lisesi ; Yıkılan eski Kız Lisesi binası aynen Erkek Lisesi'nin bugünkü tarihi binası gibiymiş (Atatürk'ün gelip ziyaret ettiği tarihi bina). Günümüzdeki Kız Lisesi, geniş bir bahçe içinde oldukça hacimli binalardan oluşuyor. Hele bahçesinde bulunan iki tarihi çeşmeyi görünce, dönemin mimari estetiğinden bir şeyler bulursunuz. Bahçede bakımlı çam ağaçlarının arasında dolaşmak insana haz verir.

Örneğin, voleybolda 18 yıl üst üste il şampiyonluğu, yine voleybolda Türkiye şampiyonluğu, atletizmde Türkiye birincilikleri, masa tenisinde dünya üçüncülüğü, 2000 yılında yüzmede Türkiye birinciliği bulunmaktadır.

Okulun kütüphanesi, ciddi şekilde düzenlenmiş. Yaklaşık 15 bin kitaba sahiptir. Kütüphanede Bursa ile ilgili önemli kitaplar bulunmaktadır. Yine kütüphanemizde bulunan Osmanlıca kitapların tarihsel önemi büyüktür.

Okulun kantin ve kafeterya bölümü dışarıyı aratmayacak şekilde organize edilmiştir. Okulumuzda oluşturulan Müzede Okuldan mezun olan talebelerin kayıtlı olduğu tarihi defterler, anı fotoğrafları (örneğin; Atatürk'ün okulu ziyaretleri ile ilgili fotoğraf), fonograf, gramafon ve plakları, ölçüm aletleri, kıyafetler, ahşap masa ve sandalyeleri, müzik aletleri gibi eşyalar bulunmaktadır. Kız Lisesi'nde böyle bir müzenin bulunması kimliği açısından çok önemlidir.
Okulda eğitim görülen iki ana bina var. A Blok (Eski Bina) 1962 yılında; B Blok (Yeni Bina) 1970 yılında yapılmıştır. Okulda dersliğin yanında idari odalar, laboratuar, kültür-sanat mekanları, revir, yemekhane, konferans salonu vardır. Ayrıca okul gündüzlü ve yatılı olarak hizmet verdiği için, 284 kapasiteli yatılı bölümüne sahip.

Kız Lisesi'nin gurur kaynağı olan bando takımından söz etmek gerekirse Kız Lisesi Bandosu 120 kişilik kadrosu ile neredeyse büyük bir orkestra. Tamamı kız öğrencilerden oluşuyor. Okul etkinlikleri yanı sıra Bursa'nın resmi törenlerinde de görev yapıyor. Türkiye'nin köklü eğitim kurumlarının başında gelen Bursa Kız Lisesi yöneticileri olarak bizler, eğitim ve öğretimin yanında sosyal ve kültürel faaliyetlerin de öğrencilerin gelişmesine önemli katkıda bulunacağına inanıyoruz.

1949/1950 Eğitim-öğretim yılından itibaren Şinasi ONURKAN, Hayriye ADANUR, Melahat ÇAKIR, Hasan AKTÜRK, Sadettin PİRCİOĞLU görev yapan okul müdürlerindendir.

2005-2006 Eğitim yılında Anadolu lisesine dönüştürülen okulda yaklaşık 1000 öğrenci karma eğitim görmektedir.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P




Misyonumuz

Bursa Anadolu Kız Lisesi, Atatürk İlke ve devrimlerine bağlı, Cumhuriyetimizin temel değerlerini benimsemiş, insana ve insan haklarına saygılı, özgüveni yüksek, çalışkan ve yaratıcı, yurt, millet ve tarih bilincine sahip bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Yüzyıldan bu yana süren bir Eğitim yolculuğundan yorulmadan geleceğe koşuyoruz.

Biz ; Ne olduğumuzun bilincinde ve yaptıklarımızın farkındayız.

İdeal yaratmak için öğüt vermek yerine örnek olmaya çalışıyoruz.


Vizyonumuz

Bursa Anadolu Kız Lisesi, gelenekle değişimi bütünleştirmeyi başarmış, akademik ve etik standartları yüksek, İl içinde saygın ve ülke dâhilinde örnek gösterilen bir okul olmayı amaçlamaktadır.
21.yüzyıla Model ve Lider bir kurum olmanın sorumluluğu ile Bursa İlinin

en başarılı Eğitim Kurumu olmaya kararlıyız.

Her öğrencinin öğrenebileceğine inanıyor ve başarısızlığın olmadığı okul olmayı gerçekleştireceğiz.


Temel İlke ve Değerlerimiz:
Ä Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı ,demokratik,laik,çağdaş bireyler yetiştirmekteyiz
Ä Bilimsel düşünceye önem veririz.
Ä Okulumuzda “Ben değil biz anlayışı” egemendir
Ä Okulumuzda “Güzel Türkçe” kullanılmasını teşvik ederiz.
Ä Kalite, Verimlilik, tasarruf ve çıktıları izleme çalışmaları yaparız.
Ä Bütünlük-Kenetlenme önceliklerimizdendir
Ä Adil ve Erdemli olmaya önem veririz.
Ä Toplumsal, sosyal ve doğal çevredeki olgu ve olaylara Duyarlık gösteririz.
Ä Takım çalışmasını özendiren, sinerjik ruha sahibiz.
Ä Tüm paydaşlarımız “Yetkisini ve sınırını bilme” konusunda hassastırlar.
Ä Akıl ve bilimin ışığında hayatı yönlendirmeyi önemseriz.
Ä Güçlü bir motivasyonun başarıyı artırmaya etkisini kabul ederiz
Ä Uzmanlaşma ve alanında en iyi olmayı hedefleriz.
Ä Kurumsal Kararlılık ve planlılık farklılıklarımızdandır.
Ä Güçlü iletişim, saygı, empati ve saydamlık kurumsal kültürümüzdür.


 

Papatya

V.I.P
V.I.P

BURSA ANADOLU KIZ LİSESİ 2011-2012 tOPLAM KALİTE YÖNETİMİ EKİBİ

v Yücel ÖZTÜRK (Okul Müdürü)
v Güzin ADIYAMAN (Müdür Yrd.)
v Selma TÜFEKÇİ (TDE Öğr.)
v Okyay KOÇ (Fizik Öğr.)
v Haşim ARDUÇ (Felsefe Grubu Öğr.)
v Figen İŞERİ (Biyoloji Öğr.)
v Ebru TUMBA (Felsefe Grubu Öğr.)
v Serkan KARAKUŞ (PDR Öğr.)
v Ömer DUYGULU (TDE Öğr.)


İYİLEŞTİRME EKİPLERİ

Okul Tanıtım ve Bilgilendirme Ekibi:

İlknur Çetin Karaaslan
Hale Babür
Nagihan Solmaz
Vildan Uğurel
Sevcan Ölmez

Fiziki ve Teknolojik Şartları İyileştirme Ekibi:

Esma Temelli
Nurcan Barut
Suat Hitay
Uygur Mete Sevim
Cevat Akkanat
Vijdan Güler

Sosyal Etkinlikleri Düzenleme ve Koordinasyon Ekibi:

Neziha Güven
Sema Aydın
Ayşegül Ünlel
Gülkibar Aslan
Doğan Korucuoğlu
Yalçın Ergiyen
Aygül Çakır
Hatice Coşkun

Kurum Kültürünü Geliştirme ve İyileştirme Ekibi:

Mehmet KOÇ
Filiz Keskin
Hülya AĞ
Nurcan AKINCI
Kadir Özyurt



 
Top