Buldozer Operatörü

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Buldozer Operatörü

TANIM

Motorlu bir araç olan buldozer yardımıyla toprağı kaldırarak, taş veya kaya kütlelerini bir yerden başka bir yere aktaran kişidir Bu meslek aynı zamanda "Traktör Operatörlüğü" olarak da tanınmaktadır

GÖREVLER

- Buldozerin işin yapıldığı yere götürülmesini ve orada emniyetli bir şekilde yerleştirilmesini sağlar ve kontrol eder,
- Buldozerin kayış ve palet ayarlarını yapar,
- Aracın ilk hareket motorunu çalıştırıp göstergelerden yağ basıncını ve yakıt durumunu kontrol eder,
- Yapılacak işin durumuna ve zemine göre gerekli bıçak ayarlarını yapar,
- Kumanda kollarını kullanarak toprak veya taş kütlelerini aktarır,
- Makinenin yakıt ikmalini yapar,
- İşin bitiminde aracı kontrol eder, arıza varsa makine bakımcısının onarmasını sağlar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Yıldız ve çift ağızlı anahtar,
- keski, pense, varyoz, tornavida gibi el ve ölçü aletleri,
- Çeşitli yağdanlıklar,
- Toz gözlüğü, eldiven,
- Çeşitli çelik ve kendir halatlar

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Buldozer operatörü olmak isteyenlerin;
- Elleri, gözleri ve ayakları sağlam ve bunları eşgüdümle kullanabilen,
- Çevredeki çeşitli uyarıcıları aynı anda algılayabilen,
- Mekaniğe ilgi duyan,
- Dikkatli, sorumlu, tedbirli
kimseler olmaları gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Buldozer operatörü çalışmalarını araç içinde ve açık havada yürütür Çalışma ortamı tozlu ve gürültülüdür İş genellikle gündüzleri yürütülür Çalışmalarında gereken dikkati göstermediğinde kazalara yol açabilir
Oturduğu yerde çalışan buldozer operatörü sadece iş öncesi ve iş bitiminde yöneticilerle, makine bakımcıları ve yağlayıcılarla, diğer çalışanlarla etkileşim halindedir

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Buldozer operatörleri, Devlet Su İşleri, TC Karayolları, Türkiye Elektrik Kurumu, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Orman İşletmeleri, belediyeler gibi kamu kuruluşlarıyla, inşaat firmaları, maden şirketleri, kum ve çakıl ocakları gibi özel işyerlerinde çalışırlar
Ülkemiz, henüz alt yapısını tamamlamamış olduğundan meslek elemanlarının bu alanda iş bulma olanakları oldukça fazladır

 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Buldozer Operatörü

Motorlu bir araç olan buldozer yardımıyla toprağı kaldırarak, taş veya kaya kütlelerini bir yerden başka bir yere aktaran kişidir. Bu meslek aynı zamanda "traktör operatörlüğü" olarak da tanınmaktadır.

Görevleri

Buldozerin işin yapıldığı yere götürülmesini ve orada emniyetli bir şekilde yerleştirilmesini sağlar ve kontrol eder, - buldozerin kayış ve palet ayarlarını yapar, - aracın ilk hareket motorunu çalıştırıp göstergelerden yağ basıncını ve yakıt durumunu kontrol eder, - yapılacak işin durumuna ve zemine göre gerekli bıçak ayarlarını yapar, - kumanda kollarını kullanarak toprak veya taş kütlelerini aktarır, - makinenin yakıt ikmalini yapar, - İşin bitiminde aracı kontrol eder, arıza varsa makine bakımcısının onarmasını sağlar.

Kullanılan alet ve malzemeler

Yıldız ve çift ağızlı anahtar, - keski, pense, varyoz, tornavida gibi el ve ölçü aletleri, - çeşitli yağdanlıklar, - toz gözlüğü, eldiven, - çeşitli çelik ve kendir halatlar.

Mesleğin gerektirdiği özellikler

Buldozer operatörü olmak isteyenlerin; - elleri, gözleri ve ayakları sağlam ve bunları eşgüdümle kullanabilen, - çevredeki çeşitli uyarıcıları aynı anda algılayabilen, - mekaniğe ilgi duyan, - dikkatli, sorumlu, tedbirli kimseler olmaları gerekir.

Çalışma ortamı ve koşulları

Buldozer operatörü çalışmalarını araç içinde ve açık havada yürütür. Çalışma ortamı tozlu ve gürültülüdür. İş genellikle gündüzleri yürütülür. Çalışmalarında gereken dikkati göstermediğinde kazalara yol açabilir. Oturduğu yerde çalışan buldozer operatörü sadece iş öncesi ve iş bitiminde yöneticilerle, makine bakımcıları ve yağlayıcılarla, diğer çalışanlarla etkileşim halindedir.

Çalışma alanları ve İş bulma olanakları

Buldozer operatörleri, devlet su İşleri, t.c. Karayolları, türkiye elektrik kurumu, köy hizmetleri genel müdürlüğü, maden tetkik arama enstitüsü, orman İşletmeleri, belediyeler gibi kamu kuruluşlarıyla, inşaat firmaları, maden şirketleri, kum ve çakıl ocakları gibi özel işyerlerinde çalışırlar. Ülkemiz, henüz alt yapısını tamamlamamış olduğundan meslek elemanlarının bu alanda iş bulma olanakları oldukça fazladır.

Meslek eğitiminin verildiği yerler

Meslek eğitimi; endüstri meslek liselerinde İş makineleri bölünmünde verilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının teknik birimlerinde eğitim veren kuruluşlar (karayolları bölge müdürlükleri ve makine mühendisleri odaları): özel motorlu taşıt sürücü kurslarında: 625 sayılı kanuna göre milli eğitim bakanlığı'ndan öğretime başlama izni olan özel motorlu taşıt sürücü kurslarında meslek eğitimi yapılır.

Meslek eğitimine giriş koşulları

Endüstri meslek liselerinin iş makineleri bölümüne girebilmek için ilköğretim okulu mezunu olmak gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim için adaylarda aranan şartlar: - 18 yaşını bitirmek, - en az ilkokul veya ilköğretim okulu mezunu olmak, - operatörlük yapmasını engelleyecek sağlık problemi olmamak. Özel sürücü kursları paralı olduğundan "g" sınıfı ehliyet almak isteyen ve durumu uygun olan her kişi başvurabilir.

Eğitimin süresi ve İçeriği

Meslekte eğitim süresi endüstri meslek liselerinde 3 yıldır. Meslek eğitimi süresince genel kültür dersleri ve meslek dersleri birlikte alınmaktadır. Uygulama eğitimi atölyelerde ve işletmelerde birlikte alınmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarında verilen hizmet-içi eğitimlerin süresi değişmektedir. Özel sürücü kurslarında (g sınıfı ehliyeti) eğitim süresi 30 saat olup, trafik bilgisi, motor bilgisi ve ilk yardım konularında ders verilir.

Meslekte İlerleme

Meslek liselerinin “İş makineleri” bölümlerinden mezun olanlar, istedikleri taktirde, endüstriyel kalıpçılık, hasat sonrası teknolojisi, makine, makine yağları ve yağlama teknolojisi, mekatronik, sondajcılık, tarım alet ve makineleri, metalurji malzeme, gemi makineleri, otomotiv, oto boya karoseri doğrultma teknikerliği, mekatronik, metalografi ve malzeme muayenesi ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. - ayrıca meslek liselerinin İş makineleri öperatörlüğü bölümünden mezun olanlar ösym tarafından yapılan öğrenci seçme sınavına (öss) girip başarılı olmaları ve “makine resmi ve konstrüksiyonu öğretmenliği”, “tasarım ve konstrüksiyon öğretmenliği”, “otomotiv öğretmenliği” ile “mekatronik öğretmenliği” lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. - buldozer operatörlüğü mesleğinde operatör olarak 3 yıl ve daha fazla çalışarak üstün başarı gösterip olumlu sicil alanlar buldozer baş operatörü olabilirler. İşletme içinde ustabaşı, makine park şefi gibi unvanlara da yükselebilir.

Benzer meslekler

Greyder operatörü, ekskavatör ve vinç operatörü.
 
Benzer Konular Başlık Forum Cevap Tarih
aslann Türkiyede Kaç GSM Operatörü Var Genel 1
Çağlayağmur Ekskavatör Operatörü Kariyer 0
Çağlayağmur Teleks Operatörü Kariyer 0

Top