• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Buharlaşma ve genleşme nedir?

Suskun

V.I.P
V.I.P

Buharlaşma nedir?​

Buharlaşma: Katıların ve sıvıların ısının etkisiyle gaz durumuna geçmesi. Buharlaşma hemen her sıcaklıkta olabilir. Kaynama sırasında öteki sıcaklıklarda olduğundan daha hızlı buharlaşma gerçekleşir. Bir sıvının kaynatılma sonucunda buhar durumuna geçme derecesine buharlaşma noktası denir.

Genleşme nedir?​

Genişleme anlamından gelir. Sıcaklığı artırılan bir cismin uzunluk ya da hacminin değişmesi olayıdır. Katıları, sıvıları ya da gazları oluşturan tanecikler, ortalama konumları çevresinde sürekli çalkalanma halindedirler. Bu cisimlerden birine ısı biçiminde enerji verilirse, bu enerji kinetik enerji ye dönüşür; dolayısıyla, kinetik enerjisi artan tanecikler daha şiddetle çalkalanır ve daha geniş alana yayılmaya çalışırlar; yani sıcaklığı yükselen cisim (katı, sıvı, gaz) aynı zamanda genleşir. Net olarak: sıcak bir cisim ışınını başka bir maddeye gönderirse o maddenin kapladığı alan (hacmi) genişler ve yayılır.
 
Top