Bu kuşlar ormanları bilerek yakıyor!

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Avustralya'da 'yırtıcı ateş şahinleri' olarak adlandırılan kuşlar, yanan odun parçalarını pençeleriyle ve gagalarıyla kullanıp, yangınları kasıtlı olarak yayıyorlar.

Bu uçan kundakçıların, en az üç türe yayıldıkları biliniyor; bu türler ise kara çaylak, ıslıkçı çaylak ve kahverengi doğan. Kuşların bu baş belası davranışını yalnızca yerli halk biliyor.

Uluslararası bilim insanlarından oluşan araştırma takımı, makalede şöyle açıklıyor: “Kırsal alanlarda çıkan yangınlarla uğraşan yerli orman bekçileri ve diğer insanlar, kontrollü yangınların yangın emniyet şeritlerinin dışına sıçramasına sebep olan yırtıcı kuşların oluşturduğu tehlikeleri hesaba katıyorlar. Ancak, kuşların yangınları yayması konusunda resmî yönden şüpheci davranılması, peyzaj yönetimi ile peyzaj yeniden yapılandırması bakımından; etkili şekilde planlama yapılmasını engelliyor.”

Kuş kundakçıların, tabiata yangın bombaları bırakması şaşırtıcı ve hatta şok edici görünebilir. Fakat araştırmacılar, bu yıkıcı olgunun aslında binlerce yıldır görüldüğünü söylüyorlar.
 

Top