Bu eşyaları sakın bulaşık makinesine koymayın

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
5ae2744b66a97c82afd84516.jpg

Mutfakta hayatınızı kolaylaştıran bu eşyaları bulaşık makinesine koyduğunuz an ömrünü kısaltıyorsunuz!








Mutfakta sıklıkla kullandığınız her eşyayı bulaşık makinesine atmanız yıkama esnasında deforme olup tekrar kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir.







Matlaşma, kararma gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bazı malzemeler ise deterjanı hapsedip durulanmayarak sağlık açısından tehlike saçabiliyor.





İşte bulaşık makinesinde yıkanması tavsiye edilmeyen o eşyaların listesi…


BAKIR EŞYALAR


BAKIR EŞYALAR​



Son zamanlarda trend haline gelen bakır mutfak eşyaları da aslında bulaşık makinesine girmemesi gereken gereçlerden.


KRİSTAL BARDAKLAR


KRİSTAL BARDAKLAR​



Çeyiz listelerinin olmazsa olmazı kristal bardaklar aslında tahmin edildiği gibi fazlasıyla hassas eşyalar. İşte tam da bu nedenden dolayı üzülerek söylemek istiyoruz ama bulaşık makinesine girmiyorlar!

BIÇAK


BIÇAK​



Bıçak fotoğrafını gördüğünüz an aklınızdan ilk geçen şeyin, "Ne yani bıçaklar da mı makineye girmiyor" diyebilirsiniz. Bıçaklar konusundaki sorun şu; bıçakların tutmaç yeri tahta ve tahta sıcakta deforme oluyor. Yani bir gün yemek yaparken, bıcağın elinizde kalmasını istemiyorsanız o zaman elde yıkasanız iyi olur.


KESME TAHTASI



KESME TAHTASI​



Herkesin özellikle kesme, doğrama tahtalarını, tahta kaşıklarını bulaşık makinesinde yıkadığından neredeyse eminiz. Ama yanlış yapıyorsunuz. Neden mi?Sebebi çok açık: Isı tahta malzemeye ciddi zarar veriyor. Bulaşık makinenize tahta bir şeyler koyduğunuz anda o tahtayı kırma, çatlatma, parçalama riskini de göze almış oluyorsunuz. Üstelik bunlara sapı tahta olan eşyalar da dahil. Ve dahası kurulama modunu da açtıysanız bu çatlaklara bakterilerin saklanma çok yüksek. Biz diyelim de, gerisini siz bilirsiniz.



TAHTA KAŞIK


TAHTA KAŞIK​



Ahşabın emici özelliğinden dolayı bu tür eşyaların bulaşık makinesinde yıkanması zararlı olabilir. Bu eşyalar cila ve kaplama özelliklerine göre, bulaşık makinesinde yıkanmaları sonucunda makinedeki tuz ve deterjanın bir kısmını emip, daha sonra yemek içerisine verebilirler.


RENDE



RENDE​



Rende, çoğu ev hanımının bulaşık makinesine atıp çıkardıktan sonra direk kullandığı mutfak aletlerindendir.Hâlbuki rende makinede tam olarak temizlenmez. Aralarında kalan peynir vb. artıklar daha sonradan bakteri üretmeye yatkındır.Bulaşık makinenizde şef bıçakları denilen büyük ve uzun bıçakları yıkayacak özel bir bölüm yoksa en güzeli bu bıçakları elde yıkamaktır. Çünkü bıçaklar makinenizdeki dönen ve su bırakan pervaneye zarar verebilir.

BASKILI EŞYALAR



BASKILI EŞYALAR​



El boyama bardaklar mutfağın en narin eşyaları belki de. Dolayısıyla bu bardakların bulaşık makinesi deterjanının yoğunluğuna dayanıklı olmasını da beklememek gerekiyor.Zira bu deterjanlar el boyama bardakların üzerind








PLASTİK SAKLAMA KAPLARI


PLASTİK SAKLAMA KAPLARI​



Bu kapları her ne kadar bulaşık makinesinde yıkanabilir uyarılarıyla satsalar da siz yine riske girmeyin deriz. Zira plastik ve ısı bir araya geldiğinde ortaya çok da hoş olmayan sürprizler çıkabilir. Ama yine de her şeye rağmen risk almak istiyorsanız önerimiz bu kapları en üst rafa ters çevrilmiş olarak koymanız.



YAPIŞMAZ TAVA



YAPIŞMAZ TAVA​



Bildiğiniz üzere teflon tava ve tencereleri canımız kadar çok sevmemizin nedeni yapışmaz yüzeye sahip olması. Pişirilen yiyeceklerin yüzeye yapışmasını ve artıklarını bırakmasını engelleyen teflonlar bu sebeple suyun altında, elle yıkandığında da kolaylıkla temizlenebilme özelliğine sahipler.Ama söz konusu bulaşık makinesi deterjanı ve yüksek basınçlı su olduğunda teflon tava ve tencerelerin hiçbir şansı yok. Yani aslında onları bulaşık makinesine koyarak onlara kötülük yapıyorsunuz. Yapmayın.


TERMOS BARDAKLAR


TERMOS BARDAKLAR​



İnsan, her yere yanında taşıyabildiği, ona kolaylık sağlayan termos bardakların temizliğinin de pratik olmasını istiyor. Ama teknoloji bazen modern insana çok karşı.Zira termos bardakların iç ve dış tabakası arasında yer alan hava dolu bölüm, yani içeceğinizin sıcak kalmasını sağlayan bölge, bulaşık makinesinin zarar verebileceği bir yapıya sahip.Yani bulaşık makinesinde yıkadığınız termos bardaklarınızın bir süre sonra içeceklerinizi sıcak tutmamaya başladığını fark edebilirsiniz. E bunun da gün sonunda size hiçbir faydası yok.


CAM ŞİŞELER



CAM ŞİŞELER​



Aslına bakarsanız üzerindeki ambalaj kağıtları çıkarılmış cam şişeleri makinede yıkayabiliyorsunuz, şişeleriniz zarar görmüyor. Ama bu sefer tam tersi bir durum söz konusu.Eğer makinede yıkanırken şişe bir şekilde kırılırsa bulaşık makinenizi tümden kaybedebilirsiniz. Sonra yok tamirci çağır, yok beyaz eşya mağazalarına git, bir ton para harca. Değecek iş değil.



ANTİKA YEMEK TAKIMI


ANTİKA YEMEK TAKIMI​



Antika yemek takımlarını bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenler statüsünde değerlendirmeye zannediyorum kimsenin itirazı olmaz. Buna benzer hassas ürünler karşısında makinenin sıcak su ve deterjan içeriği ürünlere zarar verebilir. Özellikle antikaların üzerindeki altın kaplama ve el boyalarının silinmesi ile karşılaşabilirsiniz.
 
Top