Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Güncel
Canlılar Dünyası - Doğa
Bitkiler Dünyası
Boyacı Sumağı Hakkında - Boyacı Sumağı Faydaları - Boyacı Sumağı Yetiştiriciliği
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="BeReNN" data-source="post: 388078" data-attributes="member: 70294"><p><strong><span style="color: RoyalBlue">Bulunduğu yerler: Çlaılıklar ve seyrek meşe ormanları arasında, ekseriya kireçli topraklarda, kuru ve taşlıklı yerlerde yatişi.</span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue">Yapısı: 6 m. kadar çalı ve bodur ağaçtır. Dallar kırmızımsı düz kabuklu ve ağaç kısmı sarıdır. Yapraklar almaşık, yuvarlak ile geniş yumurta biçiminde uzun saplı, mavimsi yeşil üst tarafı koyu yeşil, karakteristik kokulu, güz mevsiminde kızarırlar. Çiçekler yeşilimsi beyaz, iki cinsiyetli, çiçek demeti süpürgemsi vaziyette toplu bulunurlar. Çanak 5 yapraklı, taçta 5 yapraklı ve beş erkek organlıdır; bunlar taç yapraklarının arasında bulunurlar. Çiçek soluduktan sonra çiçek sapları büyür ve kırmızı menekşe ile kırmızı arası tüylerle kaplanır. Meyve siyah ve çıplaktır.</span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue">Kullanılan kısımlar: Yapraklar kullanılır. Bunlar çiçek açma zamanında veya sonra, meyvelerin teşekkülünden evvel (Temmuz- Ağustos aylarında) toplanır, gölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur, sık sık karıştırılır. Kuru yaprakların üstü koyu yeşil ve alt tarafı boz yeşildir. Karakteristik kokulu ve buruk tattadır. Rrutubet miktarı '^dir. Torbalarda paketlenir, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.</span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue">Kimyevi terkibi: % kadar sepi maddeler, başlıca galotanenler, miristirin ve fustin flavonoidleri, gal asidi, (mirsen, a-pinen, kamfen,linalool, ı-terpineol vs'den mürekkep) eterik yağ, gövdede fizetin flavonoidi bulunmuştur.</span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue">Hangi hastalıklarda kullanılır:Bitki sıkıştırıcı, iltihaplanmaya karşı ve antiseptik te'sirdedir. İshal ve dizanteriye karşı kullanılır.</span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue">Boyacı sumağı halk tebabetinde mide ülseri ve ekşimesi, nefes darlığı, kan tükürme, böbrek hastalıklarında kullanılır.</span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue">Haricen diş etlerinin kuvvetlenmesi (tuz ve nişadır karışımı ile), diş ağrısında ağzı çalkalamakta; beyaz akıntıda yıkamada; ergenlik sivilcelerinde kompres, basurlarda ve ayak şişmelerinde banyo şeklinde; cerahatlı yara ve çıbanlara karşı lapa halinde kullanılır. Dericilik, parfümeri ve boyacılık sanayiinde de kullanılır.</span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue">Kullanılışı: Bitkiden 1 çorba kaşığı 0,5 lt. suda 5 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı alınır. Banyo ve kompres için 50 gr. tetere 2 lt. suda 20 dakika kaynatılır.</span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: RoyalBlue">[ATTACH=full]31787[/ATTACH][ATTACH=full]31788[/ATTACH]</span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeReNN, post: 388078, member: 70294"] [B][COLOR=RoyalBlue]Bulunduğu yerler: Çlaılıklar ve seyrek meşe ormanları arasında, ekseriya kireçli topraklarda, kuru ve taşlıklı yerlerde yatişi. Yapısı: 6 m. kadar çalı ve bodur ağaçtır. Dallar kırmızımsı düz kabuklu ve ağaç kısmı sarıdır. Yapraklar almaşık, yuvarlak ile geniş yumurta biçiminde uzun saplı, mavimsi yeşil üst tarafı koyu yeşil, karakteristik kokulu, güz mevsiminde kızarırlar. Çiçekler yeşilimsi beyaz, iki cinsiyetli, çiçek demeti süpürgemsi vaziyette toplu bulunurlar. Çanak 5 yapraklı, taçta 5 yapraklı ve beş erkek organlıdır; bunlar taç yapraklarının arasında bulunurlar. Çiçek soluduktan sonra çiçek sapları büyür ve kırmızı menekşe ile kırmızı arası tüylerle kaplanır. Meyve siyah ve çıplaktır. Kullanılan kısımlar: Yapraklar kullanılır. Bunlar çiçek açma zamanında veya sonra, meyvelerin teşekkülünden evvel (Temmuz- Ağustos aylarında) toplanır, gölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur, sık sık karıştırılır. Kuru yaprakların üstü koyu yeşil ve alt tarafı boz yeşildir. Karakteristik kokulu ve buruk tattadır. Rrutubet miktarı '^dir. Torbalarda paketlenir, kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir. Kimyevi terkibi: % kadar sepi maddeler, başlıca galotanenler, miristirin ve fustin flavonoidleri, gal asidi, (mirsen, a-pinen, kamfen,linalool, ı-terpineol vs'den mürekkep) eterik yağ, gövdede fizetin flavonoidi bulunmuştur. Hangi hastalıklarda kullanılır:Bitki sıkıştırıcı, iltihaplanmaya karşı ve antiseptik te'sirdedir. İshal ve dizanteriye karşı kullanılır. Boyacı sumağı halk tebabetinde mide ülseri ve ekşimesi, nefes darlığı, kan tükürme, böbrek hastalıklarında kullanılır. Haricen diş etlerinin kuvvetlenmesi (tuz ve nişadır karışımı ile), diş ağrısında ağzı çalkalamakta; beyaz akıntıda yıkamada; ergenlik sivilcelerinde kompres, basurlarda ve ayak şişmelerinde banyo şeklinde; cerahatlı yara ve çıbanlara karşı lapa halinde kullanılır. Dericilik, parfümeri ve boyacılık sanayiinde de kullanılır. Kullanılışı: Bitkiden 1 çorba kaşığı 0,5 lt. suda 5 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı alınır. Banyo ve kompres için 50 gr. tetere 2 lt. suda 20 dakika kaynatılır. [ATTACH=full]31787[/ATTACH][ATTACH=full]31788[/ATTACH][/COLOR][/B] [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
Ülkemizin kuzeyindeki deniz hangisidir? (bitişik yazınız)
Cevapla
Forumlar
Güncel
Canlılar Dünyası - Doğa
Bitkiler Dünyası
Boyacı Sumağı Hakkında - Boyacı Sumağı Faydaları - Boyacı Sumağı Yetiştiriciliği
Top